Features + Interviews
NEW RELEASE || Mason - ZOA

NEW RELEASE
Mason - ZOA

18 augustus 2014

Je mist meer dan je hoort. Daarom duiken we zo af en toe graag even in de diepte met een artiest over zijn nieuw verschenen werk. Deze week: Nederlands duo Mason (Iason Chronis en Coen Berrier) over hun aanstaande album ZOA.

Artiest: Mason 
Titel: ZOA
Label: Animal Language
Releasedatum: 1 september 2014

Om te beginnen, wat was je plan toen je aan dit album begon?
"Omdat ik meestal dansvloer gerichte muziek maak en draai, is het een hele welkome afwisseling om ook af en toe muziek te maken zonder enige regels of vooropgezet plan. Een blanco canvas om random ideeën tegenaan te gooien zogezegd.  Daarnaast ben ik een groot liefhebber van pop, en hebben we op dit album ook iets meer ruimte genomen om nummers meer te benaderen als song in plaats van als Beatport track."

Hoe lang heeft het maken van deze plaat uiteindelijk geduurd? En is het goed gekomen met dat oorspronkelijke plan?
"Af en aan hebben we er de laatste twee jaar aan gewerkt. Het vorige album duurde een eeuw ofzo, en was een veel lastiger proces – terwijl werken aan dit ZOA album heel prettig liep. Wie weet hoor je dat terug. Of het goed is gekomen mogen jullie bepalen, maar het is wel geworden zoals ik het gehoopt had!"

Heb je nog samengewerkt met bepaalde producers/muzikanten/vocalisten? Zo ja, wie? En, waarom (niet)?
"Jazeker, een stuk of 15!  Onder andere Jocelyn Brown,  Zoot Woman, Rouge Mary (Hercules And Love Affair) Champagne Champagne, Tiny Dragons, maar ook met een hele rits Nederlanders,  zoals Bas Bron, Pien Feith, Bigboy Caprice en Rockattack Ten.  Het is heel inspirerend met al deze mensen te werken, aangezien zij zo ontzettend goed zijn in wat ze doen."

Was het een zoektocht naar de juiste stijl voor deze plaat, of ging alles vanzelf?
"We hebben ons niet echt grenzen opgelegd, of van tevoren bepaald wat voor een stijl het moest worden. Ik vind stijlen en categorieën ook niet zo bijzonder interessant. Ik moet iets gewoon origineel of tof vinden, dan maakt het me verder niet zoveel uit of het een trendy stijl is of niet. Uiteindelijk hebben we voor ZOA gewoon heel veel geschetst, en daar wat wij de beste ideeën van vonden uitgewerkt."

Wat kostte de meeste tijd?
"Een aantal van de feature artiesten zijn zo druk dat het wel even duurde voordat we die de studio in konden. Daarnaast duurt het afwerken van een nummer altijd 100x zo lang dan het bedenken van een idee bij ons. Het kan altijd beter –en soms is het dan ook best lastig om iets als klaar te bestempelen."

Nog op zoek gegaan naar inspiratie? Waar kwam die vandaan?
"Oude muziek vooral! Ik merk dat veel mensen zich kunnen blindstaren op trendy acts van nu, maar er ligt zo ontzettend veel goeie muziek achter ons die in de vergetelheid raakt. Je moet alleen wel houden van spitten door obscure blogs of stoffige platenbakken. Je mag me ervoor wakker maken." 

Welke track heeft het meest bijzondere/aparte verhaal?
"Gotta Have You Back ontstond na een lange nacht op Where The Wild Things Are. Hercules And Love Affair speelden daar, en vonden het wel een goed idee om daarna ‘s nachts in onze bungalow een dj-set te spelen. Rouge Mary, de leadzanger(es) was daar ook bij. Samen kwamen we op Gotta Have You Back. Een paar studiosessies later en tripjes van Parijs naar Amsterdam was onze eerste single klaar!"

Waar ben je het meest trots op? (een specifieke track, een bepaalde productietechniek, de albumhoes…?)
"Props naar ons Animal Language label designer team 310k, de bestesteste!"

Nog dingen geleerd die je voortaan nóóit meer zult doen?
"Zet in godsnaam autosave aan!" 

Nu het album er is, wat staat er verder op het programma? Een dikke release party, een tour, remixen laten maken of lekker op vakantie om de boel eens te laten bezinken?
"Er komt nog een release feest in Londen,  verder een hele zooi tours, inclusief Australië en Azië. Onze eerste single met Rouge Mary komt snel uit, met remixen van Kraak & Smaak, Beni en Mighty Mouse. Oh, en een zooi remixen die af moeten, en een paar nieuwe samenwerkingen, en en en eh… naja je snapt 't."

imgs Mason archief

Advertentie
Party Tips
  • donderdag 12 september
    eilân
    Terschelling, Terschelling
  • donderdag 6 juni
    Pollerwiesen x Reaktor
    Revierpark Wischlingen, Dortmund