Features + Interviews
NEW RELEASE || Q&A met Ray Kajioka over zijn nieuwe album 'Consistency'

NEW RELEASE
Q&A met Ray Kajioka over zijn nieuwe album 'Consistency'

05 november 2016

Ray Kajioka mag niet bij elke technoliefhebber meteen een belletje doen rinkelen, maar vergis je niet: Deze man zit al enige tijd bij het bekende technolabel Kanzleramt en bracht in het verleden al muziek uit op het Cocoon-label van 'papa' Sven Väth en deed ook al remixes voor namen als Dave Clarke en Joel Mull. Zijn nieuwe album Consistency komt binnenkort uit, en daar spraken we hem over.

 

Wat was je plan toen je aan dit album begon?

Ik wilde een langspeler maken die meer diepgaand, persoonlijker en anders was dan mijn debuutalbum. En ik denk dat dat goed gelukt is.

 

Hoe lang heeft het maken van deze plaat uiteindelijk geduurd? En is het goed gekomen met het oorspronkelijke idee dat je erbij had?

Ik denk dat ik er ongeveer twaalf maanden aan gewerkt heb. In het begin was ik nog heel onzeker over wat ik nu eigenlijk wilde schrijven en vertellen. Maar gelukkig kwam dat allemaal uiteindelijk wel goed.

 

Heb je nog samengewerkt met bepaalde artiesten of producers?

Alle tracks zijn door mijzelf geschreven. Het afmixen heb ik gedaan in de studio van Heiko Laux, omdat hij van ons beiden de beste setup had. We hebben de premasters samen gedaan. Verder heeft Heiko de juiste tracks geselecteerd voor dit album, vooral omdat ik heel veel tracks had gemaakt voor dit album, eigenlijk genoeg muziek voor twee albums. Al zou het me niet uitgemaakt hebben om het allemaal op één album uit te brengen.

 

Was het een zoektocht naar de juiste stijl voor dit album, of ging het allemaal heel natuurlijk en gemakkelijk?

Nee, het ging allemaal heel natuurlijk. Dat kwam ook vooral omdat ik goed wist wat en hoe ik het wilde hebben.

 

Wat kostte de meeste tijd?

Moeilijk te zeggen. Dat hangt van verschillende zaken af. Soms kost het arrangement de meeste tijd, soms het afmixen. Maar ook de benaming van tracks kan erg veel tijd kosten.


 

Waar kwam de inspiratie voor dit album vandaan?

Na de release van mijn debuutalbum keek ik eens naar het nog niet uitgebrachte materiaal dat ik had gemaakt, en dat bracht heel veel herinneringen van vroeger naar boven. Er kwamen echt allerlei gebeurtenissen uit mijn leven naar boven en hoe ik het tot nu toe allemaal gedaan had. Daardoor was er erg veel inspiratie voor dit album, zelfs gedurende het produceren kwam er nog nieuwe inspiratie naar boven.

 

Op welke track ben je het meest trots?

Minute 53, deze track is erg persoonlijk.

 

Welke track heeft het meest interessante of grappigste verhaal?

Chair Encounters Keyboard, het ging letterlijk zoals de naam doet vermoeden. Ik was een keer ’s nachts aan het werk in mijn studio, toen er een vriend langs kwam. Terwijl we wat aan het roddelen waren zat ik in mijn draaistoel en merkte ik niet dat ik langzaam richting het keyboard van mijn Nord Lead-synthesizer rolde. Op een gegeven moment botste ik tegen het keyboard waardoor het board een klank maakte. Die vriend van me en ik keken met grote ogen naar elkaar en dachten echt: “Waaaat was dat?” “Botste ik nu net tegen mijn Nord Lead met de achterkant van mijn stoel?”, vroeg ik mezelf meteen af. Daarna probeerde ik meteen die klank te herhalen en nam deze op. Zo ontstond Chair Encounters Keyboard.


 

Het hele album beschouwend, waar ben je het meest trots op?

Ik ben blij dat ik de kans heb gekregen om het geluid van het label verder te ontwikkelen. Kanzleramt is één van de oudste Duitse technolabels, het heeft z’n ups en downs gehad maar na al die jaren is het label er nog steeds en wordt het steeds toonaangevender. Ik ben blij dat ik er deel van uitmaak.

 

Tot slot, wat ga je doen nu het album is uitgekomen?

Er staan een paar single releases en remixen in de planning. Qua gigs kun je me op 11 november zien in White Noise in Stuttgart en 25 november in Mmmmm in Stockholm. Er volgen spoedig nog meer data.


Imgs: Nadia Morganistik (header img)

Advertentie
Party Tips