Features + Interviews
NEW RELEASE || Q&A met Ryuji Takeuchi over zijn nieuwe album 'I Think, Therefore I Am'

NEW RELEASE
Q&A met Ryuji Takeuchi over zijn nieuwe album 'I Think, Therefore I Am'

08 maart 2017

Ryuji Takeuchi is al jarenlang één van Japan's meest vooraanstaande technoartiesten. Met zijn tweede album, I Think, Therefore I Am, voorziet hij de bekende uitspraak van filosoof Descartes van een nieuwe muzikale laag. Want met de muziek van Takeuchi valt niet te spotten en zijn stijl is niet te faken, dat zul je weldra merken bij het beluisteren van deze productie. Dance.nl sprak hem.

Wat was je plan toen je aan dit album begon?
Muziek is als een taal voor mij. Ik druk mezelf uit via het produceren van muziek en het werd ook tijd om weer eens met een album te komen aangezien het laatste album alweer 2 jaar geleden uitkwam.

Hoe lang heeft het maken van deze plaat uiteindelijk geduurd? En is het goed gekomen met het oorspronkelijke idee dat je erbij had?
Het heeft me een jaar gekost om het album te maken. Ik wilde het eigenlijk eerder uitbrengen maar ik had zoveel goede inspiratie toentertijd dat ik besloot verder te gaan met produceren en zo maakte ik dus nog meer tracks voor het album. Dus eigenlijk is er in vergelijking met het plan dat ik eigenlijk bij het album had gaandeweg heel veel veranderd.

Heb je nog samengewerkt met bepaalde artiesten of producers?
Nee, ik heb het hele album zelf gemaakt. M’n doel was vooral om mezelf te uiten, en er was daarom eigenlijk geen ruimte om nog met iemand anders samen te werken.

Was het een zoektocht naar de juiste stijl voor dit album, of ging het allemaal heel natuurlijk en gemakkelijk?
Het ging gewoon zoals het ging, ik heb mezelf niet echt gefocused op een bepaalde stijl of een bepaald genre. Ik probeer altijd weer iets nieuws uit, zeker op een album.

Wat kostte de meeste tijd?
Wel, het is nooit makkelijk om een album af te maken. Tracks maken, tracks voorzien van een titel, tracks bij elkaar zoeken zodat het als geheel bij elkaar past op een album. Dat hele proces kost tijd, zeker om er op een bepaald moment een ‘go’ op te geven. Ik zou zeggen dat ‘beslissingen maken’ het meeste tijd kostte.

Waar kwam de inspiratie voor dit album vandaan?
Allerlei gevoelens die ik heb gevoeld in mijn leven, zowel positieve als negatieve.

Op welke track ben je het meest trots?
Op alle tracks, maar als ik toch moet kiezen, dan wordt het I Think, Therefore I Am.

Welke track heeft het meest interessante of grappigste verhaal?
Level Of Consciousness is sterk geïnspireerd door een Japanse Taiko Drum die ik bij het bezoeken van een heiligdom hoorde. Dat was zo spiritueel en mysterieus dat deze track daar uit voortgekomen is, en daar ben ik erg blij mee.

Het hele album beschouwend, waar ben je het meest trots op?
Vooral op het feit dat ik heb afgemaakt heb. Zoals ik zei, het is echt hard werken. Het had zomaar gekund dat het veel langer had geduurd om het af te maken of dat het nooit uitgebracht of voltooid was…

Tot slot, wat ga je doen nu het album is uitgekomen?
De volgende release zal een 12” EP zijn op mijn andere label, Hue Helix, en zal binnenkort uitkomen. Daarnaast zullen er ook nog wat vinylreleases uitkomen in de komende maanden, waaronder een solo EP, een compilatie EP en wat remixes. En daarbovenop ben ik ook alweer met releases bezig die moeten uitkomen op Local Sound Network (LSN). Qua gigs zijn m’n agent en ik een Europese tour en een Amerikaanse tour aan het plannen, ik hoop jullie daar allemaal te zien!

I Think, Therefore I Am kwam 27 februari jongstleden uit en is te koop via de bekende online adressen.

Imgs: Ryuji Takeuchi archive / Awakenings archive

Advertentie
Party Tips