Features + Interviews
NEW RELEASE || Q&A met Time Traveler over zijn nieuwe album 'I'm Made Of Stars / Journal'

NEW RELEASE
Q&A met Time Traveler over zijn nieuwe album 'I'm Made Of Stars / Journal'

12 oktober 2016

Het verhaal van Michele Pinna, ook bekend als Time Traveler, is een bijzonder verhaal. Niet het verhaal van een doorsnee (techno)artiest die kunstzinnig en onafhankelijk denkend probeert over te komen, maar een puur verhaal van iemand die zichzelf helemaal opnieuw heeft moeten uitvinden na een verschrikkelijk ongeluk. Het resultaat is het album I'm Made Of Stars / Journal, dat Pinna weer definitief bovenop heeft gebracht. Wij spraken met hem.

Wat was je plan toen je aan dit album begon?
Ik had geen specifiek plan. Het is bedacht in een Zwitsers ziekenhuis waar ik drie maanden heb doorgebracht. Ik heb namelijk een behoorlijk auto-ongeluk gehad toen ik 18 was, en heb toen chirurgie moeten ondergaan en een heupprothese gekregen. Twaalf jaar later kon ik eindelijk zonder krukken lopen. Ik heb op een paar draagbare apparaatjes toen een paar muzikale ideeën en gevoelens kunnen schetsen, zonder er eigenlijk nog een plan bij te hebben.

Hoe lang heeft het maken van deze plaat uiteindelijk geduurd? En is het goed gekomen met het oorspronkelijke idee dat je erbij had?
Toen ik thuis was luisterde ik drie maanden later naar wat ik gemaakt had en ik zat er meteen in. Misschien omdat ik in die periode een paar momenten van diepe gedachten en gevoelens heb gehad, maar misschien kwam het daar ook wel niet door.
Ik heb de zes maanden daarna verder geborduurd op die stukjes en heb ze uiteindelijk geïntegreerd in een set met wat nieuwe geluiden erbij. Zoals gezegd was het niet zo dat ik echt een plan had bij die stukjes die ik gemaakt had, maar toch gaf het gevoel dat ik weer helemaal terug was me een soort van boost om het toch te benoemen, en daarom heb ik het project toen Time Traveler genoemd. Dit project vat eigenlijk alle invloeden samen die ik door al die verschillende levenservaringen heb, daarbij inbegrepen zaken als graffiti, heavy metal-geluiden, design, architectuurstudies, en natuurlijk ook de artiesten en vrienden waar ik me toe aangetrokken voel en waar ik van houd.

Heb je nog samengewerkt met bepaalde artiesten of producers?
Ik heb er echt behoefte aan om mezelf constant opnieuw te ontdekken in de studio, in mijn eentje, zonder mensen om me heen, om daardoor uit mijn diepste zelf gevoelens en geluiden te halen. Daarom zijn ook alle tracks van het album door mijzelf geschreven en gemixed.

Was het een zoektocht naar de juiste stijl voor dit album, of ging het allemaal heel natuurlijk en gemakkelijk?
Time Traveler brengt op dit moment het meest spontane geluid dat er is, vind ik, het maken van het album is dan ook een erg voorspoedig en vloeiend proces geweest. De geluiden, effecten, melodieën en composities waren al zeer simpel en effectief in beginsel, ik heb alleen hier en daar wat verwijderd gedurende het proces om het geheel effectiever, doelmatiger te maken. Het ging dan met name om wat minimale melodieën, die opnieuw zijn gereproduceerd met behulp van oude, klassieke machines.

Wat kostte de meeste tijd?
Het album is al gereed sinds 2014, dat is het gekke. Het wachten op het juiste moment om het uit te brengen heeft daarom eigenlijk het langst geduurd.

Waar kwam de inspiratie voor dit album vandaan?
Kunst, fotografie, films, sci-fi, cyberpunkverhalen en wetenschap.

Op welke track ben je het meest trots?
In I’m Made Of Stars zitten een intro en een outro waarin ik een bericht heb ingesproken, over mijn visie en wie Time Traveler is, dus daar hecht ik veel waarde aan. Het meest speciaal voor me zijn Interstellar en Timestretcher 17121985 die de visie van Time Traveler helemaal weergeven.

Welke track heeft het meest interessante of grappigste verhaal?
Voor Interstellar heb ik me laten inspireren bij het werk van Danila Tkachenko (Restricted Areas), een fotograaf uit Rome.
Op een bepaalde dag heb ik eens een expositie van hem bezocht in Rome waar ik hem ook ontmoette. We hebben toen ideeën en visies uitgewisseld, dat ging allemaal heel spontaan. Daarbij ontdekten we dat we elkaar eigenlijk al een tijdje volgden, en door elkaar geïnspireerd raakten.
Ik heb hem verteld dat foto nummer 10 van zijn Restricted Areas-project heeft geleid tot het maken van Interstellar, en dat hij in dat opzicht een soort van sterrenpoort voor mij is geweest. Hij besloot door dat verhaal de betreffende foto aan het album te verbinden, het is dan ook bij het album ingesloten.

Het hele album beschouwend, nog dingen geleerd die je voortaan nóóit meer zult doen?
Om eerlijk te zijn voel ik me geweldig door dit album, het geeft me een volwassen, volgroeid gevoel.

Tot slot, wat ga je doen nu het album is uitgekomen?
Er staan een aantal gigs gepland voor dit seizoen, en ik ben ook aan nieuwe releases aan het werken voor Chronicles Diary. Op 14 oktober zal van het album ook de eerste remixes uitkomen, waaronder werk van Black Asteroid, Bas Mooy, Brian Sanhaji en DJ Hyperactive. Later, begin 2017, zullen dan ook nog remixes volgen van Dave Clarke met Mr. Jones onder hun _Unsubscribe_-alias, Detroit Techno Militia en meer.
Time Traveler zal tijdreizen blijven maken, vol inspiratie zijn en inspiratie terug geven aan de (techno)wereld.

Voor meer informatie over het bijzondere album van Time Traveler, zie ook de volgende links:

Facebook: https://www.facebook.com/TimeTravelerchronicles
Soundcloud: https://soundcloud.com/timetravelerchroniclesdiary

Buy UK: http://www.juno.co.uk/products/time-traveler-im-made-of-stars-journal/625704-01
Buy UK: http://www.juno.co.uk/products/time-traveler-im-made-of-stars-journal/623085-01
Buy DE: http://www.deejay.de/TT01_-_Time_Traveler_-_Im_Made_Of_Stars

Imgs: Time Traveler archive

Advertentie
Party Tips