Features + Evenementen
Next Girl DJ||Zoektocht naar de ultieme vrouwelijke dj

Next Girl DJ
Zoektocht naar de ultieme vrouwelijke dj

09 april 2010
Vrouwelijke dj’s zijn in Nederland geen vreemde gewaarwording. Spreken van een alledaagse aangelegenheid zou echter ook weer te ver gaan. In andere Europese landen ligt de verhouding nog schever. Met de DJ Top 100 als graadmeter besloten JBL en Roxy, twee merken die staan voor muziek en vrouwelijkheid, tot actie over te gaan. Ze organiseren Next Girl DJ. De doelstelling: een vrouwelijke dj de kans bieden door te breken in de (overwegend mannelijke) dancescene.

De zoektocht naar de ultieme vrouwelijke dj is groots opgezet. De eerste ronde is online en loopt nog. Daarna zijn er halve finales in maar liefst vier Europese steden: Berlijn, Londen, Parijs en Brussel. Nederlandse deelneemsters maken kans door te dringen naar de halve finale in club Fuse, Brussel. Ben of ken jij een vrouwelijke getalenteerde dj die een zetje in de rug kan gebruiken?

Dance.nl sprak met jurylid en organisator van de halve finale in Fuse, de Belgische Sand (Moonday):

Waarom Next Girl DJ, wat willen jullie bereiken?
"Er zijn nog steeds veel vooroordelen over vrouwelijke dj’s. Ze zouden niet langer dan 20 minuten foutloos kunnen mixen, of er alleen staan vanwege hun uiterlijk. Dat is natuurlijk onzin, maar helaas wel een bestaand imago onder veel mensen. Dat imago willen we doorbreken door Next Girl DJ te organiseren en een vrouw de kans bieden daadwerkelijk door te breken in de mondiale dancescene."

Als ik om me heen kijk in Nederland hebben we hier toch voldoende vrouwelijke dj’s. Is Nederland een uitzondering?
"Hoeveel van die Nederlandse dj’s zijn internationaal ook bekend? Ik kom niet verder dan Shinedoe. De competitie gaat verder dan nationale bekendheid. We hebben het over een internationale doorbraak!"

Goed, in welk jaar mogen we de winnaar dan in de DJ Top 100 verwachten?
"Haha, dat is een tricky vraag. Verkiezingen zijn moeilijk op voorhand te voorspellen. Wat we kunnen doen is alles geven om verandering te bespoedigen. Vandaar de competitie!"

Wat is jouw rol in dat proces?
"Ik ben als jurylid aan de competitie verbonden en organiseer de halve finale in Fuse. In Brussel organiseer ik al langer, met succes, dj contests voor vrouwen. Dat is ook de reden dat de halve finale in Brussel is, en niet bijvoorbeeld in Amsterdam. Brussel is waar het allemaal begon en Fuse is natuurlijk een wereldberoemde, mythische club!"

Zijn er eigenlijk verschillen tussen een vrouwelijke en een mannelijke dj?
"Het gaat ons helemaal niet om de man/vrouw discussie. De competitie is geen feministisch verbond! We willen niet bewijzen dat vrouwen net zo goed zijn als mannen. Iedere dj heeft zijn of haar eigen persoonlijkheid en stijl. Het zou fantastisch zijn als er ooit niemand meer zou vragen ‘is er een verschil?’"

Tot slot, de eerste ronde is nu halverwege, tevreden?
"Zeker niet ontevreden, maar ik wil nog veel meer inzendingen! De uiterste inzenddatum is 19 april, dus er is nog tijd. Ik roep alle vrouwen op hun inzendingen in te sturen. We hebben een superjury met ondermeer Anja Schneider, dus je wordt niet door de minsten beoordeeld. Mannen zijn natuurlijk van harte welkom te luisteren naar de geuploade mixen op Letsmix en te komen kijken bij de halve finales later deze lente!"

Sand geeft het eigenlijk al aan. De Next Girl DJ competitie houdt niet op bij de grote finale. De winnares zal airtime en training krijgen van Anja Schneider en zal door JBL en Roxy internationaal gepromoot worden. Op naar een snelle notering in de DJ Top 100!

Deelnemen aan Next Girl DJ kan tot 19 april. Meer info: www.nextgirldj.com
Ben je al bekend met Sand? Luister eens naar een van haar mixen op Sand aka SubTanz

txt Rob de Bruyn
imgs Next Girl DJ archief / Roxy archief / Moonday archief
Advertentie
Party Tips