Features + Interviews
Nieuwe structuren van John Digweed

Nieuwe structuren van John Digweed

20 juli 2010
John Digweed, de grote man achter Bedrock Records en bekend van de progressive sound, heeft een nieuw mixalbum uitgebracht, Structures. Onlangs stond de beste man op Extrema Outdoor in zijn eigen Bedrock Arena. Hoog tijd dus om even wat dingen te vragen aan deze top-dj.

Digweeds nieuwste compilatiealbum Structures is inmiddels uit en heeft weer een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de toch al zo imposante carrière van deze grootheid, die samen met Sasha de progressive sound naar grote hoogten stuwde aan het begin van deze eeuw. Maar het is allemaal niet meer zoals toen, de dancemuziek heeft zich enorm ontwikkeld, en zo ook de muziek van John Digweed.

“Ja, Structures geeft goed het geluid van Bedrock van dit moment weer’, vertelt Digweed, ‘ofwel vol met vooruitstrevende, progressieve house en veel techhouse en techno. Vooral de techhouse- en techno-invloeden zijn iets van de laatste tijd. Je kunt de ontwikkeling in het geluid daarnaast ook zien aan de artiesten die tegenwoordig bij het Bedrock-label zijn aangesloten, daar zit al een heel groot verschil in als je het vergelijkt met zo’n tien jaar geleden. We moeten als label gewoon scherp blijven en goed weten welke sounds het het beste doen op de dansvloer.”

Opvallend op het nieuwe album zijn de tracks van Cristian Varela en Marco Bailey, dj’s die je normaal gesproken niet zo snel verwacht op een compilatiealbum van John Digweed. Als we in Nederland namelijk aan Cristian Varela denken, denken we toch voornamelijk aan wat steviger techno en zijn sets op feesten waar John Digweed zich niet zo snel zal vertonen. Maar als je dan naar een schitterende track als Colmedream luistert, hoor je een hele andere Varela.

“Cristian staat inderdaad meer bekend om zijn hardere geluid, maar hij heeft de laatste tijd, evenals Marco Bailey, ook veel tracks met een ander geluid gemaakt die heel goed passen in allerlei verschillende sets”, aldus Digweed.

Naast oudgedienden als Varela en Bailey geeft John Digweed ook veel ruimte aan opkomend talent. Velen onder ons zullen waarschijnlijk nog nooit gehoord hebben van dj’s als Rowdent, Dimitri Nakov of Marc Marzenit, maar Bedrock zag het potentieel van deze talenten en gaf ze een plek op Structures.

“Het is belangrijk dat nieuw talent een kans krijgt en daarom geef ik ze ook een plek op mijn albums. Ik krijg vaak genoeg demo’s toegezonden of tracks van nieuwe producers van andere artiesten en dj’s die ik respecteer en daaruit selecteer ik dan geregeld tracks die interessant kunnen zijn voor mijn albums. Nieuw talent een kans geven, dat is iets dat Bedrock altijd nastreeft, ook in de toekomst.”

txt Colin Kraan
img Bedrock archief
Advertentie
Party Tips