Features + Interviews
Noir || Op zoek naar the next best thing

Noir
Op zoek naar the next best thing

21 januari 2013
“Muziek maken is het leukste wat er is, dat heb ik helaas gemist vorig jaar. Ik had er simpelweg geen tijd voor, in 2013 zullen mensen vaker nee te horen krijgen.” 2012 was nogal een jaar voor Noir. Hij toerde de wereld rond, runde twéé labels, remixte tracks en maakte en passant ook nog tijd vrij voor Defected Presents Noir in the House die 28 januari uitkomt.

“Het wordt eindelijk weer interessant”, verzucht René Kristensen, bij house- en technoliefhebbers beter bekend als Noir. “Te lang hebben nu-disco en trendy deephouse de boventoon gevoerd. Het was een poosje leuk, maar als je het week in week uit hoort in de clubs ben je er snel klaar mee."

"Die ‘trendy Beatport deephouse’ is me vorig jaar echt de neus uit gaan hangen. Helemaal klaar ben ik er niet mee, maar ik merk dat iedereen de laatste maanden op zoek is naar dé nieuwe sound. Een van de positieve dingen is de comeback van de nineties sound in deephouse. Maar om al te spreken van ‘the next best thing’, daarvoor is het nog wat vroeg. Spannend.”

Resident dj’s
Eind januari komt er dus een Noir-editie van Defected in the House uit, een heerlijke dubbelaar waar Noir snel een concept voor had. “Ik heb m’n favoriete tracks van de voorbije negen maanden geselecteerd. Naar namen en reputaties heb ik niet gekeken, alleen naar het plezier dat ik eraan beleefde met draaien. De tracks waar het publiek van uit zijn dak ging.”

Sowieso heeft de Deense routinier weinig oog voor de geijkte paden. “Ik hou van resident dj’s en de manier waarop ze hun thuispubliek bespelen. Bij elke gig probeer ik minimaal een uur van tevoren aanwezig te zijn om in de vibe van de avond te komen.”

“Zo ontdekte ik Finnebassen nota bene in Dubai, waar een lokale dj die Aaliyah-edit van hem draaide. What… The… Fuck… Is… This? Hij had geen idee. Iemand had ’t hem gemaild, hij kon de naam niet eens uitspreken.
Ik zag meteen dat het Scandinavisch was, haha! Thuis heb ik Finnebassen meteen opgezocht en twee tracks van ‘m gecontracteerd. Daarom is het goed om veel clubs te bezoeken, want de grote namen in de industrie zijn lang niet altijd de beste.”

Social media
Omdat je nooit genoeg labels kunt hebben, startte Noir eind 2011 Noir Music 2. “NM2 kende een vliegende start en is blijven groeien, hoewel ik in 2012 weinig releases heb gedaan vanwege tijdgebrek. Ik ben geen labelbaas die tracks tekent en dan zomaar uitbrengt, ik wil het liefst voor elk nummer een masterplan. Ervoor zorgen dat het een eigen identiteit krijgt. Ik schrijf zelfs alle persberichten zelf, in samenwerking met de artiest om het zo persoonlijk mogelijk te maken. Er komt veel moois aan deze maanden van artiesten die ik gedurende eind vorig jaar heb gecontracteerd.”

Noir is het met ons eens dat het dankzij social media te makkelijk is om muziek uit te brengen. “Absoluut, daarom besteed ik zoveel tijd om een release persoonlijker te maken. Het mag nooit een routineklus worden. Zo ben ik ook erg kieskeurig in wat ik zelf draai in de clubs. Van bijna elke track in mijn set heb ik een edit gemaakt. Verse promo’s, maar ook van oldies.”

Pingpong
In 2013 komt dan eindelijk het album dat Noir al eerder verwachtte. “Twaalf songs die samen een coherente plaat vormen. Daar gaat veel tijd in zitten, want het is een pingpongwedstrijd met singer-songwriters. Het moet 100 procent perfect zijn, en daarvoor was er in 2012 te weinig tijd. Nu werk ik met meer structuur en zeg ik vaker nee tegen andere zaken. Als je toert, mensen spreekt en op nieuwe plekken komt, krijg je ontzettend veel ideeën. Die wil ik nu eindelijk omzetten in muziek.”

<iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F75026173"></iframe>

Zaterdag 2 februari heeft hij wel nog een gaatje om het Utrechtse Soenda Festival te verblijden met een gig. Noir hoopt dat het publiek van zijn telefoon af kan blijven. “Smartphones zie je overal ter wereld op de dansvloer oplichten, maar in Nederland is het erger. De wereld laten weten dat je op een tof feestje bent in plaats van dat toffe feestje ook daadwerkelijk te beleven. Dat neemt niet weg dat er in 2012 ook feestjes bij waren die het dak als nergens anders eraf rockten in Nederland.”

Noir staat zaterdag 2 februari op Soenda Festival, Utrecht. Donderdag 28 maart staat hij op de Easter Special van Awakenings in de Gashouder, Amsterdam. Defected presents Noir in the House is nu te bestellen.

txt Nick Klaessens
imgs Rob Lowe & APE archief
Advertentie
Party Tips