Features + Interviews
Op avontuur in de wereld van Pantha du Prince

Op avontuur in de wereld van Pantha du Prince

17 mei 2010
Hij maakt de meest weldadige luistertechno. Lang uitgesponnen tracks met fluwelen melodieën en melancholieke atmosferen, oftewel, niet muziek die je meteen bij het woord techno zou bedenken. Maar Pantha du Prince is een muzikant apart; gek op de dansvloer, maar tegelijk een gevoelsmens die dat ook in zijn producties wilt laten horen, zijn dit jaar verschenen derde album Black Noise is wat dat betreft een hoogtepunt. Muziek om je gedachten op los te laten, zo legt de Duitser het uit aan Dance.nl.

Dat was even doorbijten, toen Hendrik Weber eerder dit jaar een massa aan interviews voor zijn kiezen kreeg. De release van het nu al succesvol te noemen album Black Noise ging niet onopgemerkt voorbij, in tegenstelling tot eerder werk van Pantha du Prince. “Bij mijn vorige album heb ik nauwelijks interviews gedaan. Niet omdat het een slechte plaat was ofzo, de aandacht bleef simpelweg beperkt tot de elektronische scene. Black Noise is echter uit via Rough Trade, een roemrucht indielabel, waardoor het ook bij mensen van buiten de elektronische scene terecht komt. Ik weet niet hoeveeel interviews ik ditmaal heb gedaan, maar het waren er veel.”
Zo heeft ook de buitenwacht Pantha du Prince ontdekt, de producer is ineens een internationale smaakmaker. En dat is eigenlijk wel vanzelfsprekend voor iemand die zich nooit heeft blindgestaard op techno alleen. “Ik ben altijd een beetje een outsider geweest; ik ging naar verschillende clubs, van techno tot indierock. Vrienden zeiden vroeger dat ze hiphop waren, of grunge of iets anders, maar nooit beide. Ik voelde die behoefte helemaal niet om mijn identiteit te ontlenen aan een muziekstroming, ik ontdekte overal wel goede dingen.”
Toch was het de techno die hem op bepaalde gedachten bracht. “Het gevoel dat je krijgt in een club, waar één artiest je iets probeert te vertellen door de muziek die hij speelt, sprak me aan. Je ervaart samen met het aanwezige publiek een uniek moment, waarbij niet alles van tevoren is bedacht, maar ontstaat als een reactie op de mensen. Dat vind je vooral in de techno, een band heeft meestal zijn setlist wel klaar liggen, terwijl een dj of live-act wel degelijk kan anticiperen op de dansvloer. Ik ken in ieder geval maar weinig bands die dat kunnen, behalve Animal Collective, hun optredens komen ook over als een soort ritueel waar van alles kan gebeuren. De muziek is hierbij één stroom, zoals een technoset, geen losse nummers -dan kun je de sfeer naar een hoger plan trekken.”

Niet voor niets werkte Weber op één track samen met de jongens van Animal Collective -de muziek op Black Noise klinkt weliswaar elektronisch, de invloeden komen ook uit de indiehoek. Juist hierdoor klinkt Pantha du Prince anders dan zijn collega technomuzikanten. Hier klinken zachte beats, prachtige melodieën, zweverige belletjes en kleine, door delays getrokken geluidjes. Subtiele luistermuziek, die echter ook op de dansvloer prima werkt, aldus Weber. “Mensen die alleen het album hebben gehoord, zullen verbaasd zijn hoe de geluiden in de club klinken. Live is de muziek massiever dan je zou verwachten, de reacties zijn ook altijd goed.”
Toch staat hij niet op elk technofeest. “Nee, ik wil ook niet alles doen, alleen feesten waar ik me goed bij voel. Sommige evenementen zouden voor mij belachelijk zijn om te doen, hoe groot ze ook zijn, daar hoor ik dan niet thuis. Aan de andere kant; als ik op een grote rave wordt neergezet met bijvoorbeeld Ricardo Villalobos en Carl Craig op hetzelfde podium, dan past het. Er is een tijd en plek voor alles, zolang de muziek maar op de juiste plek valt.”

Liefhebbers van de botte bijl moeten in ieder geval niet bij hem zijn, Pantha du Prince is gevoelsmuziek. Techno om op weg te dromen of, zoals Weber het omschrijft, een leeg patroon voor je eigen gedachten. “Dat heb ik altijd zo mooi gevonden aan techno, je kunt de luisteraar bij de muziek betrekken. Ik probeer met mijn muziek openheid te creëren, een basis waar de luisteraar vervolgens zijn eigen gevoelens en gedachten op kan loslaten. Dat levert meer op dan volledig afgemaakte geluiden, dat is té definitief. Nee, ik open simpelweg de deur naar een nieuwe wereld, waar je vervolgens zelf op avontuur mag.”

Pantha du Prince staat vrijdag 28 mei op Berlin Ruft An in het Paard van Troje, Den Haag. Meer info op Pantha du Prince.

txt Nico van der Plas
imgs Magnet Bookings archief
Advertentie
Party Tips