Features + Interviews
Opwarmen met Housequake

Opwarmen met Housequake

28 februari 2011
Op de schaal van Richter veroorzaken deze heren minstens een 8. Dj's Roog en Erick E, samen laten ze menig toko op hun grondvesten trillen. Onder de naam Housequake maken ze nu al vele jaren muziek. Met een nieuw zomerseizoen in zicht, zochten we hen op in hun studio.

Beachpop 2001, daar begint volgens de legende de samenwerking tussen Erick E en Roog. Beiden stonden apart van elkaar geboekt. Erick E is vertraagd, komt te laat aan op de stage en belandt naast Roog die nog bezig is met zijn set. Dit blijkt goed te werken en zo begint Housequake. Het verhaal blijft echter een punt van discussie. “Het kan niet!”, aldus Erick. “Als ik altijd na jou moest draaien en ik ben te laat. Dan kan dat toch niet waar zijn dat we zodoende samen draaiden. We houden het verhaal graag in stand maar het kan niet”.

Hoe dan ook, de heren belandden samen op de stage die dag. “Honderdduizend mensen gingen he-le-maal los“, aldus Roog. Een succesformule dus. Ook de avond in Club More waar beide heren draaiden was nagenoeg altijd uitverkocht. Ze besloten naast een eigen carrière hun krachten te bundelen onder de naam Housequake. Vernoemd naar een nummer van hun beider held Prince.

Vrije tijd komt niet voor in het woordenboek van deze heren. Zeven dagen per week zijn ze bezig met muziek. Erick E heeft zo’n 300 gigs per jaar, Roog idem dito. En zo’n zeven keer in het jaar staan ze samen op de stage. Housequake blijft zodoende een waar fenomeen. “Housequake moet iets speciaals blijven”, aldus Erick E. “Dat is ook de kracht volgens mij. Wat maakt dat mensen het nog steeds te gek vinden. En het nog steeds overal altijd is uitverkocht”, voegt Roog toe.

Met kerst deed het duo nog een van deze gelimiteerde gigs. Toen stond het duo in het Paard van Troje in Den Haag. Geheel volgens traditie. Al vijf jaar achtereenvolgend bouwen zij hier op eerste kerstdag een feestje. “Het is een beetje zo’n verloren dag weet je wel. Of je zit bij je familie, of niet. Of je zit bij je familie en op een gegeven moment denk je; ik moet weg hier.” Om vervolgens naar t Paard te vluchten. “De sfeer is daar té gek.”, aldus Erick. Voor hem voelt dit Haagse muziekpaleis na al die jaren een beetje als thuiskomen.

Maar na al die jaren blijkt het best een uitdaging om het weer een ultieme avond te maken. Nederland houdt van Housequake. De feestjes zijn altijd uitverkocht. Dat feit legt de lat voor hen erg hoog. Roog en Erick E streven daarom altijd naar het hoogst haalbare. Ze willen mee ontwikkelen met de fans. En onder het mom van innovatie spoorden zij een nieuwe vj op. The Eye is zijn naam. Zijn werk maakt een Housequake show compleet. Echt een aanwinst deze vj, vertellen de heren.
“En”, onthult Roog, “Ik ben zelf eigenlijk ook stiekem een beetje aan het vj’en”. Een technisch verhaal volgt. De voorbereidingen blijken niet altijd zonder kleerscheuren te gaan.

Housequake is een succesformule. De heren werken al jaren samen en zijn nog steeds booming. Zelf vinden ze dit best bijzonder. “Bizar dat wij op dit niveau nog gewaardeerd worden.”, aldus Erick E. Hij vertelt over alle ontwikkelingen. Over de stortvloed die is geweest van nieuwe helden in allle genres van de dansmuziek. Over alle pr-bedrijven achter deze nieuwe helden. Waar zij zich nooit mee bezig hebben gehouden. Kortom, er zijn veel ontwikkelingen geweest. Maar Housequake doorstaat de tijd. “Het is bijzonder dat mensen van half onze leeftijd ons nog leuk vinden“, voegt Roog toe. “Op een gegeven moment sta je met hele families op de dansvloer. Ouders, kinderen, kleinkinderen.”

Sjans van leuke jongedames blijkt tegenwoordig te zijn omdat mams zo’n grote fan van hem is. “Tja dan weet je dat je oud wordt”, lacht Roog. Oud of niet, deze gasten zorgen nog altijd voor heftige housequakes in de Nederlandse dancescene.

txt Gerda van den Dool
imgs Housequake Archief & Gerda van den Dool
Advertentie
Party Tips