Features + Interviews
Pendulum || Van dance-act naar live-sensatie

Pendulum
Van dance-act naar live-sensatie

01 augustus 2008

De meeste muziekliefhebbers zullen ongetwijfeld al eens kennis gemaakt hebben met de muziek van het Australische Pendulum. Maar stond deze band tot voor kort vooral bekend om haar onvervalste drum ’n bass, met het onlangs uitgekomen album In Silico laat Pendulum zien dat ze nog veel meer in petto heeft. Ook op het podium gaat het er tegenwoordig anders aan toe, aangezien Pendulum sinds kort met een volledige band ‘live’ optreedt. Zo ook op 15 augustus 2008 tijdens het Lowlands festival te Biddinghuizen.

Met het nieuwe album zorgde Pendulum voor enige opschudding in de drum ’n bass-scene. De vermenging van drum ’n bass met muzikale stijlen als rock, metal en zelfs pop kon niet alle drum ’n bass-fanaten bekoren, maar werd in andere muzikale kringen juist wel zeer goed ontvangen. Gareth Mc Grillen, een van de bandleden van Pendulum, is dan ook tevreden: “Het album loopt hartstikke goed. Sterker nog, het ging recht af op nummer één in de Britse hitlijsten. Uiteindelijk belandde het op nummer twee, aangezien Neil Diamond toevallig net met een nieuwe plaat kwam.”
Volgens Gareth was het nodig om hun tweede album iets anders aan te pakken dan hun vorige. “Het eerste album was erg succesvol, maar het was echt een dance-album. Er waren wel degelijk allerlei invloeden te horen, we hebben dan ook allemaal een achtergrond in rock en metal. Maar toch waren we erg terughoudend om dit naar voren te laten komen. Op ons nieuwe album hebben we, in plaats van onze invloeden in toom te houden, geprobeerd deze juist te benadrukken.”
En die invloeden zullen we ongetwijfeld ook op het podium gaan horen. Bestond Pendulum aanvankelijk alleen uit Rob Swire, Gareth McGrillen en Paul ‘dj El Hornet’ Harding, nu zijn hier gitarist Perry ap Gwynedd en drummer Kodish aan toegevoegd. En zo is er in feite een heuse band ontstaan: “Een live-optreden is echt van een ander niveau dan een dj-set. Het duurde lang om de technologie compleet te krijgen, aangezien we wilden dat het live net zo zou klinken als op de cd. En het is ook echt live, 100%! Als we het niet echt live hadden kunnen doen, hadden we het niet gedaan. We wilden niet gebruik maken van DAT-tapes en playbacken enzovoort. We hebben nu twee gitaren, toetsen, drums, vocalen, eigenlijk alles!” Toch blijft Pendulum naast de optredens met de band ook nog steeds dj-sets doen. De meeste voldoening haalt Pendulum nu echter uit het ‘echte’ optreden met de band: “Zowel het draaien als optreden met de band blijft leuk. Maar met de band is het echt hard werken. Het is echt fysiek zwaar en een intense ervaring. Je bent echt kapot na het optreden.”

Aangezien drum ’n bass vooral op de Britse eilanden nog altijd een populaire muziekstroming is, is het tourschema van Pendulum voor een groot deel gevuld met Britse bestemmingen. Maar ook op andere plekken in de wereld kan Pendulum op een grote aanhang rekenen. Zo staan er deze zomer optredens gepland in Helsinki, Osaka, Moskou, Seoul en natuurlijk Biddinghuizen. Vorig jaar verzorgde Pendulum nog een dj-set op Lowlands, maar de aankomende editie zal de voltallige band op het podium te bewonderen zijn. Gareth heeft er in ieder geval al zin in: “’Come check us out!’, ik kan het iedereen aanraden.”

Pendulum is te bewonderen op Lowlands 2008.

txt Fokko Versloot
Advertentie
Party Tips