Features + Fashion
Platform: HKU graduation fashion show 2010

Platform: HKU graduation fashion show 2010

17 juni 2010
In de brandende, felle zon stond donderdag 17 juni een lange rij mensen te wachten voor de Winkel van Sinkel te Utrecht. Om 17:00 werd de eerste eindexamenshow gegeven met de afstudeercollecties van de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht.

Binnengekomen in de mooie Winkel van Sinkel stond de catwalk op ons te wachten, een recht stuk met een groot plateau eraan vast geplakt. Zittend op onze stoeltjes zaten we gespannen te wachten tot de eerste eindexamen student die haar collectie ging showen.

Gerda Postma
Na een paar minuten was het zover: mode communicatie studente Gerda Postma zorgde voor de opening van de show. Haar collectie genaamd IKKAI werd geïntroduceerd door middel van beelden op een scherm aan de muur, gevolgd door modellen op de catwalk. Geïnspireerd op een neo-romantische volksvertelling van H.C. Andersen, zijn de personages hieruit vertaald naar onzijdige kleding, die gelezen kan worden als meerdere lagen uit een verhaal. In Gerda’s werk komen verschillende disciplines samen en wordt de controle over het kledingstuk uit handen gegeven aan de personages. Een interessante collectie bestaand uit verschillende materialen: van gebreide items, tot prints, glans en transparantie. Een interessant beeld voor de opening van deze show.

Nynke Eggen
De opvolgster van Gerda was fashion design studente Nynke Eggen. Transformatie staat centraal in haar collectie. Met Nynke’s mening dat we naar een meer vrouwelijke maatschappij gaan waarbij intuïtief werken centraal gaat staan en er meer waarde zal worden gehecht aan proces, ontwikkelde zij een collectie die bij deze nieuwe waarden van de getransformeerde maatschappij past. Het iconische damespak dat voor haar de geest van de afgelopen vijftig jaar weergeeft, is getransformeerd naar een nieuwe kledingvorm door te werken op een intuïtieve en procesmatige wijze.

Matthias Louwen
Met de beurt aan Matthias Louwen werd ‘Ode an die schatten-zweige’ geshowd. Een collectie met interessante belijningen en prints. Overheersend in deze collectie zijn verschillende rood en grijstinten. Ook erg leuk: het schoeisel dat gedragen word. Schattige balletschoentjes omgetoverd tot high heels met een ronde blok hout als hak.

Annienke van hofwegen
Annienke interesseert zich voor de afwijking van de norm. Met DIS•OR•DER laat zij iets zien van de constant mee te dragen last, de dwang van binnenuit en buitenaf en de frustratie die zij tijdens haar zoektocht door een aantal psychische stoornissen is tegengekomen. Een collectie van interessante vormen, een combinatie van ontwerpen aansluitend op het lichaam en losvallend, gemouleerd met interessante details. Het pronkstuk van de collectie is een grijskleurige jurk waaraan tig sleutels zijn bevestigd. Een heel mooi effect en het rinkelende geluid van de sleutels maakt het helemaal af. Ook de schoenen die tijdens deze show worden gedragen zijn geweldig. Geladderde panty’s vinden hun weg naar de zool van de mooie hakschoenen, waarbij geen bandjes of andere bevestigingen om de voet te vinden zijn.Marjolein Heij
In de collectie The Dismantled Being wordt de spanning tussen het verlangen om je bloot te geven, maar tegelijkertijd de angst om jezelf te laten zien aan de wereld opgezocht. Dit concept komt goed naar voren in de gehele collectie, het spel tussen verhulling en onthulling is terug te zien in de vele patroondelen en het stofgebruik, in een combinatie van lichte en donkere kleuren.

Evi Huijbers
Paperwork van Evi laat zien wat verwacht wordt. Omdat papier een niet voor de hand liggend materiaal is voor kleding, is het voor Evi een uitdaging geweest om er mode mee te maken. De collectie wordt twee à drie keer gedragen en kan daarna makkelijk gerecycled worden tot een nieuw kledingstuk. Het ‘afval’ dat normaal wordt weg gegooid, krijgt hier een nieuw leven.

Suzanna Akopian
Als ontdekkingsreiziger in het proces heeft de ‘tent’ die mee zou gaan op reis gezorgd voor inspiratie. Suzanna heeft geprobeerd om tenten als vorm te ontleden en deze opnieuw vorm te geven op het menselijk lichaam. De vorm van de kleding is gebaseerd op de delen van een tent die je kunt afritsen. De details, kleur, het materiaal en de kwaliteit van de kleding, zijn gebaseerd op de reizen die de meeste mensen maken om hun geest te vergroten en een spirituele wereld te ontdekken. Het kleurgebruik in deze collectie was erg interessant in combinatie met de gebruikte ritsen. Persoonlijke favoriet: de gele legging waarbij de rits plaatsmaakte voor een knallende kleur roze. Ook erg mooi: de onderstukken zijn één geworden met het schoeisel.

Mark Stadman
Volgens fashion communication student Mark heeft iedereen een boy band in zich, verschillende types. Hij vindt het jammer dat veel mensen zich kleden en gedragen naar één van deze types, laat meer van jezelf zien en ’Be your everybody’. Een hele vette collectie inclusief performance. ?MARK wordt geshowd terwijl de modellen een choreografie uitvoeren op de muziek. Ook het schoeisel is weer erg interessant: waterschoentjes die zijn geplaatst op grote hoekige blokken.Kirsten Popkema
‘Frivool aan het front’. De kruising tussen lichtzinnigheid en het rigide, is de leidraad in Kirstens collectie. Op deze manier geeft zij een positieve wending aan het strenge keurslijf waarin wij soms ‘denken’ te leven. Een hele mooie collectie waarbij de kleuren rood, blauw, wit en goud de hoofdrol spelen. Mooie belijningen en een oog voor detail zorgen voor een collectie die er heel goed uitziet.

Eunbi Kim
All Eye Can see is ontstaan uit Eunbi’s fascinatie door optische illusies. Reflectie, perspectief en perceptie staan symbool voor haarzelf en de collectie. De mooie stoffen die zijn gebruikt, in zwart en lichte kleuren zien er luxueus uit. Mooie belijningen, hoekige vormen en reflectie zorgen voor een interessante, futuristisch beeld. De vorm van de gedragen schoenen sluiten perfect aan op de rest van de collectie.

Jan Boelo Drenth
Bij ‘Le rescapé’ van Jan is het overkoepelende thema het overlevingsgevoel. Door de grote passie voor couture is deze collectie rijk aan handwerk, de kledingstukken bevatten veel borduurwerk en daarnaast ontelbare meters zoom en voering die met de hand zijn vastgezet. Een geweldige collectie waarbij je soms even niet meer weet waar je moet kijken, al die mooie details!

Esther Vijftigschild
The metaphor of skin gaat over de vraag wat er over blijft van mensen als je hen ‘ontkleedt’ van hun gecreëerde imago’s. Met de doorleefde huid van Esthers’ omi als uitgangspunt, waarin afdrukken van haar leven terug te zien zijn, is een interessante collectie tot stand gekomen. Een hele mooie collectie in fijne kleuren, interessante details en rondingen. Een collectie waar je het liefst met je neus op wil staan om te kijken hoe dit zo mooi is uitgevoerd.

Clémence Baars
Met het uitgangspunt om concepten/inspiratiebronnen te ontwerpen die modische associaties oproepen, heeft in deze collectie alles te maken met vorm en materiaal. Dit gegeven is ook overduidelijk terug te zien in de collectie door de grote diversiteit in materiaal, kleur, print en vorm.

Mariko Ferrier
‘The beauty of the ugly truth’, gebaseerd op een gedicht: Laat het stralen, laat het stralen, laat het stralen… En wat gebeurt er dan .. Rotten… Rotten… Rotten? De combinatie van de schoonheid en bedorvenheid zorgen voor een geweldige collectie. Mooie kleurencombinaties, breisels, héél veel detailwerk en interessante pasvorm maken het totaalbeeld compleet, de beelden laten zien wat moeilijk in woorden is uit te drukken.

Rosa Crabbendam
Mensen zijn dieren. Dieren zijn mensen. Waar ligt de grens? In onze huidige westerse maatschappij is het beeld van dier zijn onduidelijk. In Rosa’s ideale wereld liggen de verhoudingen anders, met deze collectie laat zij haar visie zien. Een hele mooie collectie, waar op verschillende plekken oortjes terug zijn te vinden, vingers aan elkaar zijn geketend als accessoire en waar het kleurgebruik, de belijning en stofgebruik zorgen voor een enigszins schattig geheel. Ook bij deze collectie dragen de modellen geweldige sleehakken die ik met liefde mee naar huis zou willen nemen.

Roos Woudenberg
Roos is een van de weinigen die afstudeert met een mannen collectie, en wat voor één! Roos is van mening dat als we meer aandacht besteden aan goede pasvorm, beter letten op kwaliteit, meer gebruik maken van ambachten en natuurlijke materialen, we de authenticiteit weer terug krijgen. Deze gedachte ziet er geweldige uit op de catwalk. Stoere mannen, goed gekleed, mooie kleuren, een heel mooie totaalbeeld! Pronkstuk van de collectie: de grote lange jas, bestaand uit allemaal kleine stukjes, gecombineerd met een geweldige blauwe, dikgebreide sjaal.

Barbara Langendijk
De collectie Me// My identity is afgeleid van Barbara’s eigen schaduwen en lichaamsvorm, die zij ziet als een reflectie van haar innerlijk. Met haar collectie wil zij laten zien dat je identiteit uit meerdere lagen bestaat, zoals een schaduw eigenlijk bestaat uit allerlei kleuren in plaats van zwart. Deze collectie is er nog een waarbij ik vol bewondering zat te kijken. Hele mooie vormen en de combinatie van materialen is echt geweldig. De hakken die worden gedragen zijn ongelooflijk hoog, waardoor één van de modellen haar evenwicht verliest en valt. Wie mooi wil zijn moet pijn lijden blijft een beetje eng, maar dit was dan ook echt wel een hele mooie collectie.Barbara was de laatste studente die haar collectie showde deze dag, waarna alle designers nog één keer opkwamen met één van hun modellen. Een mooi plaatje, tegelijkertijd ook een overzicht van ongelooflijk veel talent. Dance.nl is benieuwd wie van deze studenten de wereld zullen gaan veroveren en wie we weer terug zullen blijven zien, de potentie is er in ieder geval.

Naast de show die werd gegeven was er boven in de Winkel van Sinkel ook een expositie te bezichtigen van de eindexamenstudenten fashion communication. Erg leuk om te zien, waarbij één van de studenten uitgebreid mijn aandacht trok:

Tjaling Hu
Door middel van verschillende animaties laat Tjaling zien dat met minder leven(denk aan de overvloed aan rijkdom die wij hebben in onze consumptiemaatschappij), je leven uiteindelijk wordt verrijkt en verdiept. Op deze manier word je teruggebracht tot de kern van wie je werkelijk bent. Een interessante gedachtegang met een mooie presentatie, waarvoor illustraties zijn gemaakt om jaloers op te worden.Op weg naar huis kom ik beneden nog een presentatie tegen: Wendekinder Boy & Girl van Aleksandra Pietrzykowska. Volgens haar zijn Boy & Girl de hedendaagse Wendekinder. Pioniers van een nomadische beweging en een bewuster leven. Met de toekomst in handen schrijven ze een nieuwe geschiedenis. Een interessante presentatie waarbij dit uitgebreid naar voren komt.

Wil je meer te weten komen over de deelnemers van de show of expositie? Breng dan een bezoekje aan deze website van de HKU, om alle concepten inclusief beeldmateriaal te bekijken.

Txt & imgs Marlon Schuurman
Advertentie