Features + Interviews
Profiel Nicole Moudaber || Power chick met ballen

Profiel Nicole Moudaber
Power chick met ballen

19 december 2013

De technoscene is niet meer hetzelfde sinds het begin van dit jaar. Steeds meer – van origine – housedj’s zijn de technokant opgegaan of zijn alter ego’s gaan aannemen om zich ook op dit vlak te manifesteren. En, last but not least, is er een kleine vrouw met een soort afrokapsel opgestaan die hard, stevig, maar toch ook heel ritmisch draait. Resident Advisor noemt het de big-room techno sound en weet het zeker, 2013 was hét jaar van Nicole Moudaber.

Klein, maar ooh zo fijn
Jaarbeurs Utrecht, 7 december 2013. Voor de tweede editie op rij wordt hier Time Warp Holland georganiseerd. Het is groter dan groots. We weten dat Nicole Moudaber, een nieuwe naam in de technoscene, hier vanavond haar opwachting zal gaan maken. Maar we hebben nog geen idee in welke area dit zal gebeuren. Met een timetable in onze handen gedrukt, begeven we ons naar Hall 7, de Abyss. We lopen een rondje en komen uiteindelijk terecht in een megagrote hal waar het publiek zich – vooral vooraan – staat te verdringen.

Op het podium zien we een Apple-laptop en daarboven donkere krullen, heel veel krullen. Het is haast onmogelijk om iets van het gezicht van deze vrouwelijke dj mee te krijgen. Maar haar stijl is overdonderend; de beats nemen je stevig vast en laten je niet meer gaan. Denk aan een soort van Richie Hawtin meets Ricardo Villalobos. Het is de huidige nummer 67 van de 'RA Poll' van 2013: de zinderende Nicole Moudaber.

Carl Cox de ontdekker
We spreken de kleine, maar net zo pittige dame even na haar gig backstage. Het is iemand met een zeer eigen stijl, dat zie en merk je aan alles. Haar neem je niet zo snel in de maling. Maar waar komen toch die drift en die passie voor muziek vandaan? Nicole blijkt 3,5 jaar geleden nog promoter binnen de muziekscene te zijn geweest, dit deed ze al jarenlang voor allerlei artiesten. Op een gegeven moment was ze fed up met de chaos en de hectiek die deze baan met zich meebracht.

Ze besloot zich terug te trekken uit het wereldje en op Ibiza te wonen. Hier heeft ze een huis helemaal laten inrichten naar haar eigen stijl, heerlijk vond ze het om op een andere manier creatief bezig te zijn. En al snel ging ze ook muziek maken, zij het meer als een hobby. Want haar muziek werd via via al snel opgepikt. Technoheld Carl Cox was één van de eersten die enkele mixen van haar hoorde en was enthousiaster dan ooit. Met zijn support besloot ze het eens te gaan proberen en terug te keren in de muziekwereld, deze keer zelf als deejay en producer.

Bezige bij
Tot op de dag van vandaag brengt Nicole nog steeds de helft van het jaar door op Ibiza. Maar door haar drukke agenda, een contract bij het label van Adam Beyer en alle aanbiedingen die op haar afkomen, is het beter plannen dan ooit tevoren. Nicole weet ons bijvoorbeeld nu al te vertellen dat ze een samenwerkingsverband met Patricia Field aangaat, een Amerikaanse kledingontwerpster die ook verantwoordelijk was voor zo’n beetje alle outfits in Sex and the City.

Ook gaat de Engelse met Nigeriaanse roots vanaf maart een wekelijkse radioshow krijgen in samenwerking met Carl Cox. Dit betekent dat ze wekelijks een omvangrijk, internationaal publiek zal bereiken en dus niet langer alleen in Canada, Amerika en Nederland een naam zal zijn die veel mensen iets zegt.

Na ondermeer Montreal en New York is ze momenteel druk bezig om haar thuisbasis Londen te veroveren. En wij kunnen in ieder geval één ding beloven aan alle technofans daar: de drums en beats van haar sets vliegen je in recordtempo om de oren, maar daarna wil je alleen maar meer. Petje af voor deze dame die haar mannelijke collega’s zal doen huiveren...

txt Fabienne Robben
imgs Nicole Moudaber archief & APE archief

Advertentie
Party Tips