Features + Interviews
Q&A Miss Kittin & The Hacker

Q&A Miss Kittin & The Hacker

01 mei 2009
Miss Kittin & The Hacker zijn terug! Stonden ze aan het begin van deze eeuw min of meer aan de top van de dancescene, hun releases voor het Gigolo-label en het succesvolle First Album waren één de peilers van de wereldwijde electroclash-mania, ditmaal hebben ze zich opnieuw uitgevonden. Hun tweede album, met de niet verbazing wekkende titel Two, grossiert in de voor The Hacker kenmerkende duistere synth-melodieën, aangevuld met de koele vocalen van Miss Kittin. Toch is het duo niet blijven hangen in oude sentimenten, het beste van toen en nu is samengekomen, zo blijkt uit een kort Q&A met Miss Kittin & The Hacker.

MISS KITTIN
Leuk om oude vrienden weer herenigd te zien! Komen er ook weer veel gezamenlijke optredens?
“Ja, absoluut. We zijn onlangs begonnen, en dat is best een opluchting, aangezien we alles van het album live willen herproduceren op het podium, en we veel stress hiermee hadden in de voorbereiding, tussen alle interviews door. Nu komt eindelijk het leukste deel van het werk: op pad met ons team, een soort kleine familie, volledig gefocust op de show.”

Jullie waren altijd al zeker dat er een tweede album zou komen. Wanneer kwam het besluit dat dít het moment was?
“Moeilijk te zeggen, het gebeurde langzaam maar zeker. We speelden de laatste tijd veel tracks aan elkaar, Michel deed dan de muziek bij hem thuis, terwijl ik thuis de vocalen in elkaar zette. Langzaam kwam pas het gevoel dat er een album in kon zitten. Daarvoor hadden we het meer over andere dingen, vooral dat dj'en een beetje routine was geworden, het reizen in je eentje, niet het gevoel hebben dat we echt iets leerden of ergens beter in werden. Onze samenwerking was eigenlijk een doorgang naar een nieuwe fase in ons leven; we deden weer iets spannends. En ook weer touren, maar ditmaal in, zeg maar, de goede technische omstandigheden...”

In de tussentijd heb jij zelf ook albums uitgebracht. Heb je de ervaringen die je hiermee opdeed, ook kunnen gebruiken bij dit album, of was het vooral The Hacker die de muziek produceerde?
“Beide. Ik heb zeker veel geleerd over produceren bij mijn solo-releases. Ik weet nu perfect hoe ik met mijn stem moet omgaan, hoe je moet opnemen, editen, effecten toevoegen, dat soort dingen. Het liefst neem ik dit soort dingen voor mijn rekening, om de rest door Michel te laten doen, zodat we allebei doen waar we het best in zijn. We hebben ook volledige vrijheid van werken, dus hoeven elkaar niet in de weg te zitten -de muziek is nu echt een fifty-fifty-resultaat.”

De focus in de muziek is in de tussentijd veranderd, electro(clash) heeft zijn grootste tijd gehad. Hoe hebben jullie dit verwerkt?
“We houden altijd alle muziek in de gaten. Als dj kan ik moeilijk zeggen waarom ik iets draai, het moet gewoon passen in mijn visie hoe ik mensen aan het dansen wil krijgen. En als producer denk ik niet teveel na, ik ben niet echt bewust van de invloeden die ik hierbij heb. Michel heeft wel duidelijk zijn muzikale invloeden, maar wat teksten betreft haal je vooral inspiratie uit het dagelijkse leven, net als een schrijver.”

Jullie hebben op Two in ieder geval nieuwe stappen gemaakt.
“Zeker, we wilden absoluut een moderne versie van ons oude zelf tonen. Tijd gaat voorbij, we zijn ouder geworden, hebben andere ervaringen opgedaan. Maar dat betekent niet dat we radicaal zijn veranderd, we zijn alleen geëvolueerd. Gelukkig maar, want als we een tweede First Album hadden gemaakt, zou dat heel saai hebben geklonken.”

Wiens idee was het trouwens om een cover van de Elvis Presly-song 'Suspicious Minds' op het album te zetten?
“Dat is een oude track die we nog hadden, oorspronkelijk gebruikten we hem vaak bij liveshows als toegift. Michel vond het altijd een geweldig nummer, ik vond hem terug en we hebben hem opnieuw opgenomen, erg leuk om te doen.”

Wat is nu het plan? Touren en dan wellicht een Third Album?
“Geen idee, dat is nog te ver weg. Ik zie wel dat Michel nu meer betrokken is bij het project, hij zorgt nu ook voor het design om alles heen, de films bij de shows enzo. Hij is meer zelfverzekerd dan ooit, 'more in charge', dus ik kan nu nog meer op hem rekenen. Dat kan altijd tot iets nieuws leiden.”


THE HACKER
Voelde dit album voor jou ook als een soort thuiskomst, na jaren te zijn weggeweest?
“Zeker. We hadden allebei even genoeg van dj'en, we wilden gewoon nieuwe dingen maken en live optreden. Omdat we ditmaal niet samen in de studio zaten maar los van elkaar aan de muziek werkten, voelde het wel anders dan in het verleden. Maar dat was volgens mij alleen maar beter, op deze manier ontdekten we ook geen slechte eigenschappen van elkaar -twee mensen in één ruimte leidt nog weleens tot ergernis.”

Had je voor dit album al materiaal liggen, of zijn jullie helemaal blanco begonnen?
“Ik had wel wat dingen liggen die ideaal waren voor dit project, maar heb ze uiteindelijk niet gebruikt. Helemaal blanco beginnen, nieuwe songs schrijven, werkte beter, de muziek klinkt nu frisser dan ooit.”

Je hebt weleens gezegd geen vrolijke muziek te kunnen maken. Past Miss Kittin's stem daarom zo goed bij jouw duistere synths?
“Misschien wel. Haar stem brengt iets lichts aan mijn muziek, ze zorgt voor een ideale balans. Als we samen iets maken komt er altijd iets uit met meerdere lagen, daarom werkt het zo goed tussen ons.”

Electro is tegenwoordig weer meer in de underground gedoken. Wat vind je zelf van alle, hier uit ontstane commerciële stijlen als electrohouse en electropop?
“Ik probeer er niet teveel aandacht aan te besteden. Dit soort muziek is er altijd al geweest, je hoort het overal, en zal er ook altijd zijn. Ik hoop dat ik met deze plaat wat kwaliteitsmuziek kan laten horen, aantonen dat er ook goede electropop is. Want pop staat niet synoniem voor slechte commerciële muziek, 'pop can be good'.”

Waar ben je bij deze plaat het meest trots op?
“De overheersende sfeer op de gehele plaat, maar ook de baslijn in 'Party in my Head'.”

Wat zijn nu de plannen?
“Voorlopig hard werken aan onze show. Wellicht dat er in de toekomst weer iets gebeurt met ons, we zijn nu in ieder geval druk met deze plaat. Ik ga me als producer de komende tijd weer even richten op het uitbrengen van wat 12inches, voor de rest moeten we alles maar op natuurlijke wijze laten ontstaan -dat werkt bij ons het best.”

txt Nico van der Plas
Advertentie
Party Tips