Features + Interviews
Q&A Aux Raus

Q&A Aux Raus

27 februari 2010
Het hardcoretekno/gabberpunk-duo Aux Raus is al jaren verantwoordelijk voor entertainment pur sang op vele dampende feestjes en de grote festivals. De liefhebber van stuiterende beats eet uit de hand van gitarist Luuk Bouwman en frontman Bastiaan Bosma, en gaat er kneiterhard op. Aux Raus staat twee dagen achter elkaar op Paaspop.

Een paar jaar geleden stonden jullie nog vooral in donkere zaaltjes te rocken. Is het underground Aux Raus-geluid meer mainstream geworden?
“Het heeft lang geduurd voordat mensen begrepen wat we deden maar wij hadden altijd al het idee dat ook onze liedjes nummer 1-hits konden worden. Ons publiek is heel gevarieerd. Veel pubers vinden ons leuk en dat vind ik tof. Het is een dankbaar publiek waarvan het enthousiasme makkelijk overspringt op ons zelf.”

Beïnvloedt dat publiek jullie bij het maken van een nieuw album?
“Niet echt. Het is goed als het geluid een beetje blijft wringen. Ik heb nog liever dat de zaal leeg loopt dan dat niemand er een mening over heeft. We hebben een eigen sound die we tof vinden en die we verder willen uitdiepen. We weten nu wel beter wat werkt en wat minder goed uitpakt, maar het blijft een experiment om de grenzen van wat Aux Raus eigenlijk is op te zoeken. Het kan allemaal harder en gekker maar ook juist meer poppy.”

Waar komt die drang naar hard en snel vandaan? Waren jullie vroeger gabbers?
“Ha ha, nee. Ik zat vroeger altijd in de jeugdsoos met bandjes want ik was een geboren alto. De gabbers van toen, die vond ik heel duf. Ineens kwam iedereen stoned op een Citta naar school. Ik luisterde liever naar punk. Naar bands als Black Flag en Minor Threat. Tijdens mijn studie kwam ik in aanraking met illegale feesten waar tekno werd gedraaid. Ik raakte gefascineerd door ebm en andere duistere stijlen en kocht een drumcomputer. Toen ik Luuk ontmoette, praatten we eerst vooral over de muziek die wij wilden gaan maken. Het moest niet zoiets zijn als wat de dj’s die we in clubs zagen maakten. We vonden dat te fashion, te hip, maar vooral suf.”


Nederland was toen nog niet klaar voor Aux Raus, maar in Mexico hadden jullie succes. Hoe kwamen jullie daar terecht?
“Via via gaf ik een demo aan Carlos die net een labeltje had opgericht in Mexico (Nuevos Ricos, red.). Op zijn kosten hebben we onze eerste plaat This Is How This Works opgenomen in Mexico Stad. Het album sloeg aan en ook het label werd ineens heel hip. Tot dat moment hadden we alleen op kleine feestjes in Amsterdam opgetreden en ineens stonden we voor volle zalen van zo’n duizend man te spelen. We waren in een omgekeerde wereld beland.”

Wat heeft Aux Raus nog te wensen voor de toekomst?
“Er is nog steeds heel veel te bereiken, zoals een hit en een doorbraak in het buitenland. In Nederland zijn we door hard werken groot geworden en dat moet over de grenzen ook lukken. Verder kijken we per plaat vooruit. We laten het altijd liever een beetje gebeuren. We stoppen wanneer het daar tijd voor is want ik zie me dit niet nog 20 jaar doen.”

Doel je dan op jouw explosieve performance?
“Gelukkig heb ik altijd een goede conditie gehad maar soms denk ik: “pff, ik hoop dat ik het volhoud vanavond”. Dat is nog nooit níet gelukt al heb ik wel een paar keer staan overgeven op het podium. Het klinkt cliché maar ik wil gewoon alles geven. Dat ben je als artiest verplicht.”

Jullie staan op 3 en 4 april op Paaspop. Wat kunnen we daar van Aux Raus verwachten?
“We doen een show met dj Promo en treden op als Aux Raus Deluxe, met een hele band erbij. Dat is net wat dikker en gekker dan optreden met zijn tweeën. Zeg maar een dubbele Whopper in plaats van een gewone. Festivals roepen een vakantiesfeer op, dus ik kijk naar Paaspop uit. Het is voor ons de start van een hele drukke zomer.”

Aux Raus op Paaspop (Schijndel)
3 april 2010 – Aux Raus Deluxe
4 april 2010 – Promo & Friends
Website: AUX RAUS

txt Leontine de Reede
imgs Parra, Leontine de Reede & Ruud van der Peijl
Advertentie
Party Tips