Features + Interviews
Q&A Butch

Q&A Butch

25 januari 2010
Velen onder ons leerden Butch kennen door tracks als On the line, Mushroom Man en Amelie. Nu ruim twee jaar later, een aantal beatport-nominaties en een album verder heeft hij samen met zijn vrienden Sebastian Lutz, Chris Laut en Amir een eigen label genaamd Bouq. Ze zijn voor het grote publiek ook geen onbekende meer, dit blijkt wel uit hun hoge noteringen in de lezers poll van het befaamde Duitse Groove Magazine. Reden genoeg om Butch op te zoeken en even aan de tand te voelen.

Bülent Gürler klinkt Turks, ben je daar geboren?
"Nee ik ben geboren in Duitsland, maar mijn ouders zijn van Turkse orgine. Dat maakt me een halfbloedje denk ik."

Mainz is jou thuisbasis, hoe is de elektronische muziekscene daar?
"Vroeger hadden wij een enorm grote scene. Veel top dj's als Thomas Heckmann, Ian Pooley en DJ Tonka komen hier vandaan. Ook was hier in de jaren negentig een gigantische goa/psytrance scene, maar de plaatselijke overheden begonnen de feesten te verbieden waardoor veel aanhangers van dit genre naar andere steden zijn verhuisd. Maar op dit moment hebben we weer de weg naar boven ingeslagen, een groot deel van de Bouq familie woont rondom Mainz, maar ook Thomas Heckman waar we veel mee samen werken, Robert Dietz, Andy Düx en Bulu wonen hier in de buurt. Maar ondanks deze dj's moet je niet naar Mainz komen om het klokje rond te feesten. Er is hier namelijk maar een kleine harde kern van zo’n 500 mensen, de rest van de feestgangers komen en gaan."

Wie hebben jou geïnspireerd op muzikaal gebied?
"Thomas Heckmann, Emmanuel Top, Thomas Bangaltar, Richie Hawtin, Alchemist, Carlos Santana... Eigenlijk zijn het er teveel om op te noemen. Doordat Amir en ik de afgelopen vier jaar samen in de studio hebben gezeten kun je ook wel stellen dat hij een inspirator voor mij is. Ik hou van de drukkende structuur in zijn muziek en ook zijn groove is heel lekker! Wij stuwen elkaar naar een hoger niveau omdat we beiden erg competitief zijn."

Wat deed je voordat je doorbrak als dj/producer?
"Hahaha, dat gaat je geen reet aan! Nee grapje, ik heb altijd gewerkt aan mijn dj skills, dan heb ik het met name over het draaien, scratchen en het beatjuggelen. Ook hield ik mij bezig met graffiti in die tijd, eigenlijk deed ik alles om rond te komen. Ik heb zelfs bij de Burger King gewerkt waar ik vrienden werd met de werknemer van elke maand, Amir haha!"

Je producties worden gekenmerkt door de grote afwisseling van muzikale stromingen, hoe typeer je je nieuwste productie; Super Fluff Disco Stuff?
"De titel zegt het eigenlijk al, het is mijn interpretatie van super fluff disco stuff. Het is een mix van funk, disco, house en veel goede vibes."

En waar ligt jouw persoonlijke voorkeur?
"Muziek moet ik kunnen voelen, het moet simpel en eerlijk zijn. Ik geef niet veel om genres."

Je eerste twee releases waren gelijk een doorslaand succes, met nominaties voor de Beatport awards als gevolg,*hoe heeft dit je leven veranderd?
"Er is veel veranderd de laatste twee jaar, ik wil niet zeggen dat dit allemaal komt door die nominaties, maar het heeft wel veel buitenlandse boekingen opgeleverd. Trouwens, het heeft absoluut impact gehad, anders zou jij hier twee jaar na dato niet nog over beginnen. Maar er zijn zoveel mensen ooit genomineerd waar je daarna nooit meer iets van hebt gehoord, ik denk dat het ook ligt aan wat de dj doet na zijn nominaties."

Je bent sinds je debuut de hele wereld rondgereisd, wat was je meest memorabele gig?
"Sorry, wie ben jij? Wat was de vraag? Wat doe ik hier? Sorry, ik kan niet één gig opnoemen die ik het beste vind, ik kan ze me allemaal nog herinneren (na een lange stilte)… Denk ik tenminste haha!"

Na releases op gerenommeerde labels als Trapez, Great stuff en Remote Areas was het dit jaar tijd om samen met studio partner Amir en wat andere vrienden een eigen label te starten wat willen jullie hiermee bereiken?*
"De wereld veroveren natuurlijk! Het probleem is dat onze partners Chris Laut en Sebastian Lutz te pussy zijn hiervoor (...lang gelach...). Nee, zonder gein, we hebben vele doelen maar ons grootste doel is om de glimlach weer terug te brengen op de dansvloer en het koele gedistantieerde gedrag uit te bannen. Het leven is te kort om je zelf té serieus te nemen. Muzikaal staan wij bijna overal voor open, alleen zie ik ons zelf niet snel schranz of hardstyle maken. Maar alle muziek met groove, funk en heel veel soul is geschikt voor Bouq, als wij het maar voelen."

Hoe omschrijf je je band met Amir?
*
"Haha, he’s my bottom bitch! Hij is mijn ‘ho’ aan wie ik ons bedrijf kan toevertrouwen als ik er niet ben. Nee, Amir en ik waren al vrienden voordat we in de muziek business zaten en we zullen we dat ook altijd blijven. We zijn samen gegroeid, niet alleen als mens maar ook op zakelijk vlak. We zullen altijd samen muziek luisteren, praten en dansen!"

Wat kunnen we van jullie verwachten in de nabije toekomst?
"Poeh waar zou ik beginnen… Amir dropte zijn BusyBouq EP (Bouq 005) midden december 2009, deze tracks zetten vele dansvloeren in vuur en vlam. Ikzelf breng samen met Thomas Heckmann een digitale plaat uit op AfuNet deze gaat ook een destructieve werking hebben voor menig dansvloer! In januari komt Bouq 006 uit, deze gaat bouq.family & friends EP part two heten. Hier zal onze Berlijnse vriend Santé samen met Felipe Venegas op te horen zijn. Onze eigen Chris Laut maakt zijn release debuut op deze EP, dit is echt super knap want hij is pas afgelopen zomer begonnen met produceren en hij is nu al veel verder dan dat ik was na een half jaar! Bouq 007 wordt een grote verassing voor alle hokjesdenkers onder ons, en natuurlijk zullen Amir en ik nieuwe tracks blijven maken waardoor het een wedstrijd wordt wie van ons twee het eerst zijn album uitbrengt."

Op zaterdag 13 februari draait Butch op Nachtwerk in het Platformtheater in Groningen. Kaartjes kosten 12 euro aan de deur (10 euro in voorverkoop). Meer info over Butch op zijn Myspace.

txt Daniel Hobbelink
imgs Great Stuff Booking
Advertentie
Party Tips