Features + Interviews
Q&A Christian Smith || Vertrouwde techno

Q&A Christian Smith
Vertrouwde techno

27 maart 2013
Ooit was hij van plan om bankier te worden, maar het leven pakte heel anders uit. Christian Smith kennen we nu als een internationaal gevierde dj met een lange lijst producties van house tot techno. Aan deze lijst gaat hij op 8 april een nieuw studioalbum toevoegen met de naam Omakase en zal uitkomen op zijn eigen label Tronic. Dance.nl beluisterde deze alvast en sprak Christian over zijn imposante carrière.

Christian Smith Omakase albumWat had je in gedachten bij het maken van Omakase?
“Techno die zich richt op de dansvloer. Ik ben niet buiten mijn comfort zone gegaan door iets compleet nieuws te maken. Hoewel ik albums met veel variëteit waardeer, werkt dat qua techno niet echt voor mij. Omakase is dus een echt clubalbum geworden. De titel Omakase is Japans en betekent toevertrouwen. Een van de hoogtepunten van het jaar voor mij zijn mijn gigs in Japan. Ik ben gek op de Japanse cultuur en hun obsessie met eten. Als je in een Japans restaurant het Omakase-menu neemt, betekent het dat je niet weet wat je krijgt omdat de chef-kok voor jou kiest. Je vertrouwt de chef-kok dus op zijn keuze voor jou.”

Omakase komt uit op je eigen label Tronic. Hoeveel tijd spendeer je aan Tronic? Luister je bijvoorbeeld nog zelf naar ingezonden demo’s?

“Ik heb een heel goed professioneel team dat mij helpt om Tronic te managen. Maar ik luister wel zelf naar alle demo’s en ik beslis welke tracks een release krijgen en welke niet. Als ik dat niet zelf zou beslissen, zou ik het gevoel krijgen dat het label identiteit verliest. Mijn label vergt veel tijd en ik kan wel zeggen dat uiteindelijk niemand meer om Tronic geeft dan ikzelf!”

Er was een tijd waarin je dacht nooit professioneel bezig te zullen zijn met muziek. Wilde je echt bankier worden toen?

“Jazeker! Toen ik op de universiteit in Washington DC zat, was ik vastbesloten om bankier te worden. Ik studeerde toen International Business and Finance. Studeren in Amerika was heel tof. Terwijl ik doordeweeks studeerde, draaide ik in het weekend veel op illegale loodsfeesten. Ik ontmoette toen ook Dubfire en Sharam nog voordat zij samen Deep Dish vormden.”

Je bent geboren in Zweden, opgegroeid in Duitsland en tijdens je studententijd woonde je in Amerika. Waar heb je nog meer gewoond en waar woon je nu?
“Na Amerika ben ik naar Stockholm verhuisd om mijn master te doen aan de Stockholm School of Economics. Toen mijn internationale carrière als dj startte, ben ik naar New York verhuisd. Daarna heb ik nog in Barcelona en São Paulo gewoond. Op dit moment woon ik in Palma de Mallorca. Na al het wonen in grote steden ben ik daarheen gegaan om wat meer rust en evenwicht te vinden. Ik speel meer dan 100 gigs per jaar, dan is hetprettig om in een relaxte stad te wonen. Daarnaast is het handig om in Europa te wonen omdat het merendeel van mijn shows daar plaatsvinden.”

Op 12 april heb je inderdaad weer een Europese gig. Youth in Revolt staat dan op het programma, georganiseerd door Ici Sans Merci in de Amsterdamse Chicago Social Club. Kijk je er naar uit om weer voor een Nederlands publiek te staan?
“Ik heb heel veel plezier gehad tijdens mijn recente optredens in Nederland, vooral in Amsterdam. Al mijn gigs waren uitverkocht en nog belangrijker dan dat was de waanzinnige vibe die ik er aantrof. Het is dus een eer voor mij om langs te komen en te feesten met het Nederlandse publiek!”

Hoe hoop je dat een optreden in ieder geval niet zal gaan?
“Zoals die keer tijdens het Ultra Music Festival in Miami een paar jaar geleden. Een stage voor ongeveer 3000 mensen, toen ik begon was het half leeg. Opeens, binnen een kwartier, stroomde het tot mijn grote vreugde helemaal vol. Vervolgens stopte de muziek ineens. Bleek dat de stroomgenerator het had begeven, het duurde een uur voordat dit was verholpen. Toen was mijn draaitijd echter voorbij, de volgende dj nam het over. Echt balen. Maar ja, deze dingen gebeuren!”

Youth in Revolt met o.a. Christian Smith en Ici Sans Merci: vrijdag 12 april in Chicago Social Club.

txt Elbert Kauffmann
imgs Tronic archief

Advertentie
Party Tips