Features + Interviews
Q&A Dirty South

Q&A Dirty South

01 mei 2009
Voor insiders is Dirty South allang geen onbekende meer. De uit Australië afkomstige Dragan Roganovic heeft zich gespecialiseerd in opwindende housetracks, vaak een link leggend met bekende geluiden uit de pop. Zo scoorde hij, na zijn grote hit It's too Late uit 2006, vele remixen voor oa. artiesten als Depeche Mode, Snoop Dogg, Roger Sanchez, Josh Wink en Tiësto. Een lijst die in de loop der tijd alleen maar langer is geworden, de jonge producer lijkt dé naam in de housescene te worden.

Om te beginnen, jouw naam klinkt meer Europees dan Australisch. Waar kom je oorspronkelijk vandaan?
“Ik ben geboren in Belgrado, Servië. Mijn ouders verhuisden in 1992 naar Australië vanwege de oorlog in ons thuisland. Ik heb daarna altijd wel contact gehouden met mijn familie daar, ik doe er tegenwoordig ook elk jaar wel een paar shows. In mei staat er bijvoorbeeld weer eentje gepland, daar kijk ik dan wel naar uit.”

In Australië ontdekte je de house. Hoe zou je jouw geluid omschrijven, en hoe ben je hiertoe gekomen?

“In de begindagen was het vooral de Franse filterhouse die voor mij voorop stond, Daft Punk enzo. Door de jaren heen veranderde dat, net als mensen steeds iets nieuws nodig hebben, waardoor ik nog steeds wel van de house ben, maar met een totaal ander geluid. Wat ik zelf maak zou ik eerder 'big room house music' noemen, al ben ik niet bewust bezig met één geluid. Ik bedoel, ik hoor vaak dat mijn platen door verschillende soorten dj's worden gedraaid, van house- tot trance-dj's, maar ik zit hier niet in de studio aan te werken. Ik volg gewoon mijn gevoel, en probeer te doen wat op dat moment goed is. Maar het is wel fijn dat mijn muziek onderhand voor verschillende soorten publiek is gedraaid.”

Hoe staat het momenteel met de dancescene in Australië? Is jouw naam hier net zo groot als in de rest van de wereld?

“Eigenlijk ben ik tegenwoordig zoveel aan het touren dat ik de scene niet eens meer zo goed ken. Ik weet wel dat de festivals hier enorm zijn. Ik heb in november nog de Global Gathering-tour voor Australië gedaan, dat is echt een zeer sterk onderdeel van de scene hier. En wat mijn naam betreft, tja, dat oordeel laat ik liever aan andere mensen over. Ik ben hier de laatste twee jaar uitgeroepen tot beste producer, daar ben ik wel blij mee.”

Jouw internationale doorbraak was waarschijnlijk de track It's too Late, heb je dat zelf ook zo ervaren?
“Ja, ik denk dat ik zeker ben opgevallen door deze track. Ook materiaal dat ik ervoor al had uitgebracht kreeg ineens meer aandacht, het was zodoende een keerpunt in mijn carrière, ineens kon ik overal terecht.”

En dan tour je nu over de hele wereld. Nogal onhandig vanuit Australië, geen plannen om naar Europa te verhuizen?
“Nee, ik tour me gewoon helemaal kapot. Ik zit misschien drie maanden van het jaar in Australië, de rest van de tijd ben ik onderweg. Ik denk weleens aan verhuizen, maar ik hou van het leven hier, ik vraag me af of ik ooit weg zal gaan.”

Tenslotte, je staat zondag 31 mei op het 7th Sunday Festival en op zaterdag 18 juli op Extrema Outdoor. Hoe bijzonder is het voor jou om in Nederland op te treden?
“Nederland heeft een groot aantal zeer succesvolle dj's voortgebracht, dus jullie moeten daar iets goed doen. Voor mij is het daarom bijzonder om er weer eens te staan, ik heb het altijd naar mijn zin bij jullie, ik denk dat het dit keer zeker weer tot iets moois zal leiden.”

txt Nico van der Plas
Advertentie
Party Tips