Features + Interviews
Q&A Endymion || Hardcore de wereld rond

Q&A Endymion
Hardcore de wereld rond

11 augustus 2011
Endymion sloot vorig jaar af voor het grootst haalbare publiek voor een hardcore dj. Op Defqon 2011 presenteerde ze daarom hun nieuwe album Three met een bijzondere liveact, terwijl ze ook Decibel 2011 afsluiten. De wereld ligt nu open.

Three is weer keihard.
“Zeker, we zijn er zelf ook heel blij mee. We hopen dat de rest van de wereld dat ook is! Tot nu toe zijn de reacties wel heel goed, dus dat is wel leuk. Het is spannend, maar het heeft wel wat.”

Staan er op dit album ook nog samenwerkingen met labelgenoten?
“Ja, we hebben drie nieuwe tracks opgenomen met Nosferatu. Er staan twee tracks met Evil Acitivities op, ook nog met The Viper. We hebben heel veel samenwerkingen met vocalisten eigenlijk. E-life staat er op, we hebben een zanger en een gitarist uit Londen. Warren Morris, die heeft nog nooit hardcore gedaan, dus dat was heel experimenteel.”

Wat beschouwen jullie zelf als jullie beste track?
“Ik vind Abduction van een jaar of twee geleden een van onze beste nummers. Elke track heeft wel iets, Drunk With A Gun is een van onze grootste hits geweest. Maar ook op het nieuwe album staan natuurlijk weer een beetje de beste tracks van nu, dus dat is nu nog niet te zeggen. We hebben in ieder geval dit album helemaal zelf gemaakt, geen samples maar vocals, echt alles zelf. Eigen muziek maken.”

Voel je het met zo’n track als Abduction ook meteen aan dat hij gaat scoren?
“Dat hij zo groot gaat worden weet je natuurlijk nooit. Het grappige van die track was eigenlijk juist dat we een release met Meagashira maakten, een collega van ons label. Onze labelmanager vond dat er nog een vierde track bij moest, dat is voor een vinyl ook beter. Toen hebben we die Abduction gewoon snel in een week tijd gemaakt en dat werd dan zo’n hit. Geweldig.”

Jullie hebben ooit een uniek en bizar goed optreden gehad: Endymion Live vs Art of Fighters Live, kunnen we dit nog een keer verwachten?
“Ja dat was heel tof, in de HMH geloof ik, Fight Night van Thunderdome. Ik weet niet of we dat nog eens gaan doen, maar het lijkt me wel heel leuk. Art of Fighters zijn hele goede vrienden van ons en we hebben net weer een plaat met ze gemaakt. Die komt over enkele maanden ook uit op Traxtorm. Als we dan weer iets af hebben doen we meestal ook wel een optreden, dus ik denk het wel ja...”

Komen jullie dan zelf met dat idee?
“In dit geval kwam Thunderdome er zelf mee, ze hadden een Fight Night dus wilden een battle. Toen vroegen ze ons en Art of Fighters.”

Wat hebben jullie met de Griekse mythologie? (Endymion, in de Griekse mythologie een knappe prins uit Elis in de Peloponnesos)
“Ja het heeft heel veel betekenissen, maar daarom hebben we hem niet gekozen. We gingen naar Ruffneck toe met onze eerste demo destijds. Hij had ons getekend en toen vroeg hij 'Hebben jullie eigenlijk wel een naam?' Die hadden we nog niet, dus gaf hij ons een lijst met namen waar we Endymion uit kozen. Zo hebben dj Weapon X en sublabel Enzyme X ook geen speciale band met de film X-Men waar beide namen in voor komen.”

Jullie staan op alle grote hardcorefeesten, maar waar draaien jullie het liefste?
“Nou, tot nu toe vond ik vorig jaar Qlimax wel het gekste. Dat was helemaal uitverkocht en er bleven meer mensen dan ooit tot het einde. De drukste Qlimax afsluiter tot nu toe, dan sta je voor bijna 28.000 man. Allemaal in één zaal. Deze zomer – dat is net bekend geworden – gaan wij op Decibel de mainstage afsluiten. Dat ook wel heel bijzonder.”

Dat zijn als hardcore dj ook wel de hoogst haalbare podia nietwaar?
“Dat denk ik wel ja, qua festivals is Decibel het grootste wat je kan doen. Ja Defqon, maar die doen geen hardcore einde.”

En Qlimax grootste binnenfeest..
“Ja dan zijn we klaar, haha! Nee natuurlijk niet, wat we willen en ook proberen met dit album is een beetje te flirten met andere stijlen. Die zanger bijvoorbeeld, en we hebben een dubstep-achtige track gemaakt met The Viper. Het is wel een hardcore plaat maar er zit wel wat dubstep in. Dubstep en hardrock zijn ook keihard en het wordt wereldwijd gewaardeerd. Nu de hardcore nog.”

Verder nog grote plannen dit jaar?
“Als het album uit is willen we ook een wereldtour gaan doen. Twee weken touren in Amerika, zes optredens. We gaan nog naar Australië, Oekraïne, Rusland, Engeland, eigenlijk heel Europa door. Misschien zelf naar Hawaï, maar dat is nog niet rond.”

Endymion staat zaterdag 13 augustus op the Qontinent in Puyenbroeck, België en zaterdag 20 augustus op Decibel Outdoor in Beekse Bergen, Nederland.

txt: Pim Dijkgraaf
imgs: Endymion & APE archive
Advertentie
Party Tips