Features + Interviews
Q&A Exium || Trouw aan de techno roots

Q&A Exium
Trouw aan de techno roots

31 oktober 2012
Bij het horen van de namen Valentín Corujo en Héctor Sandoval zullen er in Nederland niet direct alarmbellen afgaan. Toch timmeren deze twee heren onder hun alias Exium al sinds 1999 aan de weg met no-nonsense techno die in de underground scene altijd goed ontvangen is en nog steeds aan populariteit wint. Met hun net uitgebrachte nieuwe EP ‘Enemies of the Indestructible’ (samen met Reeko), een terugkeer in Nederland (aankomende vrijdag, na jarenlange afwezigheid) en hun debuut in de vermaarde Berghain over twee weken in het verschiet gaat het de laatste tijd dus hard met het duo. Tijd voor een hernieuwde kennismaking.

Wie of wat hebben jullie geïnspireerd om de techno te produceren zoals jullie die nu maken?

E: "Wie ons in beginsel het meest geïnspireerd hebben waren de artiesten en de scene zoals we die zelf meemaakten aan het begin van de jaren ‘90 met artiesten als Juan Atkins, Jeff Mills, Robert Hood, Plastikman, Adonis, Derrick May, Kevin Saunderson en Underground Resistance. Maar ook Europese innovatieve artiesten als Laurent Garnier, Hardfloor, Christian Vogel, de Birmingham scene en de techno trance uit het begin van de jaren 90. De muziek die wij tegenwoordig maken is dus eigenlijk beïnvloed door alle muziek waar we toentertijd naar luisterden en beluisterden door de jaren heen, van Kraftwerk, Cluster en Autechre tot Joy Division en Ultravox aan toe dus."

Hoe kwamen jullie in aanraking met techno?

H: "Mijn eerste kennismaking met techno was in 1988 met de 'explosie' van acid en de welbekende smiley-koorts. Ik herinner me dat ik destijds een cassettebandje kreeg van een klasgenoot met repetitieve ritmes die ik eigenlijk allemaal op elkaar vond lijken, maar waar je op de één of andere manier toch maar naar bleef luisteren. Daarna kwamen EBM en Bakalao (agressieve repetitieve elektronische muziek ontstaan in Valencia begin jaren ’90, red.) op, gevolgd door trance en later gevolgd door alle welbekende Amerikaanse producers en dj´s."

Waar komt de naam Exium vandaan?
E: "Dat is afgeleid van het latijnse woord Exitium, wat vernietiging betekent. We wilden een naam die geen andere betekenissen zou hebben en alleen verband zou hebben met ons en onze muziek."

Hoe kwamen jullie later in aanraking met PoleGroup, het samenwerkingsverband tussen Oscar Mulero, Reeko, Christian Wünsch en jullie zelf?

E: "PoleGroup is ontstaan uit het idee van een aantal vrienden om meer samen te werken en een gemeenschappelijk front te vormen als het gaat om het geluid dat we al afzonderlijk ontwikkelden, maar waarin altijd een duidelijke connectie zichtbaar was. Het was niet meer dan een logische voorwaartse stap die we moesten zetten. Exium is hier onderdeel van omdat we vrienden van elkaar zijn en onderling al nauw samenwerkten voor onze eigen labels."

<iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="http://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F63015443&show_artwork=true"></iframe>

PoleGroup wordt op het moment gezien als één van de meest innovatieve en vooruitstrevende platformen als het om techno in Spanje gaat. Het gaat economisch gezien echter behoorlijk bergafwaarts met Spanje op het moment. Wat merken jullie daarvan?
E: "Dat merken we zeker, men gaat minder uit vanwege de hoge werkloosheid. Er is dus minder geld en dat is goed te merken in de clubs. Veel clubs zijn al gesloten, anderen verzetten zich er nog tegen, alleen de grote festivals lijken het nog wel goed te doen. Men moet keuzes maken in het grote aanbod, en wij hopen maar dat de situatie zich snel weer verbetert."

In 2011 brachten jullie je eerste album uit, getiteld Roots Of Time, een belangrijke mijlpaal na ruim tien jaar hard werken. Roots Of Time is behoorlijk hard, rauw en bevat veel Detroit-invloeden. Is dit het perfecte voorbeeld van het geluid van Exium?

H: "Roots Of Time was niets meer en niets minder dan een terugblik op onze carrière en bevatte de geluiden waar we het meest door beïnvloed zijn. Zoals je zelf al aangeeft was Detroit erg aanwezig op dat album maar daarnaast ook de eerste en tweede golf van Europese techno. Op dit moment kunnen we jullie alvast vertellen dat we aan een nieuw album werken voor begin volgend jaar, een album dat anders zal zijn dan jullie van ons gewend zijn. Experimenteler en gevarieerder zal het zijn, waarbij techno natuurlijk de rode draad blijft, ook al zal dat niet zo expliciet zijn als het was."

V: "Onze sound heeft een verandering ondergaan en heeft zich ontwikkeld door de jaren heen, ook al blijven we trouw aan onze roots. Dat is wat we met Roots Of Time wilden vertellen."

Vrijdag 2 november zullen jullie samen met Reeko in Amsterdam draaien. Wat staat ons te wachten?

E: "Vooral veel energie, hypnotische momenten en power is wat we willen overbrengen met onze live-optredens en eigen producties."

Over twee weken volgt er een ander hoogtepunt, namelijk jullie debuut in Berghain. Wat verwachten jullie daarvan?
E: "Dat wordt inderdaad ons debuut daar. We waren jaren geleden al erg dichtbij een optreden, maar dat ging op het laatste moment helaas niet door. Het wordt een speciale dag omdat veel van onze vrienden erbij zullen zijn en het natuurlijk één van de beste clubs ter wereld is. Tel daar het spectaculaire geluidssysteem, het optreden van onze goede vriend Oscar Mulero en alle andere grote artiesten van die avond (o.a. Ben Klock, Carl Craig, Peter van Hoesen, Cassy enz.) bij op en je kunt wel zeggen dat het een legendarische en onvergetelijke nacht gaat worden."

Wat is jullie volgende stap?
H: "Qua studiowerk zullen we ons vooral richten op ons nieuwe album dat begin 2013 moet uitkomen. Daarnaast zullen we, naast onze net uitgebrachte EP Enemies Of The Indestructible, nog een aantal maxis uitbrengen op ons eigen label Nheoma met Groof en Matias Fridell. Ook zijn we bezig met drie remixes voor de labels Genesa, DSNT en Gynoid. Voor volgend jaar staan er ook een aantal samenwerkingen op stapel tussen ons label Nheoma en andere labels (waarvan we de namen nog niet kunen onthullen) en daarnaast zullen we nog een aantal releases voor PoleGroup uitbrengen."

"Daarnaast werk ik ook nog onder alias Komatsu wat vooral staat voor IDM, avant techno, dubstep en ambient en zal ik onder deze naam mijn eerste album binen een paar weken uitbrengen op het nieuwe label Scheme. Het album zal El Poso Que Da El Tiempo gaan heten en wordt een limited edition dubbele LP van 180 grams vinyl."

V: "Meer tijd vrijmaken voor mijn soloproject Lasik, wat ik gebruik om techno met minder BPM´s en een touch of dub, minimal of Detroit uit te brengen. Op dit moment ben ik diverse tracks aan het voorbereiden die ik zal uitbrengen op een nog op te richten nieuw label."

Exium zal vrijdag 2 november samen met Reeko te bewonderen zijn bij Structured in Amsterdam (H7 Loods, Humberweg 7).

Voor meer info, kijk op facebook.

txt Colin Kraan
imgs PoleGroup archief

Advertentie
Party Tips