Features + Interviews
Q&A Extrawelt

Q&A Extrawelt

21 oktober 2009
Ze werkten samen al eerder onder de pseudoniemen Spiriallianz en Midimiliz. Onder de naam Extrawelt brak het duo Wayan Raabe en Arne Schaufhousen bij het grote publiek door. Met nummers als Titelheld en Soopertrack scoorden ze grote clubhits en hun laatste album Schöne Neue Extrawelt is weer van een hele andere planeet. Deze lijkt met zijn ambient, gestoorde beats en rakelende ritmes niet op het voorgaande werk. Deze mannen blijken dus nergens voor terug te deinzen als ze aan het werk zijn in hun laboratorium dat ergens in Hamburg is verstopt.

Hoe gaat het mannen?

Wayan: “We zijn erg gaar, we hebben namelijk van vroeg in de ochtend tot acht uur ‘s avonds in de studio gehangen. Omdat we vaak weg zijn in het weekend blijven er maar een paar dagen over in de week om te produceren. Als we dan bezig zijn, moet het wel af. Anders blijft het weer liggen.”

Komt er binnenkort nog wat werk van jullie uit?

Arne: “We hebben een remix gedaan voor Bomb the Bass die binnenkort uitkomt. Deze mannen zijn levende legendes en we zijn daarom heel blij dat we hun werk mochten remixen. Ook gaan we binnenkort aan de slag om werk van Silicone Soul te remixen en komt er dit jaar nog een EP met eigen werk uit.”

Hoe verloopt jullie samenwerking?
Wayan: “We hebben de regel dat als één het niet goed vindt, we het idee niet doorzetten. Of ik trap Wayan in elkaar, dat wil ook wel eens helpen.”
Arne: “Haha! Nee, maar we zijn nu zo’n tien jaar bezig en de samenwerking gaat zo automatisch.We hebben in die tijd alle platen samen gemaakt en dat zal zo nog wel even doorgaan.”

Jullie releasen op veel verschillende labels. Onder andere bij Traum, Cocoon en Border Community. Waarom blijven jullie niet bij één label?
Arne: “Vaak worden we benaderd door een label of maken we een plaat uit eigen initiatief die we aanbieden bij een label. Het komt weleens voor dat we materiaal nergens kwijt kunnen. Labels willen tegenwoordig een bepaald soort geluid hebben. Dat vind ik wel jammer, het doet de diversiteit van de dancemuziek niet veel goed. Een stukje creativiteit verdwijnt.”

Wel eens gedacht om zelf een label te beginnen?
Wayan: “Zo vaak. We zijn alleen bang voor de hoeveelheid werk en verantwoordelijkheid, haha!”
Arne: “Maar grote kans dat we op een dag uit het niets een label beginnen. Meer als een hobby dan, gewoon lekker plaatjes uitbrengen.”

Is het niet moeilijk om al jullie verschillende muziekstijlen te verwerken in een set?
Wayan: “Dat is best moeilijk. Het ligt er ook aan waar we draaien. In een festivalsetting kunnen we meer uiteenlopende stijlen spelen, dan is er bijvoorbeeld ook plaats voor ambient. In de club is dat weer anders. Mensen komen daar echt om te dansen. Daar willen we dan ook voor zorgen. Om sommige nummers in de set te laten passen editen we die live. Dus we staan veel live te remixen.”

Hebben jullie nog tijd om op het ADE rond te lopen?
Arne: “Daar hebben we helaas geen tijd voor. We moeten de volgende dag alweer ergens anders draaien. Ik vind het ADE wel een heel goed initiatief. Er zijn zoveel mensen in Amsterdam aanwezig die daar allemaal voor één ding zijn: dance. En dat geeft iedereen een hoop energie. Dat is altijd goed om te zien.”

Extrawelt: zaterdag 24 oktober in The Powerzone.

txt Rowdy de Leeuw
img Cocoon Archief
Advertentie
Party Tips