Features + Interviews
Q&A Fedde le Grand || Terugblik op succesjaar

Q&A Fedde le Grand
Terugblik op succesjaar

31 december 2009
2009 was het jaar waarin Fedde le Grand zijn debuutalbum uitbracht en meer dan ooit de internationale dancescene veroverde. Een bijzonder jaar dus voor waarschijnlijk onze meest bekende house-dj. In een kort Q&A blikt hij terug op afgelopen jaar én kijkt hij vooruit naar 2010.

Om te beginnen, hoe kijk je terug op afgelopen jaar?

"Voor mij is 2009 een heel goed jaar geweest. Mijn album is uitgekomen, het eerste jaar van mijn residency in Pacha Ibiza, ik heb weer veel van de wereld gezien – van Argentinië tot Australië, de USA tot Japan. En ik leef nog hehe.."

Was de release van je album het hoogtepunt, of kun je ook andere releases/optredens/momenten bedenken?
"Dat is zeker een hoogtepunt geweest. En eigenlijk nog, ik heb het gevoel dat doordat het een wat onverwacht album is qua muziekstijlen het wat langer duurt voordat het echt doordringt tot een groter publiek."

Wat is de leukste reactie die je op je album hebt gehad?
"De recensies zijn over het algemeen positief, daar ben ik heel blij mee. Maar de leukste reactie? Misschien wel van mijn oma van 90, die belde dat ze er in de huiskamer op stond te dansen haha!"

Los van jouw releases, welke artiest en muziekstijl heeft volgens jou 2009 gedomineerd? Kun je spreken van één allesoverheersende hit, of waren er meer platen die voor jou het jaar domineerden?
"Eric Prydz was zoals steeds de afgelopen jaren weer heel goed aanwezig, en voor mij is de verrassing Wolfgang Gartner."

Wat was volgens jou het grootste dance-nieuws van 2009?
"2Unlimited weer bij elkaar hehe."

Je staat met Oud & Nieuw op drie feesten in Nederland. Heb je bewust gekozen voor NL-boekingen, of kwamen de beste aanbiedingen dit jaar simpelweg uit eigen land?
"Vorig jaar was ik in Australië, dat was een fantastische belevenis. Maar ik moet zeggen: ik miste het toch wat, dat speciale Nederlandse Oud & Nieuw gevoel. Met een paar vrienden, mist, sneeuw en ijzel soms wel vijf boekingen door heel Nederland.

Je staat o.a. op de Erasmusbrug, wat verwacht je hiervan?
"Vorig jaar is het een fantastisch feest geweest, dat zal ook dit jaar weer zo zijn. Het is een mooie rij aan artiesten en het grootste vuurwerk van Nederland. Jammer dat ik dat laatste moet missen. Ik ben er vrij aan het begin van de avond, en ben dan al weer onderweg naar een volgende boeking."

Over verwachtingen gesproken (nee, we gaan het niet hebben over goede voornemens, dat is té cliché), wat verwacht je van 2010?
"Ik hoop dat ik weer net zulke stappen kan maken als in 2009. Ik zal wat meer producties brengen, zeker ook wat meer underground – F.L.G.. En het lijkt er op dat mijn album de weg heeft geopend om ook voor anderen meer te kunnen gaan produceren, iets wat ik heel graag wil."

En, nog profetischer, waar denk je over tien jaar te zijn, muzikaal en persoonlijk?
"Da’s inderdaad nogal profetisch, en zo moeilijk te voorspellen. Dat ik nog steeds met muziek bezig zal zijn staat voor mij vast, dat is mijn passie. Of het nog steeds op de manier is waarop ik nu bezig ben? Ik verwacht dat ik wat minder zal reizen/optreden, en meer zal produceren. En daarmee ook wat meer rust zal hebben. Maar mijzelf kennende zal dat laatste niet het geval zijn.."

Heb je je plannen en ambities van tien jaar geleden al verwezenlijkt?
"Hmmm. Jammer dat ik 10 jaar geleden zoveel minder voor interviews gevraagd werd, dan hadden we het kunnen naslaan. Maar ik denk dat als je me 10 jaar geleden gezegd zou hebben dat ik nu de hele wereld over zou reizen om op te treden, en dat ik een nummer 1 én nummer 2 in de UK-charts zou hebben, dat ik je heel verwonderd had aangekeken. Ja dus."

txt Nico van der Plas
Advertentie
Party Tips