Features + Interviews
Q&A Finnebassen || Doodnormale jongen met grootse plannen

Q&A Finnebassen
Doodnormale jongen met grootse plannen

11 april 2013
Zijn echte naam is Finn Peder Wang en hij kwam als een duveltje uit een doosje. De 25-jarige Noor is in korte tijd uitgegroeid tot één van de belangrijkste exponenten van de deephouse. ‘Touching Me’ werd een grote hit en de boekingen stroomden binnen. 29 april staat hij op KLIKK in Leiden en deze zomer heeft hij een residentie in Sankeys op Ibiza. Dance.nl vond het tijd voor een gesprek.

Je bent eigenlijk nog maar heel kort bezig. Vanaf 2011 ben je pas begonnen met produceren nietwaar?
"Niet helemaal. Ik ben begonnen in 2009, maar vanaf 2011 ben ik mij pas echt volledig gaan toeleggen op mijn producties. Toen ik ‘If You Only Knew’ postte op mijn Soundcloud pagina, is het balletje heel snel gaan rollen. Ik was echt compleet overdonderd door de reacties die loskwamen door die track. Vanaf dat moment is het hard gegaan en ben ik gewoon meegegaan in de achtbaan. Ik mag mijzelf ontzettend gelukkig prijzen dat ik dit mag doen."

<iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F41889120"></iframe>

Hoe is de artiestennaam Finnebassen eigenlijk ontstaan?

"Het is Noors. ‘Bassen’ kan je zien als een bijnaam. Een aantal vrienden van mij noemden mij altijd ‘Bassen’. Mijn voornaam is Finn, dus toen ik mijn eerste afgeronde track wilde posten op Soundcloud, besloot ik de twee te combineren tot ‘Finnebassen." 

Je hebt nu al een aantal keren het muziekportal Soundcloud laten vallen. Hoe belangrijk denk jij dat Soundcloud vandaag de dag is voor jonge producers om hun muziek aan de man te brengen?
"Het is een essentieel onderdeel geworden. De dancescene is vandaag de dag veel transparanter dan een aantal jaren geleden. Als er goede onontdekte artiesten rondlopen dan worden ze uiteindelijk wel ontdekt. En als je goed genoeg bent dan word je muziek uiteindelijk wel uitgebracht. Zo is het bij mij ook gegaan."  

Het viel mij op dat je veel communiceert met je achterban via sociale media.
Vind je het belangrijk om dicht bij je fans te blijven?
"Ik denk dat het vooral laat zien dat ik ook maar een doodnormale jongen ben. Ik heb aan mezelf beloofd dat ik nooit een arrogante artiest ga worden. Er wordt van mij wel eens gezegd dat ik arrogant zou zijn, maar ik doe in ieder geval mijn best om niet die vibe af te geven. Wanneer ik iets post op mijn social media pagina’s dan is het om mensen ergens over te informeren of om mijn waardering voor andere artiesten uit te spreken. Ik wil mensen laten weten dat ik net zo’n grote fan ben als zijzelf. Ik ben begonnen met het maken van muziek omdat ik van deze muziek houd, en het is belangrijk dat je dat als artiest niet vergeet. Facebook is een goede manier om enige controle te houden over de perceptie die mensen van je hebben." 

Je maakt veel speciale ‘edits’ en remixes van bestaande tracks. Wat is er zo speciaal aan voor jou om deze te maken in plaats van volledig originele tracks?
"Een edit van een bestaande track is altijd leuk om te maken omdat het je dwingt een muzikaal pad in te slaan welke je anders wellicht niet gekozen zou hebben. Ik sample ook veel vocalen, maar dat wordt nu vrijwel door iedereen gedaan. De lol is er nu wel een beetje vanaf, dus ik hoop dat die trend toch langzaam een beetje doodbloedt."

Aankomende zomer heb je een residentie te pakken in Ibiza in de populaire club ‘Sankeys’. Hoe hebben ze je gevraagd? En hoe gaat die residentie er precies uitzien?
"Daarvoor moet ik David Vincent en mijn manager Kal bedanken. Eerlijk gezegd had ik er zelf vrij weinig mee te maken. Mijn manager belde me op en zei dat ik deze zomer 15 keer in Sankeys ging draaien. M’n mond viel open van verbazing. Ik ben er dan ook superblij mee. Ik heb deze zomer een hoop nieuw materiaal om te draaien en verder blijf ik gewoon dicht bij mijzelf."

29 april a.s. draai je op KLIKK in Leiden. Je hebt hier in Nederland in korte tijd een grote fanbase opgebouwd. Hoe vind je het om hier in Nederland op te treden?

"Het is hier allemaal zeer professioneel. Jullie hebben een goed gestructureerde scene en daarom vind ik het ook altijd leuk om in jullie land te draaien."

Wat kunnen we nog meer van je verwachten dit jaar?
"Er gaan meer producties uitkomen en ik ben bezig met een album.
Er staat dus genoeg te gebeuren!"

Finnebassen staat 29 april op KLIKK in het LVC in Leiden.
Klik hier voor meer informatie.
Ga je naar Ibiza deze zomer? Finnebassen is het komende zomerseizoen resident bij Sankeys. Meer info via:
sankeysibiza.info.
txt Sander van der Meet
imgs Rebel Butterfly / APE archiefAdvertentie
Party Tips