Features + Interviews
Q&A Fritz Kalkbrenner || Genres overstijgen

Q&A Fritz Kalkbrenner
Genres overstijgen

05 november 2012
Dat Paul Kalkbrenner ook nog een muzikale broer heeft kan niemand ontgaan zijn na de hitsingle Sky And Sand. Mede dankzij de melancholieke vocalen van Fritz werd Sky And Sand een echte culthit. Maar Fritz is meer dan alleen een stem, de afgelopen jaren zette hij diverse producties op zijn naam. Tracks die laten horen dat zijn invloeden naast techno en house ook uit de hoek van soul, funk en jazz komen. Zijn muziekstijl is dus lastig in één hokje te plaatsen, al lenen Fritz' creaties zich uitstekend voor de dansvloer. Na debuutalbum Here Today Gone Tomorrow is er nu de opvolger, Sick Travellin’. Dance.nl ging in gesprek met Fritz over zijn nieuwste productie.

Wat is volgens jou het grootste verschil tussen Sick Travellin’ en Here Today Gone Tomorrow?

"Het grootste verschil is dat op het album Sick Travellin’ meer muziek van echte muzikanten voorkomt omdat ik met studiomuzikanten heb gewerkt. Het bevat ook meer vocale contributies van mijzelf. Al met al kan ik wel zeggen dat Sick Travellin’ meer organisch en volwassen klinkt vergeleken met Here Today Gone Tomorrow."

Welk verhaal gaat schuil achter de titel Sick Travellin’?
"Het gaat in ieder geval niet over iemand die ziek is maar nog onderweg is omdat hij nog drie gigs te doen heeft ofzo! Het is meer een metafoor voor reizen door het leven vanaf de leeftijd van 22 of 25 tot 35 jaar. Je kijkt dan terug en beoordeelt voor jezelf wat voor reis dat was. Was het een chaotische reis zoals ik in de intro van het album bezing? Je kan het zien als een waarschuwing naar mijzelf en misschien ook op een bepaalde manier naar het publiek toe. Een chaotische reis breekt je op. Het gaat altijd om het vinden van een balans daarin."

Wat inspireert jou voor het schrijven van je teksten?

"Het komt en het gaat. Ik hoef niet in een speciale bui te zijn om een bepaalde tekst of nummer te schrijven. Meestal begin ik met een stuk muziek te produceren en vervolgens schrijf ik tekst die er goed bij past. Dus in principe komt het muziek produceren eerst. Maar de tekst en de muziek zitten dan nog in een beginfase. Daarna werk ik beide tot in detail uit totdat er een compleet plaatje ontstaat en muziek en tekst goed samenkomen."

Van wie heb je het meest geleerd over het produceren van muziek?
"Toen ik net begon heb ik veel geleerd van mijn broer Paul. Daarnaast ook van goede vrienden zoals Sascha Funke en DJ Zky. DJ Zky, een lokale dj-legende binnen de deephouse-scene in Berlijn, fungeerde als een soort van mentor voor mij. Maar na verloop van tijd wilde ik het zelf proberen. De afgelopen acht jaar heb ik dus mijzelf onderwezen."

FYI: Als promotiestunt heeft platenlabel Suol vorige week een bonustrack van Fritz Kalkbrenner online gezet, nu gratis te downloaden. Enjoy!
<iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="http://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F65204927&show_artwork=true"></iframe>

Wat voor software gebruik je tijdens live-optredens?
"Ik gebruik de laatste versie van Ableton Live. Dat programma gebruik ik al sinds versie 1, wat nu al ruim tien jaar geleden is. Ik weet dat sommige sound-connaisseurs zeggen dat de sound engine niet de allerbeste is, maar het werkt voor mij prima!"

Tenslotte, groupies heb je tegenwoordig ook in de techno. Overkomt jou nog wel eens iets bizars tijdens een live-optreden?
"Afgelopen jaar had ik een optreden in Duitsland waar een aantal dames in het publiek op een bizarre wijze hun waardering wilden laten blijken. Ze besloten hun hoge hakken uit te trekken en naar mij te gooien! Waarschijnlijk hadden ze op dat moment niet door dat zo’n bombardement nogal gevaarlijk kan zijn. Ik werd hard geraakt op mijn voorhoofd en ik ging bijna tegen de grond!"

Sick Travellin' is nu uit op Suol. Fritz Kalkbrenner komt in januari 2013 weer naar Nederland voor een live-set op Awakenings Eindhoven, zaterdag 26 januari in het Klokgebouw.

txt Elbert Kauffmann
imgs Fritz Kalkbrenner archief

Advertentie
Party Tips