Features + Interviews
Q&A Gene Farris

Q&A Gene Farris

21 oktober 2009
De revival van Chicago house zal hem goed hebben gedaan. Gene Farris is tenslotte één van dé gezichten die zijn inspiratie dicht bij de bron heeft opgedaan, al ruim 15 jaar staat de Amerikaan aan de top van de internationale housescene. En alsof hij het aan zijn water voelde, bracht Farris eerder dit jaar een album uit waarop hij terug gaat naar die oldskool jacking house. Benieuwd wat hij op het ADE laat horen, op de Dance4Life-area in de MTV Studios. Een Q&A met deze veteraan uit Chicago.

Gene, wat is het verhaal achter Revolution 09? Je wilde het oude oldskool housegevoel terugbrengen, heb je hiervoor ook oude productietechnieken aangewend?
“Absoluut! Ik wilde een album maken dat zeer vies en oldskool klonk, een beetje een Relief Records en Henry Street-achtige vibe -ik geloof dat het prima is gelukt door oude technieken van vroeger opnieuw te gebruiken. Veel goeie reacties in ieder geval, Take me Back stond hier in de top 20, en ook single Energy was dit jaar een hit in de underground. Stacey Pullen heeft zelfs in een blad gezegd dat dit zijn meest favoriete Gene Farris-track aller tijden is!”

Je zult wel blij zijn met de terugkeer van het oldskool housegeluid.
“Ja, ik ben wel blij met die hele revival. Het lijkt erop dat er nu meer mensen bezig zijn met cutting edge dansmuziek dan met grote mainstream dingen. En als je eenmaal geweldige housemuziek hebt gehoord, blijven ze daar meestal ook bij. Ik bedoel, als je je hele leven naar Britney Spears hebt geluisterd, en je hoort ineens Lisa Shaw of Dajae -dan kun je daarna nog moeilijk terug haha! Het is ook fijn dat die house sound ook in technomuziek opduikt, al hebben Chicago en Detroit altijd wel een band gehad, het zijn een soort neefjes van elkaar. Die trend zal dus wel een tijdje aanhouden; zij krijgen de funk van ons, wij de harde beats van hen. Een eerlijke ruil, toch?”

Nog bepaalde producers die momenteel je interesse hebben?
“Genoeg. Ik zou graag eens de studio induiken met Osunlade, Tortured Soul, Fred Everything, Santiago, Bushido, The Martinez Brothers -allemaal geweldige nieuwe namen waar ik veel respect voor heb.”

Sta je door die revival nu ook ineens op plekken waar je eerder niet stond?
“Mensen zijn wel wat meer ontvankelijk voor housemuziek geworden, dus ik kom zeker op nieuwe plekken vergeleken met drie, vier jaar geleden. Toen wilde het publiek vooral rammende beats en climaxen, dat was eerlijk gezegd nogal vervelend. Nu lijkt het alsof de wereld weer meer behoefte heeft aan funky, sexy house.”

Wat zijn momenteel je plannen?
“Ik ben alweer druk bezig met volgend jaar. Mijn eerste single in 2010 is net klaar, Back&Fourth met vocalen van J-Dub en remixen van Derrick Carter, Mark Farina, 1200 Warriors, Chuck Love, Stacey Pullen en nog een aantal. Maar nu eerst het ADE, erg belangrijk voor me. Ik zal een showcase van mijn Farriswheel-label presenteren, maar het is natuurlijk ook een showcase van Chicago en zijn neefje Detroit. Hopelijk komt iedereen langs om te horen waar het allemaal om draait. 'Get educated!' Terug naar de roots van house! 'Get funky again Europe! Come on, you can do it!”

Gene Farris: zaterdag 24 oktober in MTV Studios.

txt Niels van der Ploeg
Advertentie
Party Tips