Features + Interviews
Q&A Goldie || Ontdekt zijn onderwijzende rol

Q&A Goldie
Ontdekt zijn onderwijzende rol

31 oktober 2011

Hij is een Engelse dj, producer, acteur en visueel kunstenaar van Schotse en Jamaicaanse komaf en groeide op in jeugdopvanghuizen en bij verschillende pleegouders. Dance.nl in gesprek met Goldie, groot geworden door zijn innovatieve benadering van drum 'n bass en jungle.

Zijn bio is een rijk en veelzijdig verhaal. Goldie stond bijvoorbeeld zij aan zij met Robert '3D' Del Naja van Massive Attack in de grootste Britse graffiti kunststrijd aller tijden. Over de jaren heen was hij met regelmaat op het scherm te bekennen in diverse televisieprogramma's, hij was Angel, een gangster in de Britse soap Eastenders. En speelde ook kleinere rollen in Snatch en de James Bond film The World Is Not Enough.

Het begon in de 80's, toen hij naam kreeg als graffiti-kunstenaar in de West Midlands. Begin jaren negentig werd hij vervolgens actief als producer, onder de naam Metalheadz werd Terminator uitgebracht, die opviel als pionierende factor in het gebruik maken van 'timestretchen. Metalheadz is ook de naam voor zijn eigen platenlabel dat hij 1994 oprichtte.
In 1995 kwam zijn eerste studio album Timeless de UK Albums Chart binnen op nummer zeven. Oprechte breakbeats en baslijnen geharmoniseerd in jungle met soulvolle vocalen. Op het album stond onder andere het nummer Timeless wat een belangrijke bijdrage leverde aan de erkenning van drum 'n bass als een vorm van muzikale expressie.
Drie jaar later releast hij Saturnz Returns. Dit tweede album bevat tevens samenwerkingen tussen Goldie en David Bowie, KRS-One en Noel Gallagher, openend met het uur-lange orkestrale drum 'n bass werk Mother.

GoldieSindsdien wordt je beschouwd als icoon en pionier. Hoe heb jij je zo ontwikkeld?
“Het enige dat ik weet is dat ik de houding heb altijd te blijven gaan en me dat ook te realiseren.
Ik maak me geen zorgen over morgen, omdat ik het vandaag maak. En dat is een belangrijk iets. Om te begrijpen dat zelfs wanneer je aan de top van iets zit, er altijd weer iets groters dan dat ontstaat. De commerciële hoeken van drum 'n bass die je in het dagelijkse leven op de standaard radiozender hoort is slechts een uitgemolken versie van de hele puristische scene uit de jaren negentig. En zo gaat het altijd, vertelt de geschiedenis ons. Ik denk graag dat met Metalheadz en waar we voor staan nooit concessies hebben gedaan.”
“En wat mij betreft heb ik mezelf altijd moeten geven om ons op de kaart te krijgen. Wat mij betreft hijs je me in een glimmend shirt, laat me dansjes doen op tv, zet me voor mijn part op een pak cornflakes, het zal niet meer zijn dan geld op de bank zetten zodat mijn kinderen een opleiding kunnen genieten die ik nooit heb gekregen. Het belangrijkste blijft dat ik er nooit iets op heb toegenomen in mijn kunst en muziek.”

En nu?
“Op het moment ben ik heel erg bezig met de Goldie's Band kinderen, omdat die allemaal nog jong zijn. We doen een programma voor de BBC genaamd Goldie's Band en dat is echt belangrijk voor me. Ik denk dat het meer een onderwijzende rol is waar ik op het moment veel plezier aan beleef.”

Wat mogen we in de nabije toekomst verder van Goldie verwachten?
“Met het ADE wordt het een zeer diverse drum 'n bass-set, echt underground, ergens in het buitenveld, daar hechten we veel waarde aan. Verder zitten er nog wat andere grote dingen aan te komen. Ik zit op de vierde track van een nieuw Goldie album. Ik ben bezig met de honderdste release voor Metalheadz. Dat gaat ook een belangrijke worden. En volgend jaar doe ik een art-show die goed gaat worden. waarschijnlijk ga ik met Tat en zijn crew nog een piece doen die 'The Pieces together' zal gaan heten. We deden samen al eerder een heel vet project op Sidney Road in Londen. Echt een paar hele coole illegale pieces. Ik geniet ervan om gezegend te zijn op mijn leeftijd nog steeds te kunnen doen wat ik doe en daar gerespecteerd voor te worden. Ik ben al zeventwintig jaar actief in deze streetart-scene en dat is belangrijk voor me.”

Wat betekent deze vorm van kunst voor je?
“De mensencultuur is alles voor me, alles is daaruit voortgekomen. Of het nou de hiphop in de commerciële hitlijsten is, of grote grafische bedrijven. Ze moesten allemaal buigen voor de grafische invloeden van de graffiti uit de jaren tachtig. Zonder twijfel. Miljarden bedrijven hebben zich hieruit gevormd. Soms denk ik dat het meest trieste van deze ontwikkeling is dat de pure vorm van deze kunst nooit echt begrepen is.”

Wijze woorden van een wijs man?
“Ik denk altijd maar, geloof gewoon in datgene waar jij in gelooft. Maak je geen zorgen over morgen en wees niet kritisch over waar je vandaan komt. Er is altijd ruimte en tijd voor iets nieuws wat innoveert. Je weet zelf ook wel dat ik het ook nooit voor mogelijk zou kunnen houden dat ik in de positie terecht zou komen waarin ik nu sta, maar het is gewoon van groot belang dat je niet van je eigen geloof valt. Dat is wel het meest belangrijk.”

TXT: Asrin Sapoetra
IMGS: Goldie archief
 

Advertentie
Party Tips