Features + Interviews
Q&A Gregor Salto

Q&A Gregor Salto

08 maart 2010
Op hét latin house-event Latin Village kan en mag Gregor Salto natuurlijk niet ontbreken. Tijdens een late night phone call praat Dance.nl met de gepassioneerde dj over zijn succes in Zuid Afrika, doorbreken in het buitenland en zijn nieuwe album: “Ik zeg al twee jaar dat hij bijna af is.”

Wat heb je voor ons in petto op Latin Village, Gregor?
“Ik wil wat nieuwe tracks af hebben zodat ik die daar kan draaien, ik hoop dat ze goed bevallen.”

Je hebt ook een nieuwe videoclip voor je single Your Friend?

“Ik twijfelde of er een video bij moest komen. Het is een leuk liedje; ik sta er volledig achter, maar ik wist niet echt of het een 538- of TMF-achtige song zou zijn. Totdat het ineens best wel een grote hit in Zuid Afrika werd en mijn label daar belde met: “We willen een team naar Nederland sturen om een clip te schieten, vind je dat goed?”. Er zijn wel meer liedjes van mij die het goed doen in Zuid Afrika maar nog geen één heeft het zo goed gedaan als Your Friend.”

Wat zijn je plannen voor 2010?
“Ik ga wat meer reizen dan voorgaande jaren. In april ga ik in Zuid Afrika en Angola draaien. In Angola worden ook veel van mijn liedjes opgepikt omdat ik in het verleden veel nummers heb gedaan in het Portugees en dat spreken ze daar ook. Daarnaast ga ik proberen mijn album af te maken.”

En, wil dat een beetje lukken?
“Ik zeg al twee jaar dat hij bijna af is. Maar er komen allerlei dingen doorheen en ik vind het steeds niet goed genoeg. Ik hoop dat ik dit jaar wel het punt bereik waarop ik tevreden ben en het af kan ronden.”

Waarover ben je niet tevreden?
“Ik heb een hoop leuke liedjes en mooie muziek, maar ik weet dat dat alleen niet genoeg is om mensen aan het dansen te krijgen en dj’s zover te krijgen dat ze mijn muziek gaan draaien. Om alleen liedjes te maken die wel iets danserigs hebben en die ik zelf mooi en artistiek verantwoord vind, dat is op zich heel cool en dat streef ik ook zeker na. Maar er moeten ook een paar bangers tussen zitten.”

Is dat een vereiste voor je?
“Wat ik nu graag wil, is enerzijds iets maken wat ik echt mooi vind en anderzijds iets maken wat op de dansvloer echt werkt. En dat vind ik eerlijk gezegd heel moeilijk. Er wordt veel soulvolle house gemaakt, maar in Nederland werkt dat doorgaans voor geen ene meter. De grootste hits op dit moment zijn toch echt de plattere, harde platen. Ik kan geen album maken met aan de ene kant vijf mooie liedjes en dan nog een paar pieperdepieps er doorheen. Ik moet een soort middenweg vinden en dat is lastig. Ik ben ervan overtuigd dat het me gaat lukken alleen ik kan niet beloven wanneer het klaar is.”

Ga je uitstapjes maken naar andere stijlen?
“Ik heb de latin-sferen altijd leuk gevonden, maar het is niet zo dat ik dat altijd leuker vond dan andere dingen. Soul, reggae, jazz, disco: ik vind het allemaal cool en op de een of andere manier komt dat wel in mijn muziek naar voren. Maar als ik het heb over mijn muzikale voorkeur dan is latin altijd één van mijn pijlers geweest. Het is niet zo dat ik altijd latin house heb gemaakt; er was een periode dat ik trance maakte. In de eerste plaatjes die ik produceerde zat echt nul latin. Your Friend kun je ook al een uitstap naar een ander genre noemen. Het is een soulliedje; haal de beat maar weg, zet er een rustige piano met een gitaar onder en je hebt een compleet ander nummer. Vorig jaar heb ik ook het reggae-nummer Unite opgenomen, hij staat al op Youtube. Unite gaat deze zomer uitkomen, ik moet er alleen nog wat house-remixen voor maken.”

Hoop je jezelf met dit album voorgoed neer te zetten in het buitenland?
“Ik zou het onwijs leuk vinden als het lukt en ik doe daar ook echt mijn best voor maar als het niet gebeurt, zal ik er geen nacht minder om slapen. In eerste instantie kijk ik toch altijd naar Nederland. Wat ik doe, begrijpen veel buitenlandse markten niet altijd. Vooral in Engeland is dat het geval. Ze weten wel wie ik ben en ik word ook ondersteund door genoeg mensen, maar die commerciële crossover heb ik daar nog nooit gehad. Ik kan me wel blind staren op Engeland, maar veel muziek die daar groot is, daar vind ik zelf geen hol aan. Zolang er een paar landen zijn die mijn muziek goed ontvangen, ben ik allang tevreden.”

txt Elisabeth van de Grift
imgs Inga Powilleit
Advertentie
Party Tips