Features + Interviews
Q&A Inland Knights || Muziek voor de liefhebber

Q&A Inland Knights
Muziek voor de liefhebber

21 november 2011
Laurence Richie en Andy Riley, aka Inland Knights, zijn al sinds de vroege jaren ’90 gevestigde namen in de (underground) housescene. Ze brachten producties uit onder 20/20 Vision, So Sound, Amenti en natuurlijk hun eigen Drop Music. Met hun laidback tunes en swingende sounds treden ze al tijden op onder de naam Inland Knights en zijn ze erg geliefd bij liefhebbers van de wat meer underground housesound. Club Poema te Utrecht zal 26 november in het teken staan van deze twee Engelse grootmeesters, reden genoeg voor Dance.nl om eens contact op te nemen!

Voor de mensen die jullie nog niet kennen, wat is de sound van Inland Knights?
"In essentie is het housemuziek. Het klinkt nogal ‘dubby’ en een beetje ‘techy’ denk ik. En natuurlijk een beetje funky! Sommige mensen noemen het wel ‘bumping’ of ‘jacking’. Bumping slaat op swingende beats en ‘snare shuffle’. Jacking is wat harder, een wat meer gedreven versie. Het zijn eigenlijk gewoon nieuwe termen voor onze stijl. We hebben zeker overlap met deze stijlen, maar slechts in kleine mate."

Jullie krijgen weleens het label ‘house dj’s’, maar jullie muziek lijkt niet op de house van producers als Afrojack, Chuckie of Swedish House Mafia. Deze sound lijkt tegenwoordig de definitie van house te zijn. Wat vinden jullie hiervan? Zouden jullie zulke tracks produceren?

"Het is gewoon commerciële house, simple as that. Toen de radiozenders het begonnen op te pikken hebben zij dit als ‘house’ bestempeld. Ik kan het niet produceren. Tenzij ik per ongeluk een track maak die opeens heel succesvol wordt. Ik vind sommige tracks goed, productiegewijs, en maar een paar muzikaal gezien. Het is gewoon niet onze smaak."

Naar wat voor muziek luister je in je vrije tijd? En hoe heeft dit je sound beïnvloed?

"Persoonlijk ben ik gek op 80’s electric pop. Dat heeft me erg beïnvloed! Ik ben al fan sinds mijn jonge jaren. Het blijft altijd terugkomen. Bijvoorbeeld Jean Michelle Jarre, Soft Cell, alles met synths in de muziek. Maar we zijn nou niet bepaald nu-disco gaan maken, wat veel mensen wel doen tegenwoordig."

Hoe gaat het met jullie label Drop Music?

"Drop Music brengt nog steeds fijne muziek voor elke house liefhebber. Wij zijn altijd bezig met remixes en EP’s, en daarbij proberen we altijd vernieuwend bezig te zijn, onze sound iets verder te brengen. Dat is waar ons label om draait. Dat proberen we over te brengen naar onze fans."

Inland KnightsHoe staat het eigenlijk met jullie andere acts, Larry Fives en Toka Project?
"Het gaat goed! Ze zijn een prima uitlaatklep voor ons, om onze andere muzikale ideeën. Onder deze namen kunnen we experimenteren met andere sounds. We kunnen wat ‘deeper and bleeper’ gaan, wat zwaarder, meer techno, wat meer duister. Deze namen zorgen ervoor dat de fans van Inland Knights niet in verwarring raken en ons blijven herkennen."

Zijn er nog andere stijlen die je wel eens zou willen produceren?

"We houden zelf ook erg van hiphop, en van wat meer ‘down tempo chilled stuff’. Soms produceer ik minimal techno voor een vriend van me."

Waar halen jullie samples eigenlijk vandaan?
"We halen onze samples overall en nergens vandaan. Dat kan van oude vinyl-platen zijn, en we samplen zelf ook erg veel. Tegenwoordig maken we ook veel gebruik van Youtube en het internet. We gebruiken een sample wanneer het iets positiefs toevoegt aan de track, niet gewoon omdat het kan. Het moet echt passen in het geheel."

Welke eigen track zijn jullie het meest tevreden mee?
"Dat is heel moeilijk te zeggen. Ik denk dat er misschien drie of vier favorieten zijn, elk om andere redenen. Er is er geen enkele waarvan we beiden vinden dat het de beste is. Het is puur persoonlijk. Daarnaast is het sowieso erg moeilijk om een track fantastisch te vinden die je zelf hebt gemaakt, en die je al duizenden keren hebt gehoord gedurende de vele jaren."

Vinyl of mp3?
"Geen van beiden. Cd’s! Alhoewel we dit weekend op een Smokescreen feest draaien, waarbij we van plan zijn veel oud vinyl te gaan gebruiken. We gebruiken over het algemeen cd’s omdat we veel digitale promo’s krijgen, en omdat het natuurlijk een stuk makkelijker is om mee te werken dan grote vinyl-platen."

Jullie staan de 26e in de Poema te Utrecht. Vinden jullie Nederland een beetje leuk?
"Jazeker! We zijn dol op Nederland. De mensen zijn hier heel vrijdenkend en vriendelijk. We hebben er zin in!"

Hoe breken jullie de zaal af? Wat doen jullie om het publiek op z’n kop te zetten?

"We proberen het publiek, maar ook onszelf los te laten gaan. Als we een goede balans hebben gevonden tussen die twee, dan zitten we goed. We draaien oude klassiekers, maar ook nieuwe muziek, maar het allerbelangrijkste element is toch de vibe in de zaal. Dat is toch doorslaggevend voor ons optreden. Zoiets kan je niet plannen."

Zit er verschil tussen Nederlands publiek en Engels publiek?
"Eigenlijk alleen de taal!"

Willen jullie nog wat kwijt naar de lezers?
"Eigenlijk willen we gewoon Hi! zeggen, en jullie natuurlijk hartelijk bedanken voor alle steun Hopelijk zien we jullie snel, hetzij in de Poema de 26e, hetzij in een andere club!"

txt Erin Gabriël
imgs Inland Knights archief

Advertentie
Party Tips