Features + Fashion
Q&A Iris van Herpen || Radiaton Invasion

Q&A Iris van Herpen
Radiaton Invasion

19 december 2009
Inkopers van Harrods riepen dat zij een expositie aan haar willen wijden. Journalisten spraken van de mooiste show van de Londense Fashion Week. Over de recensies van haar laatste show kan Iris van Herpen duidelijk naar huis schrijven. Sinds 2007 toont ze haar collecties op de catwalks van Amsterdam, maar dit keer werd ze gevraagd om in Londen te showen, met succes.

Door haar bijzondere materiaalgebruik en abstracte vormen zijn haar creaties bijna kunstwerken. Het buitenland lonkt, maar hier zijn we haar ook nog niet vergeten. Op 6 november mocht Iris tijdens de Mercedes-Benz Dutch Fashion Awards, de Media Award in ontvangst nemen. Beter gezegd: een steuntje in de rug op het gebied van pr. APE Magazine spoorde haar op om ook een beetje ‘mediasteun’ te geven...

Heeft Harrods al gebeld?
“Ze hebben inderdaad een afspraak gemaakt na de show. Ik was uitgenodigd om de collectie door hen in productie te laten nemen. Maar voor mij zijn het gewoon allemaal unieke stukken met heel veel handwerk en exclusiviteit. Daarom hebben ze voorgesteld om een maand lang te exposeren.”

Hoe ben je op het idee gekomen voor je collectie?
“Het gaat over straling. Het idee kwam eigenlijk doordat ik iemand opbelde in Australië. De straling van één mobieltje gaat de hele wereld over om te vinden waar iemand is. Het lijkt iets heel moois als je die straling zou kunnen zien en tegelijkertijd ook iets engs omdat we gewoon niet weten wat de effecten ervan zijn. Op die twee dingen heb ik mijn fantasie losgelaten. Als we straling in de toekomst wel zouden kunnen zien, wat heeft dit dan voor invloed op ons uiterlijk? Je krijgt er dan een extra dimensie omheen.”

Futurisme is iets wat vaak terugkomt in je collecties. Ben je daar veel mee bezig?
“Ja, ik denk dat kleding steeds meer hi-tech zal worden en steeds meer functies zal krijgen buiten het kleding-zijn om. En ik denk dat we steeds andere materialen gaan uitvinden. Ik heb sowieso altijd meer interesse in het onbekende dan het bekende. Dat biedt ruimte voor verbeelding.”

Je hebt ooit gezegd dat je je niet wilt laten beïnvloeden door de buitenwereld. Laat je je wel inspireren door andere ontwerpers?
“Het is moeilijk om te zeggen of ik me er echt door laat inspireren, maar het doet me wel goed als ik mooi werk zie. Dat geeft stimulans om door te gaan met wat ik doe. Als ik alleen maar dingen zou zien die ik niet mooi vind, dan leg je zelf misschien de lat ook lager.”

Welke muziek inspireert jou?
“Ik vind Legowelt goed. Vooral de nieuwere dingen van hem vind ik erg interessant.”

Wat vind je ervan dat Lady Gaga in jouw ontwerp is gespot?
“Het is leuk om veel aandacht te krijgen. Maar ik heb haar er zelf niet in het echt mee gezien en het gaat ook een beetje langs je heen ofzo. Maar natuurlijk is het leuk.”

Wie zou je liever in jouw ontwerpen zien?
“Ik heb niet een bepaalde muze of persoon waar ik helemaal dol op ben. Ik heb nog niemand ontdekt die helemaal bij mijn stijl past (lacht). Het moet in ieder geval iemand zijn die zich durft te tonen en die een bepaalde kracht heeft. Zodra ik weet wie dat is, laat ik het je weten!”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?
“Ik ben nu alweer bezig met de komende collectie. Het is de bedoeling om ook die in Londen te showen. Ik voel dat het goed is om daar nu even verder te gaan. Maar het kan best zijn dat ik... tja, ik weet niet waar ik eindig joh. Ik zie wel wat er allemaal nog komt!”

Meer info op: www.irisvanherpen.com

TXT: Moniek Moerland
IMG: Michel Zoeter

Advertentie
Party Tips
  • zaterdag 9 februari
    Free Your Mind presents Sasha & John Digweed (Warehouse Edition)
    Elementenstraat, Amsterdam