Features + Interviews
Q&A Isis

Q&A Isis

01 juni 2010
In het weekend van 12 & 13 juni organiseert Dj Isis onder de vlag van All is One een nieuw evenement op Ruigoord. Ruigoord is de langstlopende culturele vrijhaven van Amsterdam en omstreken met een geheel eigen mini society. Het dorp was eind jaren 60 zo goed als verlaten, de leegloop had te maken met werkgebrek en gebrek aan faciliteiten voor de desbetreffende inwoners destijds. Toen eenmaal de laatste bewoners verdwenen waren, heeft de dominee van de kerk symbolisch de sleutel overgedragen aan de kunstenaars en vrijzinnigen die het dorpje begonnen te kraken.. Isis legt uit wat haar band is met deze specifieke Ruigoord locatie..

“Wat zo speciaal is aan Ruigoord, is dat alle betrokkenen met hart en ziel werken aan hun kunst en de bijbehorende evenementen", aldus Isis. "Er lopen zeven generaties kris kras door elkaar, van 0 tot 70 jaar! Je zou kunnen zeggen dat Ruigoord het laatste stukje inheems Nederland is. Het is een zelfvoorzienende community. Respect, creativiteit, vrijheid, samenwerking maar ook eigenheid staan hoog in het vaandel. Het is een unieke samenleving die zowel op sociaal, cultureel als spiritueel vlak een voortrekkersrol vervult, niet alleen op nationaal maar ook op internationaal vlak."

"De sfeer tijdens evenementen op Ruigoord is het beste te vergelijken met het Duitse Fusion festival. Het is extreem relaxed, alles loopt er door elkaar, van hippies tot jet setters, van kunstenaars tot politici, van globe trotters tot zwervers. Commercie is onderschikt aan sfeer. Het dorpje bestaat uit twee straten met bomen, een kerk, wat ateliers en een paar weilanden.
Al bijna 20 jaar is Ruigoord mijn bedevaarts oord. Ik kom graag op feestjes in de kerk, zoals bijvoorbeeld het nieuwe Homogenic en vooral het festival Landjuweel, dat dit jaar helaas niet doorgaat, is mijn favoriet. Jammer, want ik ben altijd van de partij!”

Wat is de visie van het nieuwe evenement precies?
“Geïnspireerd door allerlei festivals in het buitenland, leek het mij leuk als er een nieuwerwets evenement in Nederland komt, zonder dat hier een zakelijk model aan hangt. Dus niet ingericht op zoveel mogelijk geld verdienen met andermans kunst, of met de bezoeker die het geld komt uitgeven. Een evenement waarin de bezoeker ook echt de kans krijgt zelf deel te nemen aan het evenement en niet als consument aan de zijlijn staat. Daarnaast vindt voorafgaand aan het weekend een kunstzinnig experiment plaats. Een week lang bouwen 100 kunstenaars en creatieven uit 20 verschillende disciplines met elkaar aan het weekend programma. Deze groep is nu bijna compleet en dat belooft ook heel bijzonder te worden. Tijdens het weekend kunnen de werelden van de kunstenaars en die van de bezoekers in elkaar overvloeien.
De kerk is op 12 en 13 juni het centrum van de actie, maar je kunt ook de ateliers in het dorp bezoeken. Daar wordt onder andere gefilosofeerd, geschilderd, gedicht en er worden workshops gehouden. Op beide dagen gaan de poorten open om 12.00 uur en wordt gefeest tot diep in de nacht..”

Tijdens het Landjuweel op Ruigoord ligt de nadruk ook op participatie, in plaats van op passief publiek. Alles zelf doen, niet alleen op het hoogstaand creatieve vlak, maar ook voor wat betreft laagdrempelig, low budget en grensverleggend. Klopt het dat er raakvlakken zijn met jouw evenement?
“Het woord Landjuweel is al honderden jaren oud en werd vroeger gebruikt voor publieke bijeenkomsten rond een wisselend - vaak internationaal - gezelschap van verhalenvertellers en dichters. Deze bijeenkomsten werden steeds verder uitgebreid met ander vertier; eigenlijk de eerste Nederlands/Vlaamse festivals zou je kunnen zeggen. Door haar lange geschiedenis en traditie heeft Landjuweel op Ruigoord eigenlijk vrijwel elk jaar dezelfde vorm. Landjuweel is de klassieker der festivals op Ruigoord, het is een omvangrijk en groot project. Daar ga je niet zomaar aan sleutelen. Hierdoor kunnen nieuwe bewegingen niet zo snel hun weg vinden. Met dit nieuwe evenement hoop ik de energie, kennis en inspiratie van het buitenland met die van Ruigoord te verenigen. Ik zie wel een gelijkenis in de community spirit, de vrijheid, het non-commerciële en artistieke als ik naar Ruigoord kijk in het kader van het wereld beroemde Burning Man. Dit is een gigantisch festival in een natuurreservaat in de woestijn in Nevada. De oude vorm tijdens Landjuweel vertoonde ook sterke vergelijkingen met Burning Man maar mede door het oprukkende industrie gebied is de Burning man-achtige omgeving verloren gegaan. Voor Nederlandse begrippen is Ruigoord sowieso een sprookjesachtige omgeving, dus dat draagt ook zeer zeker bij aan de sfeer.

Iedereen kan zich opgeven voor deelname via All is One. Er zal in de loop van de twee dagen en nachten een verloop waar te nemen zijn in de soort programmering, de plaats van actie en de betrokken artiesten, cq publiek. We proberen elkaar te inspireren via kruisbestuivingen: een dichter gaat zingen, modeshow wordt dansvoorstelling, performance artists en dj's werken samen. Er zal veel gebeuren met dj's, live muziek, eten, drinken, dichtkunst, theater, film, je kunt je onderbewuste schilderen, je eigen outfit ontwerpen en maken, een massage nemen, exposities bezoeken, chillen in het gras..Eén dorp met 100 kunstenaars, creatievelingen en een intiem publiek; samen vrij! Het gaat om inspireren en samen delen.”

Het is kleinschalig, kaarten zijn gelimiteerd tot enkele honderden bezoekers. Denk je dat dit een jaarlijks iets gaat worden, eventueel groter volgend jaar?
“Wat ik het belangrijkste vind, is dat de begingroep aansluiting vindt bij elkaar. De onderlinge vibe is momenteel het belangrijkste. Daarom is het voor deze eerste keer goed om het intiem te houden. Massale feesten hebben we al genoeg in Nederland, maar je weet natuurlijk nooit wat de toekomst brengt..”

Kom naar Ruigoord op 12 en 13 juni! Kun je iets spectaculairs en wil je jouw kunsten delen, geef je dan op via :: All Is One ::
Op zaterdagmiddag 12 juni zal Isis tevens als Nachtburgemeester spreekuur houden in de piramide op Ruigoord; het hele weekend vindt een eigen stemming plaats. Alle bezoekers krijgen een Nacht-stembiljet!


txt Wieteke van Bladel
imgs Ilja Keizer & Arthur de Smidt
Advertentie
Party Tips