Features + Interviews
Q&A James Holden

Q&A James Holden

01 april 2008
James Holden heeft sinds het opstarten van zijn Border Community-label ongeveer een heiligenstatus in technoland. Zijn releases waren op zijn minst baanbrekend te noemen, een nieuw melodieuzer geluid veroorzakend in de minimal techno, door velen bestempeld als neo trance, maar door Holden zelf simpelweg als een muzikalere opvatting van dansmuziek. Tijd voor een kort q&a om te achterhalen waar de gedachten van de eigenzinnige Brit nu op gericht zijn.

Om te beginnen, waar ben je de laatste tijd mee bezig?
“Druk met touren, het label en, gelukkig, de laatste tijd ook weer muziek maken. We hebben een hele lading nieuwe, speciale artiesten voor het label dit jaar, ik heb zelf het doel gesteld een nieuw album te maken, plus wat projecten waar ik nu nog niets over kan loslaten.”

Je bent meer producer dan dj. Toch hield je je de laatste tijd redelijk low profile wat releases betreft, waarschijnlijk door het vele touren. Werd dat niet vervelend op gegeven moment?
“Ja, ik ga dit jaar ook zeker meer tijd thuis doorbrengen. Al is het touren nooit echt vervelend geweest. Vooral met Fairmont eind vorig jaar, toen zijn album uitkwam, was erg leuk. Maar ik moet toegeven dat ik soms geïrriteerd raak wanneer mijn inbox vol zit met dingen die ik moet doen, liever start ik mijn apparatuur op.”

Hoe kijk je aan tegen de muziek die nu uitkomt?

“Tja, de tijden zijn veranderd. Ik heb het gevoel dat er iets is gesprongen in mijn hoofd, ik kan ineens heel slecht tegen die zielloze ‘gemaakt met een muis’ muziek van nu. En daarmee bedoel ik meer dan die ‘photocopier-minimal’ die op dit moment aan het uitsterven is. Ik denk dat het komt omdat ik de laatste tijd zoveel verfrissende geluiden heb gehoord uit het verleden, dan besef je ineens dat muziek veel interessanter was toen het nog werd gespeeld in plaats van in elkaar gezet.”

Border Community wordt vaak geschaard onder minimal of neo trance. Hoe denk jij zelf over die hokjes?

“Labels die in hokjes denken brengen de mensen alleen maar in verwarring, je kunt beter denken over wat de muziek met je doet. Ik hou van muziek waar je op kunt dansen, maar ook van kunt genieten. Dat behelst alles van Steve Reich naar Harmonia via DNA langs Skream langs Cosmic Baby tot Richie Hawtin toen hij nog een nerd was, My Bloody Valentine, Superpitcher… Deze muziek heeft een soort rode draad die in geen enkel hokje zou passen. En dat Border Community ‘minimal’ wordt genoemd, of bij die ‘neo trance bullshit’ wordt geschaard, ik snap de mensen niet die dat doen! Alsof ze niet realiseren wat het goede van Border Community is, of wat zo vreselijk is aan neo trance.”

In hoeverre vertegenwoordigt het label een nieuw, internationaal geluid, in tegenstelling tot het Duitse aspect van minimal techno?
“Ik weet niet of minimal techno iets typisch Duits is. Wanneer ik aan Duitsland denk, denk ik aan Kompakt of Bpitch, die doen van alles. Ik denk wel dat er in Londen iets gaande is. Ik sprak toevallig vorige week Apparat, over hoe er op het moment zoveel non-technofeesten zijn daar, met krautrock, space disco, shoegaze –allemaal openminded mensen samen. Hij trok een triest gezicht en zei ‘zo was Berlijn ook, voordat de minimal kwam’. Wat Border Community betreft, zeker dit jaar hebben we veel Britse artiesten, daar ben ik wel blij mee.”

Ten slotte, je staat binnenkort voor het eerst op Awakenings, een echt technofeest. Wat weet je hiervan en wat voor set kunnen we hier van je verwachten?
“Ik geloof dat elke Nederlandse dj die ik de afgelopen twee jaar heb gesproken het over Awakenings heeft gehad, ik ben dus op zijn minst geïntrigeerd. Maar wat mijn set betreft, die is meestal een reactie op de plek en het publiek. Al zou het toch wel heel erg zijn om allemaal dingen te draaien waar ik niet mee bezig ben, een rechttoe rechtaan technoset zal het dus niet worden.”

txt Nico van der Plas
Advertentie
Party Tips
  • donderdag 12 september
    eilân
    Terschelling, Terschelling
  • donderdag 6 juni
    Pollerwiesen x Reaktor
    Revierpark Wischlingen, Dortmund