Features + Interviews
Q&A Jean

Q&A Jean

01 december 2008
DJ Jean’s Madhouse reist sinds het ontstaan in de iT al jarenlang door het land en blijft een onverwoestbaar concept. Op zaterdag 21 februari zal de grootste Madhouse ooit plaats vinden in de Ahoy in Rotterdam. We spraken Jean op een vroege maandagmorgen over dit ongetwijfeld bijzondere moment in zijn loopbaan.

Goed weekend gehad?
“Uitstekend zelfs. Afgelopen zaterdag had ik zelfs weer eens een echt goede afterparty in de Escape. Die hele after-cultuur is toch een beetje ingezakt, maar dit was weer een ouderwets goede after met zo’n 800 man. Tegenwoordig echt een bizar aantal, probeer nu nog maar eens een vergunning te krijgen voor een after.”

Een verdere vertrutting van het uitgaansleven.

“Ik haat dat woord zo ontzettend, maar het dekt de lading wel. Dat komt ook mede door de doorgeslagen regelgeving van de overheid, denk ik. Binnen nu en vijf jaar gaan ze de alcohol waarschijnlijk ook aanpakken en misschien zelfs helemaal verbieden in clubs. Dat lijkt nu nog onvoorstelbaar, maar ik denk dat dat binnen vijf jaar een feit is.”

Is een extra grote Madhouse jouw wapen tegen die verschraling?
“Madhouse is inderdaad niet zo braaf. Een beetje rellerig, zoals een goed feest hoort te zijn. Helemaal los. De charme van Madhouse is ook dat het niet iets gestructureerds is dat om de zoveel tijd weer georganiseerd wordt, maar gewoon opeens weer opduikt. Dat impulsieve is ook de kracht.”

Madhouse is ooit begonnen als jouw vrijdagavond in de iT.
“Ja, die vrijdagavond in de iT was gewoon letterlijk een gekkenhuis. Zodra de deuren open gingen kwamen mensen gillend en schreeuwend de dansvloer op gestoven, terwijl het pas elf uur was. En dat ging de hele avond door. Het was zo’n adrenaline sfeer, zo’n gekkenhuis... Ja, dan is één en één gauw twee en noem je het Madhouse.”

En nu duikt Madhouse ineens weer op in een XXL-vorm in de Ahoy.
“Ja, dat is toch wel een eer. Dat een grote organisatie als UDC zo’n vertrouwen heeft in Madhouse en het in de Ahoy durft neer te zetten, in het Sportpaleis zelfs. Daar ben ik wel trots op. Het vergt ook een flinke investering om het op zo’n grote schaal neer te zetten. Volgens mij is er ook nog nooit een clubconcept geweest dat zo groot is neergezet. In Ahoy zijn wel eerder dance events georganiseerd door UDC - Carl Cox & Friends, Armin Only en Full on Ferry bijvoorbeeld - maar dat ging meestal om solo trance dj’s, techno of hardcore. Nog nooit eerder een clubconcept op zo’n niveau.”

Gaat het lijken op een solo concept?
“Nee, het is echt een groots opgezette clubavond en zeker geen solo night. Het is een groot clubconcept waar ik toevallig de hoofdrolspeler in ben als dj. We willen ook een divers publiek trekken. Zowel de doorgewinterde clubbers die al langer meelopen als de nieuwe generatie.”

Madhouse heeft sowieso altijd een trouw publiek gehad. Er komen echt mensen naar Dance Valley om daar de hele dag bij de Madhouse Stage te blijven.
“Ja, dat klopt. Madhouse gaat toch altijd net even wat verder, het is losser, gekker. De beste omschrijving van Madhouse is nog wel dat het geen feest is waar de dj’s na een uur via de achterdeur verdwijnen. Het is geen statisch concept, maar een groot feest waar iedereen steeds verder los gaat gedurende het event. Gewoon één groot gekkenhuis.”

Madhouse barst op zaterdag 21 februari 2009 los in de Ahoy Rotterdam. Voor meer info, ga naar www.udc.nl.

txt Jens Hollander
Advertentie
Party Tips