Features + Interviews
Q&A Legowelt || Drukke dagen voor Danny

Q&A Legowelt
Drukke dagen voor Danny

15 maart 2012
Danny Wolfers is een naam die niet meer valt weg te denken uit de internationale dancescene. Bekend onder talloze aliassen, waarvan de bekendste toch wel Legowelt is. Vandaag de dag brengt zijn muzikale succes hem overal ter wereld. De consequentie van al dat succes is een zeer drukbezet leven. Tussen alle drukte door, spreken we hem over zijn opvallende carrière, het einde van zijn platenlabel en zijn inspiratievolle reizen.

Hoeveel tijd ben je kwijt aan je muzikale carrière?
"Al meer dan tien jaar doe ik dit fulltime. Natuurlijk lanterfanter ik ook veel, maar in principe doe ik dit 24/7."

Wat zou je geworden zijn als je niet zoveel muzikaal succes zou hebben gehad?
"Geen idee! Misschien tweedehands sjacheraar, antiek dealer of animatie-producer of zoiets. Ik heb nog wel een opleiding voor animatie-producer gevolgd. Daar heb ik ook een diploma van."

Vanaf welk moment kon jij echt leven van je muziek?

"Zo rond 2002/2003, toen ik net met mijn studie klaar was. Daarvoor rommelde ik qua baantjes maar wat aan. Eigenlijk heb ik nog nooit een echte baan gehad nu je het zegt!"

Had jij niet ook je eigen platenlabel?
"Klopt, maar die bestaat al niet meer sinds 2010 ongeveer. Ik had daar geen tijd voor en ik vond het ook niet leuk om te doen. Eigenlijk ben ik niet zo zakelijk en er was altijd gezeur enzo. Verder merkte ik ook dat mijn eigen muziek er onder leed. Het werd te geforceerd. Ik ben gewoon geen platenbaas. Een platenbaas is zo iemand als Larry Sherman van Trax, sigaar rokend met een shabby pak in een achteraf kantoortje. Die dan een demo luistert en zegt: 'weet ik veel wat tegenwoordig hip is...release het maar!' Haha! Dat is natuurlijk ook wel weer te gegeneraliseerd, maar zoiets wou ik niet worden. Ik vind het leuker om me op de muziek te concentreren en daar gaat het allemaal prima mee."

Er zijn dus wel nieuwe releases op komst?

"Ja! Eentje op het label Crème Organization onder alias Trackman Lafonte & BonQuiQui. Die is gemaakt met een Casio homekeyboard uit 1985 die ik voor 20 euro heb gekocht! Een andere nieuwe plaat van mij is uitgekomen op het Engelse Signals label: Legowelt - North Sea Spectrum EP. Ook ben ik nu bezig met een album voor Clone dat dit jaar moet gaan uitkomen. Maar dat is nog allemaal in de afmix fase."

Werk je het liefst solo of samen met een ander?

"Ik ben niet zo erg goed in het samenwerken, maar ik heb wel een paar projecten met anderen waar het wel goed mee lukt. Met Orgue Electronique bijvoorbeeld. Al sinds de jaren ‘90 doen we veel samen. Macho Cat Garage en The Chicago Shags enzo. We voelen elkaar goed aan als hij een melodietje ergens bij doet of een ritme maakt. Dat zit altijd wel goed! Het gaat gewoon in een supersnelle relaxte flow. Met XOSAR doe ik het XAMIGA project. Dan werken we eigenlijk onafhankelijk van elkaar, tegelijkertijd, aan een track. Zij geeft mij een begin van een track, een ritme of een melodie. Daar voeg ik dan weer wat bij en dan geef ik het weer aan haar om het af te maken en vice versa met mijn schetsen. Vervolgens mixen we het samen af. Dat is altijd heel verassend."

Wat kan jou inspireren?

"De grootste inspiratiebronnen zijn denk ik de plekken waar ik ben en situaties waar ik in verkeer. Toen ik in Amerika tourde met XOSAR, hebben we daar veel muziek gemaakt. In Palm Springs, een kleine stad midden in de woestijn van Zuid-Californië, hebben we twee weken lang muziek gemaakt voor ons XAMIGA project. Dan word je wel geïnspireerd door de omgeving, de mysterieuze energie van de woestijn. Dan krijg je zoiets als het nummer Wolfpack. Maar bijvoorbeeld in New York word je weer meer geïnspireerd door stadse dingen. Dan maak ik automatisch Strictly Rhythm Nu Groove-achtige dingen bijvoorbeeld."
<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/IuGd_lvghcg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
De laatste vraag: van welke artiest ben jij op dit moment heel erg gecharmeerd?
"Rick Wilhite uit Detroit. Zijn Analog Aquarium album van vorig jaar is nog steeds een van de beste dingen die ik de laatste tijd heb gehoord. Zo debiel rauw alsof het allemaal met Winamp is gemaakt ofzo!"

Legowelt is voorlopig niet in Nederland te horen, zaterdag 2 juni staat hij in Trouw Amsterdam.

txt Elbert Kauffmann
img Legowelt archief


Advertentie
Party Tips