Features + Interviews
Q&A Luke Slater

Q&A Luke Slater

01 oktober 2009
En weer keert een veteraan terug in de spotlight. Luke Slater stond sinds de jaren 90 al aan de top, om rond de eeuwwisseling een onuitwisbare indruk achter te laten met zijn livesets. Zoals deze Brit electro en techno kon laten horen, dat deed niemand hem na -met name de muziek van zijn Planetary Assault Systems heeft een eeuwige cultstatus. Een depressie dwong hem de laatste jaren tot een pas op de plaats, nu staan er eindelijk weer optredens op de kalender, alsmede een nieuwe release van Planetary Assault Systems. Een kort Q&A in aanloop naar Luke Slaters gig op I Love Techno.

Het zijn weer drukke tijden?
“Ja, het is me het jaartje wel. Ik heb weer veel gereisd en geproduceerd, ondermeer shows op Dour in België en Melt in Duitsland waren bijzonder. Ik ben naast de liveshows met Planetary Assault Systems ook weer veel gaan dj'en, zoals lange sets in Berghain, Berlijn, en heb een aantal releases gepland staan op Mote Evolver. Ik heb ook net een uur aan muziek afgemaakt voor de Staats Ballet Berlin, gebaseerd rond mijn 7th Plain-muziek. Oftewel, volle kracht vooruit, ik zou het niet anders willen.”

Toch kunnen we spreken van een terugkeer. Waar was je?

“Nou, ik ben altijd wel blijven draaien, maar je zou inderdaad wel kunnen zeggen dat ik een pauze heb genomen van het schrijven en live spelen van muziek. Een kans om op te laden, dat was het. Het leven is een achtbaan, het is niet alleen belachelijk, maar ook ongezond om maar te proberen alles in een rechte baan te leiden. Ik geniet nog steeds van de rit, al moest ik na de diagnose manisch depressief wel even mijn tijd nemen om hier doorheen te komen. Zodoende moest ik een stapje terug doen, en daar ben ik eigenlijk wel blij mee, het begon namelijk langzaam uit de hand te lopen. Ik wil daar verder niet over uitweiden, maar kan wel zeggen dat als je ergens aan onderdoor gaat, is dat zeker slecht, al heb je zowel goede als slechte dingen nodig. Extreme gemoedstoestanden kunnen zowel goed als slecht zijn, daar komt het op neer.”

Is techno in de tussentijd meer of minder interessant voor je geworden?
“Ach, muziek muteert, verdeelt, beïnvloedt, sorteert effect -ik vind het nog steeds geweldig. Ik probeer weer het Luke-geluid in een aantal releases te stoppen, ik geloof dat het daar wel weer tijd voor is. Ik heb het gevoel dat anderen daar ook zo over denken...”

Wat kun je zeggen over het album van Planetary Assault Systems?
“Temporary Suspension is uitgebracht op Ostgut Ton, het label van de beste club in de wereld, Berghain. Het is puur een album dat ik kan spelen in een club of festival, volledig in mijn stijl. Daar heeft het altijd om gedraaid bij Planetary, de dansvloer, zelfs in de meer donkere minimal-tijden van The Drone Sector (uitgebracht in '98, red.), wat nog steeds één van mijn meest favoriete platen uit het verleden is. Op productiegebied staat er meer gepland, de volgende releases op mijn label Mote-Evolver komen van Ortin Cam, Cari Lekebusch en natuurlijk van mij zelf.”

Op I Love Techno zullen velen weer een liveshow van je gaan horen. Wat kunnen we verwachten?
“Tot nu toe heb ik een hoop positieve energie gekregen bij de liveshows, ik geniet er echt van. Maar wat te verwachten? Je zult maar gewoon langs moeten komen. Woorden zijn zo makkelijk, nietwaar? Het gaat in ieder geval goed, dus het belooft iets moois te worden.”

Luke Slater staat zaterdag 24 oktober op I Love Techno in de Flanders Expo, Gent.

txt Nico van der Plas
Advertentie
Party Tips