Features + Interviews
Q&A Marco Carola || Speelt het hard!

Q&A Marco Carola
Speelt het hard!

13 april 2011
Marco Carola, één van de drijvende krachten achter minimal techno, heeft na meer dan negen jaar zijn tweede artiestenalbum, genaamd Play it Loud, uitgebracht. We spraken met de minimal don uit Napels over dit album en andere zaken.

Hoe is het gesteld met de hedendaagse Napolitaanse technoscene?
“Het gaat goed. Er waren verschillende scenes in het verleden, maar de hele scene is nu één geworden. Minimal techno is nu de grootste stroming, maar er zijn nog steeds Napolitaanse promoters die de hardere stijlen promoten.”

Wel, nu je het toch over hardere techno hebt, aan het einde van de 90's draaide je zelf nog hardere techno. Daarna ben je langzamere techno gaan produceren en draaien. Waarom ben je van stijl veranderd?
“Ja, dat was een grote verandering voor mij. Het was niet makkelijk, want mijn nieuwe geluid was totaal verschillend van wat ik tot dan toe draaide. Dat werd me in het begin ook niet helemaal in dank afgenomen. Maar in de tijd dat ik snellere en hardere techno draaide had ik altijd al het gevoel dat ik mezelf niet helemaal kon uiten in de muziek. Ik kon bijvoorbeeld geen lange sets draaien. Daarom stopte ik met het spelen in de grote clubs en ben ik gaan spelen in kleinere clubs. Voornamelijk in Duitsland, want daar werd deze nieuwe stijl wel gewaardeerd. Tegenwoordig krijgen wij, de mensen die minimal techno draaien, nog wel eens het verwijt dat we alleen maar de trend volgen. Maar ik denk dat dat, zeker in mijn geval, niet waar is, het is zelfs eerder het tegenovergestelde. In het verleden, toen ik harder draaide, speelde ik wat de mensen wilden dat ik draaide. Nu produceer en draai ik muziek vanuit mijn eigen gevoel.”

Je bent nu al zo’n 20 jaar bezig in deze scene. Hoe blijf je innovatief en relevant in de techno scene? Doe je dat door van stijl te veranderen?
“Nee, zo zie ik het niet. Mensen die dat doen, doen dat om hun carrière te verlengen. Ik doe wat mijn passies en gevoel me ingeven. Wat er uit mijn ziel komt, begrijp je? Als ik innovatief en relevant wil blijven door een nieuwe stijl te gaan draaien, dan kopieer ik in feite iets anders, iets dat al gedaan is. Terwijl ik denk dat je je gevoel moet volgen, niet een stijl. Het belangrijkste is dat je gepassioneerd bent en doet wat je leuk vindt. Ik maak een track niet om er een hit mee te scoren, ik maak een track om er plezier mee te hebben. En als een bepaalde track die ik maak niet aanslaat, tja, dan maak ik me daar echt niet meer druk om.”

Is er naast muziek nog iets anders in je leven?
“Weinig, muziek is mijn leven. Ik heb geen vriendin of kinderen, dus ik heb ook geen gesetteld familieleven waar ik rekening mee moet houden. Ik kan me daarom vol focussen op mijn muziek. Want realiseer je wel dat het leven van een dj totaal het tegenovergestelde is van een normaal leven. Ik werk en reis. En als ik al een dag vrij heb, dan wil ik graag thuis zijn in Napels.”

Je nieuwe album dan. Play It Loud is je eerste artiestenalbum in negen jaar tijd. Waarom heeft het zo lang geduurd?
“Ik was er nog niet klaar voor. Bovendien is het niet makkelijk om een techno album te maken. Ik wilde namelijk graag een album maken dat zowel geschikt was voor de club alsook geschikt was om thuis naar te luisteren. Daarom heb ik naast 15 single tracks ook een mixversie gemaakt met 18 tracks en dat is behoorlijk veel werk.”

Een sleutelelement op je nieuwe album is de bassline. Hoe belangrijk is een bassline in technomuziek voor jou?
“De bassline is alles voor mij. Het is mijn drijfveer, het is de groove. Ik kan geen track draaien die geen bassline bevat. De hardere stijlen doen het met melodieën, voor mij is het de groove die het doet. En als je mijn album draait op een fatsoenlijk geluidssysteem voel je de betekenis daarvan. Daarom heet het album ook Play It Loud.”

In de komende maanden ga je je album promoten met een hele tour. Doe je ook Nederland nog aan in die periode?
“Ja, mijn tour startte zaterdag 5 februari, hier in mijn thuisstad Napels. En ja, ik zal ook Nederland aandoen. Als ik me niet vergis draai ik ergens rond Koninginnedag in Amsterdam.”

Marco Carola staat donderdag 28 april b2b met Richie Hawtin in Paradiso, Amsterdam.

TXT: Colin Kraan
IMGS: Alexander Koch, Marco Carola archive
Advertentie
Party Tips