Features + Interviews
Q&A Markus Schulz || Genieten van de familieliefde

Q&A Markus Schulz
Genieten van de familieliefde

17 juni 2013

Hij leeft het goede leven in Miami. Ook als er geen Winter Music Conference is woont de Duits geboren dj Markus Schulz hier, al wordt er de laatste jaar natuurlijk wel intensief getoerd. Daarnaast runt de beste man ook nog zijn Coldharbour label en het vorig jaar opgerichte agentschap Schulz Music Group. Als volwaardig familielid is hij er deze zomer bij op Electronic Family, tijd om vooruit te blikken.

Markus SchulzOnlangs ging het nog los in je thuisstad tijdens het WMC. Wat waren de hoogtepunten?
“Het was geweldig, ook al speelde het weer niet de hele tijd mee. Ik heb het Ultra Music Festival gespeeld op vrijdagnacht, wat echt een gekkenhuis was, en later dat weekend een complete trippy set in Space tot 10 uur de volgende ochtend. Toen was er ASOT600’s Miami-editie, gevolgd door de premiere van de New World Punx show, mijn collab met Ferry Corsten. Ja, het was fantastisch!”

Hoe is het leven daar als er geen feest in de stad is?
“Als je langskomt in South Beach op een maandag of dinsdag buiten het WMC herken je de plek niet terug. Kalm, relaxed, niet zoveel mensen te zien –een compleet andere ervaring. Het voelt helemaal als mijn thuis, meer dan welke plek die ik ken.”

Wonend in de VS heb je waarschijnlijk wel gezien hoe EDM langzaam de scene overnam. Wanneer en hoe besefte je dit?
“Ik geloof dat het rond de tijd was dat ik mijn Las Vegas ’10 mixalbum voorbereidde. Toen voelde ik echt dat de grond in Amerika begon te bewegen.”

Kunnen we binnenkort trouwens weer een nieuwe ‘stad-mix’ verwachten? En welke stad wordt het (als je dit al mag verklappen)?
“Goede vraag! Nog iets te vroeg om die aap uit de mouw te laten komen, maar het zal nu niet lang meer duren. Op dit moment richten we ons op begin zomer voor het mixalbum van dit jaar.”

Je staat in juli als headliner op Electronic Family. Hoe bijzonder is dit festival voor jou?
“Ik speel graag op EF, het is echt een speciaal feest op mijn kalender. Ik kijk er dus ook intens naar uit.”

EF draait om het samenbrengen van de trance-familie. Wanneer en hoe ervaar jij dat familiegevoel?
“Elke keer dat ik voor mijn draaitafels ga staan. De familie bestaat uit de mensen die helemaal vooraan staan met spandoeken, vlaggen, berichten en het meest enthousiaste gejuich. Het is één van de dingen die het genre doet uitstijgen boven alle andere in het EDM spectrum.”

Wat heeft trance al die jaren zo succesvol gemaakt én gehouden?
“Het is een zeer buigzame stijl om te beginnen, wat wel blijkt uit alle sub- en microgenres. Het is ook vaak zeer ‘muzikaal’ (in ieder geval vergeleken met andere EDM subgenres). Het gebruik van melodie en harmonie betekent, los van de impact die het veroorzaakt, dat het ook een onbewuste boodschap aflevert. Zo blijft de muziek ook indrukwekkend op lange termijn en blijven mensen keer op keer terugkeren naar specifieke tracks. En er is natuurlijk het gemeenschappelijke gevoel, de opkomst van een ‘familie’, die een belangrijke rol heeft gespeeld. Ik denk dat het een combinatie is van al die aspecten bij elkaar, dat maakt trancemuziek uniek.”

Electronic Family: zaterdag 20 juli, Amsterdamse Bos. Er is een winactie voor dit festival!

 

txt Nico van der Plas
img Markus Schulz archief & APE archief

Advertentie
Party Tips