Features + Interviews
Q&A Martyn || Nieuwe muziek en visuele hoogstandjes

Q&A Martyn
Nieuwe muziek en visuele hoogstandjes

22 februari 2013
The Air Between Your Words is de titel van Martyn’s aankomende en inmiddels alweer derde album. Het album komt pas na de zomer uit op het label Brainfeeder, maar in aanloop naar de release hiervan besloot hij, in samenwerking met illustrator/schilder Erosie en regisseur/visueel kunstenaar Xavier Magot, om hier alvast een voorproefje van te geven middels een veelbelovende live A/V show. Wij spraken met hem.

Martyn verliet Nederland al enige tijd geleden voor de VS, waar hij naar eigen zeggen ‘goed’ op zijn plek zit. Toch zal de première van zijn nieuwe show begin maart plaatsvinden tijdens de STRP Biënnale in Eindhoven, de stad waar hij vandaan komt.

Hoe is je binding met Nederland?
“Ik doe nog best wel veel met Nederland, maar dan vooral Eindhoven. Ik heb nog een tijdje voor het Eindhovens Dagblad geschreven over de Amerikaanse politiek. Een soort blog waarvan een deel in de krant verscheen en deels online te volgen was.”

Is dat iets wat je bezighoudt, de politiek?
“Ik ben hier een tijdje geleden met een studie Politicologie begonnen, iets wat ik er eigenlijk altijd al bij wilde doen. In Nederland heb ik wel HBO afgemaakt, maar ik heb toch altijd het idee gehad toch weer eens terug naar school te gaan. Als je ouder wordt wil je daar toch nog iets van waarmaken, de meeste mensen doen dat niet en houden het toch bij de wens, ik wilde het ook echt doen. School hier is wel duur, er wordt niets door de staat gesubsidieerd dus je moet het wel kunnen betalen. Maar ja, dat kan ik, dus dacht; daar ga ik gebruik van maken.”

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/f8P15C5b8-4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Heb je daar tijd voor naast je muziek?
“Je kunt heel veel online doen en zelf het tempo bepalen. Je moet altijd een beetje de druk erop houden, je mag niet te langzaam gaan anders verlies je interesse, maar in een drukke periode kan ik in dat semester bijvoorbeeld minder vakken volgen en als ik het wat rustiger heb met optredens kan ik weer wat meer doen.”

Wil je hier later ook echt iets mee gaan doen?
“Ik weet het niet. Meestal met dit soort dingen begin je eraan en uiteindelijk stuurt je leven je wel die kant op, is mijn ervaring. Ik heb bijvoorbeeld vorig jaar in Turijn, Italië, een cultureel project gedaan dat Young Talents heet, georganiseerd vanuit de provincie, over elektronische muziek met jonge opkomende muzikanten, maar op de een of andere manier nog geen connectie kunnen maken met een internationale scene. Ik ben daar vijf keer heengegaan om workshops te geven en om het project voor te stellen bij de politiek. Wel iets waar de studie van pas komt, interessante dingen om je mee bezig te houden. Je kunt wel heel veel optreden, veel geld verdienen en alles om jezelf laten draaien, maar het is ook mooi als je iets kunt terug geven aan andere mensen, toch?”
Het nieuwe album, en daarmee ook de bijbehorende liveshow, heet The Air Between Your Words. Hoe is dit project tot stand gekomen?

“In het verleden heb ik een visueel project gedaan met Erosie, dit wilden we uitbreiden en we liepen tegen Xavier aan, een regisseur en filmmaker uit Frankrijk die al meerdere grote visuele projecten heeft gedaan voor bijvoorbeeld Sebastian en wat dingen voor Flying Lotus. Door middel van goede live shows willen we alvast een voorproefje geven op de muziek van het nieuwe album. Zo is het hele verhaal begonnen."

"Er zijn tegenwoordig veel groot opgezette live A/V shows, maar in de meeste gevallen ben je er na 10 minuten al een beetje van bekomen en blijft er niet veel meer over dan vliegende kubussen en wat triangels. Dat wilden we niet. We wilden liever een visuele show brengen met een verhaal. Een soort prop opera, een soort film waar je naartoe gaat, in plaats van dat ik muziek speel en je wat lichtjes om me heen ziet knipperen."

"The Air Between Your Words komt uit op Brainfeeder van labelbaas Flying Lotus die zelf ooit aan de filmacademie studeerde. Hier heb ik alle vrijheid en er zitten meer mensen bij die zich met het visuele aspect bezighouden. Dat trekt ook gelijkgestemden naar dit label toe. Neem bijvoorbeeld Mr.Oizo, die naast muziekproducer ook regisseur is . Er is veel kennis aanwezig en dat is erg handig bij technische vragen."

En die titel?
"Wat de titel betreft ben ik al langer geïnteresseerd in filosofie. In de oosterse filosofie is er een soort concept dat er vanuit gaat dat er een verborgen kracht bestaat die alles in de wereld bij elkaar houdt. Iets ontastbaars en dat willen we proberen te laten zien. Simpel gezegd; als je een zin hebt zoals “The Air Between Your Words” en er zou geen ruimte tussen de woorden zijn, dan zou het een soort aaneengeschakeld gebrabbel worden, een brij. Het is juist de leegte die ervoor zorgt dat het een zin wordt en dat het betekenis krijgt. Hoe we dat visueel gaan brengen moet je zelf maar komen zien.”

Wat kunnen we dit keer muzikaal verwachten?
“Het is wat meer melancholisch dan het tweede album, emotioneler. Wat dat betreft lijkt het eerder op het eerste album. Dat komt natuurlijk ook omdat er dit keer een cineastisch verhaal aan vast zit. Ik heb daarnaast zelf ook een en ander veranderd de laatste tijd, ook wat betreft de technische kant. Ik ben veel meer bezig met analoge apparatuur en dat vormt je sound. Toen ik naar de VS verhuisde kon ik niet al mijn synthesizers en zo meenemen en ben ik eigenlijk weer helemaal opnieuw begonnen, van begin af aan."

"Het eerste album heb ik nagenoeg alleen op een laptop gemaakt. Niet eens met een midi-keyboard. Nu doe ik bijna alles alleen nog analoog en gebruik de computer enkel voor het opnemen. Het zijn instrumenten en niets is leuker dan fysiek muziek maken, het geeft een andere dynamiek dan het intekenen van muzieknootjes. Het feit dat je letterlijk met je handen het geluid manipuleert, geeft je een heel ander gevoel. Veel natuurlijker en rauwer. Je maakt ook fouten en soms kan het heel gaaf zijn om die erin te stoppen in plaats van dat je een perfecte computerproductie aflevert. Dit maakt het nog veel leuker om er mee bezig te zijn.”

Is dit live ook te horen?
“Live zal het toch wat anders zijn dan op het album. Ik ben altijd geïnspireerd geraakt door naar bandjes te kijken en wat ik vooral fijn vond, is dat wanneer je het live meemaakt het toch wat rauwer en steviger op je afkomt. Zo is dat in mijn livesets ook, ik maak bijvoorbeeld snellere of hardere versies van wat ik al heb, die daar beter tussen passen. Het is ook wel echt een dansvloer show. Er moet zeker een fysieke beleving zijn voor de bezoeker. Er mag gedanst worden.”

Kunnen we naast dit project de komende tijd nog meer van je zie zien of horen?
“Er is net een remix uit die ik heb gemaakt voor Falty DL op Ninja Tune en er komt nog een EP uit op het Duitse label Dolly. En ik heb ook wat coproductie werk gedaan met zangeres Inga Copeland. Op mijn eigen label 3024 breng ik eigenlijk alleen platen uit van andere mensen. Artiesten waarvan ik hun muziek graag uit wil brengen. Na de première op het STRP Biënnale festival gaan we deze zomer met de liveshow toeren, de data hiervoor zullen binnenkort bekend gemaakt worden. Het album zelf komt in de herfst uit en dan gaat het echt druk worden. We hebben er keihard aan gewerkt tot op het laatste moment en zijn er al maanden mee bezig."

"De support van STRP is hierbij groot geweest. Zij hebben ons de faciliteiten geboden en we hebben veel hulp gekregen om het uit te kunnen voeren en te testen. Dat maakt het extra tof; in zo'n coproductie is het toch een stukje STRP wat je door de wereld toert."

"Niemand heeft nog wat van de muziek gehoord en visueel, behalve de trailer, ook nog niets gezien. Dat maakt het voor mij extra speciaal, zeker omdat het in Eindhoven is, in het bijzijn van al mijn vrienden en familie. Tot de release zal er niets van het album te horen zijn, dus als je daar niet op kan wachten, zal je toch echt naar de show moeten komen, wat voorlopig de enige in Nederland zal zijn.”

Martyn presenteert vrijdag 8 maart een preview van zijn aankomende albumtour tijdens STRP in het Klokgebouw, Eindhoven.

txt Asrin
imgs Martyn & STRP archief

Advertentie
Party Tips