Features + Interviews
Q&A Max Cooper

Q&A Max Cooper

11 april 2010
Max Cooper, opkomende naam uit de Britse technoscene, maakt muziek waar zowel zijn liefde voor de dansvloer als werk als biologisch wetenschapper te horen is. Aanstaande zaterdag 17 april in de Trouw, nu op Dance.nl.

Eerst maar even dat opvallende baantje van je, genetisch bioloog?
“Zoiets ja. Ik zit niet in een laboratorium, mocht je dat denken, maar werk gewoon op een kantoor. Mijn vakgebied is research in de berekenende biologie. Om precies te zijn; ik onderzoek de evolutie van netwerken en interacties van genen. Hiervoor maak ik speciale simulatieprogramma's op de computer die laten zien hoe bepaalde genen ergens op reageren. Zo kunnen we zien of onze voorspellingen kloppen en die ervaring toepassen in de realiteit toepassen.”

Klinkt ingewikkeld; is het een beetje te combineren met dj-werk en produceren?
“Steeds minder. Ik doe nog wel wat genetisch werk, maar de muziek heeft het de laatste tijd steeds meer overgenomen. Gelukkig heb ik onlangs mijn studie afgerond en heb ik geen andere lopende projecten -ik heb nu dus veel tijd om te focussen op de muziek.”


Je hebt al wat opvallende releases gedaan op oa. het Duitse label Traum, plus wat sterke remixen. Waar ben je de laatste tijd druk mee geweest?
“Vorige week is mijn nieuwste EP op Traum uitgekomen, de Chaotisch Serie EP, samen met remixen van een paar van mijn meest favoriete producers, Reset Robot en Dyno. Er zit ook voor de derde maal in deze serie een video bij van Whiskas Fx, die er echt iets spectaculairs van heeft gemaakt, zou ik zeker even checken! Verder ben ik druk met optreden. Ik doe de laatste weken een combinatie van live- en dj-sets, dat gaat geweldig. Heb een paar mooie avonden gehad, ondermeer in Parijs, Boedapest, Bristol, Nottingham en Klub Tilt in Tilburg. En dan moet ik nog naar jullie club Trouw in Amsterdam, wordt leuk!”

Het schijnt dat jouw werk als bioloog effect heeft op de muziek die je maakt. Kun je dit uitleggen?
“Toevallig ben ik nu net bezig met een project waar deze beide werelden uitdrukkelijk met elkaar worden gelinkt, maar dat is muziek die nog niet is uitgebracht. Mijn nieuwste release, de Chaotisch Serie, is echter ook een goed voorbeeld. De track verbindt mijn academische interesse in chaos (of beter gezegd willekeur, wat natuurlijk een sleutelelement is in de evolutie) met mijn muziek. De track is een poging om de georganiseerde structuur van een nummer aan te vullen met chaos, waardoor je een heel strak geordend en simpel ritme af en toe hoort uitmonden in chaotische geluiden. Ik moet wel zeggen dat deze aanpak puur artistiek is; ik heb nog geen algoritmes gebruikt om de muziek te schrijven. Die aanpak is onderdeel van het project wat ik eerder noemde, maar het duurt nog even voordat je daar iets van zult horen.”

Denk je dat strakke computermuziek als techno zich het best leent voor dit soort experimenten?
“Als je het goed analyseert, zit elke muzieksoort eigenlijk heel logisch en mathematisch in elkaar. Daarom houden we er ook van, het is onze waardering voor strakke vormen. Dus nee, ik denk dat alle muziek op deze manier kan worden benaderd, er zijn ook zeker een aantal componisten die dit al hebben gedaan. Als je kijkt naar compatibiliteit is techno, of elektronische muziek in het algemeen, overigens wel degelijk handig hiervoor. Het is van zichzelf al een computer simulatie die zich heel goed leent voor allerlei manipulaties die nooit bij andere muzieksoorten mogelijk zijn.

Welke muzikale richting volg je op het moment? In jouw producties is namelijk minimal te horen, maar ook meer organische geluiden afgewisseld met obscure elektronische foefjes...
“Ik wissel af, ja. Op dit moment ben ik in de studio echter bezig in de richting elektronisch/modern klassiek. Daar luister ik veel naar thuis en daar zal mijn aankomende album ook op gebaseerd zijn. Mijn 12” releases zijn over het algemeen meer dansvloer gericht, dat zijn gewoon pure tools voor in de club.”

Wat kunnen we verwachten in de Trouw, zaterdag 17 april?

“Ik doe hier een live show, dus zal zeker naast de dansvloertracks ook wat vreemdere geluiden laten horen. Hoe vreemd, dat hangt helemaal van het publiek af -soms willen mensen wat soundscapes, soms willen ze knallers. Ik ben lang dj geweest voordat ik ging produceren, ik plan nog altijd geen sets vooruit, zelfs niet als ze live zijn, ik probeer gewoon mijn best te doen te anticiperen op de dansvloer.”

Wat zijn verder nog de plannen voor 2010? Je maakt nu zeker één van de beste fases uit je carrière mee...
“Het gaat absoluut de goede kant op! Maar het is een onvoorspelbaar wereldje, dus ik ga het noodlot niet tarten en zeggen dat het allemaal perfect gaat (ja inderdaad, een heel logisch en wetenschappelijk standpunt). Er zijn in ieder geval genoeg plannen; het album dat ik al eerder noemde, en ik ben nu ook bezig met die 'druk hier voor vette groove'-knop in mijn software, zodat ik voortaan gewoon achterover kan leunen en de hele dag kan relaxen! En ik zal ook nog wel biologisch research blijven doen, ik wil er niet mee stoppen. Hoewel de muziek nu even voorrang krijgt, zal ik altijd wel in beide werelden actief blijven.”

Max Cooper: zaterdag 17 april op Baf in de Trouw, Amsterdam. Meer muziek en info op Max Cooper's MySpace.


txt Nico van der Plas
imgs Ben Slater
Advertentie
Party Tips