Features + Interviews
Q&A Miss Kittin || Klaar voor het volgende hoofdstuk

Q&A Miss Kittin
Klaar voor het volgende hoofdstuk

24 juni 2013

Ze was het gezicht van de electroclash, samen met producer The Hacker leverde ze een paar onvervalste klassiekers af. Vervolgens stortte Miss Kittin zich op een solocarrière, als dj/producer gebruik makend van haar karakteristieke vocalen, maar wel een meer techno-georiënteerd geluid opzoekend. Onlangs verscheen haar nieuwste album, een ambitieuze dubbelaar met zowel typische Kittin tracks als meer experimentele elektronica. In aanloop naar haar live show op Awakenings Festival zochten we haar op.

Om te beginnen, waar ben je de laatste tijd mee bezig geweest?
“Ik heb veel gewerkt aan mijn live show, dat baarde me wel zorgen. Ik heb er nu inmiddels een aantal achter de rug, die verliepen erg succesvol, dus ben ik nu wat meer relaxed en kijk ik uit naar de zomer.”

Onlangs verscheen Calling From The Stars, een dubbelalbum. Had je behoefte om een grootse comeback te maken?
“Nou, het voelt niet als een comeback. Ik ben altijd druk bezig geweest, blijven dj’en en in de studio muziek maken. Alle tracks heb ik in de loop der tijd gemaakt, het was niet de bedoeling een dubbelalbum uit te brengen. Sterker nog, het waren demo’s die ik met goede vriend/producer Pascal Gabriel wilde doornemen. Toen hij zei dat het allemaal goed was leek het me een goed idee om dit te combineren met andere tracks die ik had liggen, meer ambient-achtig, totaal anders dan de vocale popstructuren die ik normaal gebruik. Zo ontstond een plaat met twee kanten: eentje waar ik zoals altijd probeer de pop een nieuwe richting op te duwen, en eentje als bonus, met meer kalme, beschouwende tracks.”

Je werkt ditmaal niet samen met andere producers, zoals je in het verleden vaak hebt gedaan. Was hier een reden voor?
“Ach, ik heb het genoeg gedaan. Ik hou van collabs, om in iemands universum te stappen en deze verder te pushen. Ik doe het ook nog geregeld voor EP’s of speciale projecten. En op dit album staat ook een track met Gesaffelstein, die ik al eeuwen ken. Hij stuurde me een tijdje geleden een track waar ik wat vocalen bij maakte, die hij vervolgens niet uitbracht maar terug gaf aan mij…”

Hoe is de cover van REM’s Everybody Hurts ontstaan?
“Nadat ik Michael Stipe ontmoette in een restaurant in Frankrijk. We dineerden toevallig op dezelfde plek, hij stond voor me en zei dat hij van mijn muziek hield –zo vriendelijk. Toen ik terugkwam in Parijs heb ik de cover ’s nachts in een paar uur gemaakt, gewoon voor mijzelf, als herinnering aan dat moment. Een wederzijdse vriend stuurde het vervolgens naar Michael, die het geweldig vond en wilde dat ik het zou uitbrengen, ook al was ik dat helemaal niet van plan. Dit was vijf jaar geleden hè. Pas toen ik het album af had gemaakt besefte ik dat er nog ruimte was voor de cover.”

Hoe persoonlijk wilde je dat deze plaat zou worden?
“Dat zijn mijn albums altijd. Muziek is persoonlijk wanneer je een singer-songwriter bent. Het is niet persé autobiografisch, ik vertel verhalen geïnspireerd door vrienden of dingen die ik lees of zie. Maar ik wil wel bepaalde normen, mijn visie op het leven naar buiten te brengen. Dat is het doel van elke artiest.”

Veel klassieke genres als disco, deephouse en pure techno leven weer op deze dagen. Waar ben jij erg enthousiast over?
“Vooral over muzikanten die genoeg afstand bewaren tot elektronische muziek om zo zichzelf te kunnen vernieuwen en met frisse dingen te komen. Want dance is inmiddels oud genoeg om andere stijlen te veranderen. Het ontstond ooit als een baanbrekend genre; elektronische muziek zorgde voor een revolutie in de manier waarop we uitgaan en muziek maken. We rebelleerden eigenlijk tegen de bestaande muziekstijlen, die we nu in ónze wereld kunnen integreren. Dat is spannend. Kijk bijvoorbeeld hoe elektronische muziek de hiphop een tweede leven heeft gegeven, er is nog zoveel mogelijk.”

Je doet een live show op Awakenings Festival. Is dit hoe je verder wilt in je carrière?
“Het is mijn belangrijkste doel op het moment. Na 20 jaar dj’en zie ik niet hoe ik beter kan worden dan ik al was. Iedereen kan tegenwoordig dj worden, ik weet niet wat ik nog meer kan doen. In het live-circuit is echter nog niet veel gedaan, behalve de computer live show met grote videoschermen. Hier kan ik iets aan toevoegen, want ik kan zingen, bewegen, rustmomenten inbouwen en meer bieden dan het welbekende laptop-ding. Maar ik werk er nog aan. Niet alleen voor mijzelf, maar voor de hele scene, om te laten zien dat we echte muzikanten zijn. Dat kun je alleen op het podium verdedigen. Op Awakenings wordt het in ieder geval leuk; ik sta er met goede vrienden en zal veel nummers doen die je wel kent, maar mij nog nooit hebt horen zingen.”

Awakenings Festival: zaterdag 29 juni, recreatiegebied Spaarnwoude (Deelplan Houtrak), Halfweg. Tevens is haar album Calling From The Stars te winnen op onze site!

txt Roel Stevens
imgs Phrank

Advertentie
Party Tips