Features + Interviews
Q&A Miss Kittin

Q&A Miss Kittin

01 december 2007

Na enkele jaren solo-werk is Miss Kittin weer teruggekeerd naar haar favoriete studiopartner The Hacker. Het nieuwe, volgend jaar uit te komen album van dit legendarische duo kan haast niet slecht zijn, gezien het succes van hun collaboraties in het verleden. Hoogtepunt was waarschijnlijk het welbekende First Album in 2001, sindsdien kunnen Miss Kittin & The Hacker nergens meer stuk. Hoe kijkt Miss Kittin terug op die tijd, toen alles nog gewoon electro heette?

“So much fun… Het waren de gouden jaren van Gigolo, constant onderweg in Duitsland, lang voor de zogenaamde ‘hype’ die het eind voor ons betekende. Wanneer het om mode en hype gaat draaien in plaats van muziek, dan is het voorbij. Dat was ook de reden voor ons om een break in te lassen. We waren altijd geïnspireerd door acts als Dopplereffekt, Adult, I-F –de ware electro. In ’96, toen die massieve looptechno zo populair was, waren we blij een groep mensen te vinden die dezelfde dingen leuk vonden als wij. Afgezien van dj Hell nam niemand ons serieus, inclusief wijzelf!”

Wat was volgens jou het geheim van jullie succes?

“We arriveerden te snel, zonder ons iets aan te trekken van wat de mensen van ons dachten. Zo creëerden we iets heel instrumentaals, een eigen stem in de wereld van elektronische muziek.”

En wat gebeurde vervolgens, toen jullie je eigen weg weer gingen?

“We zijn nooit te ver uit elkaar geweest. Ik ben lekker bezig geweest als dj, heb mijn skills en kennis vergroot, vooral met de nieuwe Duitse muziek van de laatste jaren. Ik heb daarnaast ook mijn manier van songwriting ontwikkeld; mijn stem, teksten, maar ook gevoel voor melodie.”

Dus jullie zijn altijd in contact gebleven?
“Natuurlijk! We zijn eigenlijk nooit uit elkaar gegaan, dat was een grap, een waar cliché!”

Hoe hebben jullie besloten weer een nieuw album te maken? Wiens idee was het?
“Het was een gezamenlijk idee. We wisten dat het er op een dag van zou komen. Maar sinds ik naar Parijs ben verhuisd, ging het helemaal makkelijk dit besluit te maken. We wilden deze kans ook zeker grijpen om verder te groeien. We konden ons niet voorstellen dat we onze tijd constant in clubs zouden verdoen, het is ook zo vervelend om alleen te reizen. We hebben opwinding nodig!”

Wat kunnen we verwachten van jullie aankomende album? Is het wederom de electro zoals we dat van jullie kennen, of zijn er ditmaal nieuwe elementen? Is er al een naam voor de plaat?
“Ik weet niet of ik de titel al kan noemen, vraag het aan The Hacker. De tracks passen tot nu toe heel erg bij ons, meer uitgewerkt, met verschillende lagen, niet dat low-tech zogezegd. Het zou toch triest zijn om in deze tijd met een low-tech album te komen dat klinkt alsof het tien jaar geleden is gemaakt…”

Hoe bevalt het om na al die tijd weer samen op te treden?
“Fantastisch! We hebben nu een heel technisch team bij ons, dat heeft alles veranderd. Eerst moesten we alles zelf doen, geen geluidsman ofzo, niets. Dat was best moeilijk soms, nu kunnen we ons nog meer focussen op de muziek.”

Zullen jullie altijd samen blijven werken tussen jullie persoonlijke carrières door, of is het aankomende album een eenmalige terugkeer van Miss Kittin & The Hacker?

“Wie weet. Nee, we kennen elkaar al zo lang, ik denk niet dat we ooit zullen stoppen met samenwerken, ook al hebben we soms ook onze vrijheid nodig. We zijn simpelweg vrienden voor het leven, de rest is alleen maar bonus.”

txt Nico van der Plas
Advertentie
Party Tips