Features + Interviews
Q&A Nina Kraviz || “Ik schrok van mijn album”

Q&A Nina Kraviz
“Ik schrok van mijn album”

27 juni 2013

Ze is wellicht de meest besproken technoartiest van deze tijd. De neiging ontstaat alleen dat het nog wel eens over randzaken gaat in plaats van over haar muziek. Zo deed een korte documentaire over haar leven op tournee door Resident Advisor afgelopen voorjaar veel stof opwaaien omdat ze daarin te zien was in bikini op het strand en liggend in bad. En het is niet alleen de media en fans die over elkaar buitelden met meningen. Ook grote artiesten als Greg Wilson en Maceo Plex bemoeiden zich ermee.  

Kraviz trekt zich er niets van aan en trekt haar eigen plan. Ruim een jaar geleden alweer kwam haar debuutalbum – simpelweg Nina Kraviz getiteld – uit op het Rekids label van Radioslave en haar draaischema voor deze zomer zit overvol. Kraviz is drukker en populairder dan ooit. Dance.nl sprak met haar over haar debuutalbum en haar komende zomeroptredens. 
 
Vorig jaar kwam jouw debuutalbum uit op het Rekids label van Radioslave. Hoe sta je er nu tegenover? Ben je er trots op? Of merk je nu dat je graag bepaalde dingen anders had willen doen?
"Nadat het album klaar was, heb ik er een flinke tijd niet meer naar geluisterd. Ik heb heel veel tijd gespendeerd aan het editen, mixen, het doen van de mastering voor de plaat en het discussiëren met- en het verzamelen van opinies van vrienden. Ik was er gewoon helemaal klaar mee. Pas een paar maanden nadat het album uitkwam heb ik er weer met ‘fresh ears’ naar geluisterd. Ik moet zeggen dat ik blij was met wat ik hoorde. Ik hou van de rauwheid en eerlijk gezegd raakte ik gechoqueerd, omdat ik erachter kwam hoe persoonlijk het album is geworden. Ik denk dat ik tijdens het maken niet echt in de gaten had hoeveel ik van mijn persoonlijke leven in het album stopte. Het werd een écht album, niet zomaar een verzameling liedjes. Het is een verhaal. Een verhaal over een meisje dat me aan mijzelf doet denken."    

Het album is inderdaad erg persoonlijk. Veel van de teksten in de tracks zijn geïnspireerd en gebouwd rondom jouw eigen leven. Niet veel techno en houseartiesten durven het aan of kunnen die persoonlijke ‘touch’ in hun muziek leggen. Waarom wilde jij dit wel doen?
"Dat is een interessante vraag. Veel van de muziek op het album komt voort uit een emotioneel creatief proces wat ik heel moeilijk kan uitleggen. Voor dit album heb ik mij laten leiden door mijn zintuigen. Vrijwel alles kwam gedurende de nacht tot stand, omdat ik merkte dat ik dan beter mijn gevoelens kon uitten. Ik nam een nummer op zoals het er op dat moment uitkwam. Ik besloot om de rauwheid van die versies intact te houden en er niet teveel meer aan te sleutelen. Dat is waar ik van hou."

Er staat niet veel ‘clubmateriaal’ op het album en het klinkt ook behoorlijk anders dan wat je als dj laat horen…
"Nina Kraviz de dj is totaal anders dan Nina Kraviz de producer. Het album moest een reflectie van mijzelf worden. Het is als het ware een projectie van mijn innerlijke wereld, vertaald naar muziek. Ik had veel mogelijkheden voor het doen van vocalen, en dan bedoel ik niet alleen zingen. Ik gebruik mijn stem op het album ook op andere manieren. Voor mij is mijn stem een belangrijk onderdeel van mijn muziek. Toen de nummers voor het album klaar waren, heb ik veel tijd gespendeerd aan de trackvolgorde. Ik vind het erg belangrijk dat de luisteraar mijn hele verhaal goed kon begrijpen."

Voelde je druk van buitenaf (media, collega’s, fans) tijdens het maken van dit album?
"Ik heb het album vrij snel opgenomen. Het grootste gedeelte was binnen een paar maanden af. Het ging mij vrij gemakkelijk af omdat ik in een periode in mijn leven was waarop het ineens allemaal vanzelf leek te gaan. De nummers bleven maar komen. Ik was daarom ook niet echt bezorgd dat ik niet aan de ‘verwachtingen’ kon voldoen. Ik ben niet op zoek naar een standaard of één muzikaal genre. Het is een hele eerlijke plaat geworden. Je voelt het of niet."

Laten we het over je dj-werk hebben. Je staat dit jaar als headliner op Love Family Park. Wat is jouw relatie met dit festival?
"Ik ben erg blij met deze boeking. Voor mij staat Love Family Park traditioneel als de opening van het festivalseizoen. Ik kan dan ook niet wachten om er te spelen."

Je hebt een ontzettend druk schema deze zomer met een hoop mooie boekingen. Waar kijk je het meeste naar uit?
"Het is inderdaad een ontzettend drukke zomer. Ik doe heel veel festivals in de UK en Europa. Ik ga dit jaar voor het eerst een residentie doen op ENTER., Richie Hawtin’s avond in Space op Ibiza. Ik ben er in totaal zes keer bij en kijk er heel erg naar uit."

Wat staat er dit jaar verder nog voor je op stapel?
"Ik sta op het punt om de video voor mijn albumtrack ‘Fire’ uit te brengen. Ik heb net een remix afgemaakt voor Paris Mitchell waar ik erg blij mee ben. Er komt binnenkort ook een remix EP uit van mijn albumtrack Best Friend met remixes van Dvs1. En ik kan niet wachten om binnenkort weer de studio in te gaan. Waarschijnlijk ga ik ook wat materiaal uitbrengen wat ik al een tijd geleden heb gemaakt."

Nina Kraviz draait zondag 7 juli op Love Familly Park in Duitsland en zaterdag 17 augustus op Lowlands in Biddinghuizen. 

txt Sander van der Meet
imgs Oscar Munar / Global PublicityAdvertentie
Party Tips