Features + Interviews
Q&A Norman Soares || Multitalent met een warm hart!

Q&A Norman Soares
Multitalent met een warm hart!

18 maart 2010
Hij is een bekende naam in de housescene, veelgevraagd percussionist, sinds kort ook dj, producer én initiator achter de nieuwe clubavond Absolute Music in Panama; Norman Soares. Wij zochten dit multitalent thuis op voor een héérlijke lunch en ohja, een interview natuurlijk.

Behalve percussionist, ben je ook dj en producer, waar komt deze allround ontwikkeling vandaan?
"Tja, ik vind zoveel dingen leuk en ik zie zoveel kansen. Zeker nu de housescene ook de invloeden ondervindt van de recessie en het publiek door het grote aanbod aan housemuziek, niet snel meer onder de indruk is. Dat inspireert mij om aan nieuwe dingen te beginnen, zoals inderdaad produceren en draaien. Tijdens het draaien kan ik echt contact te maken met de crowd, zoeken naar reactie en ook proberen de ‘warmte’ weer in de scene te brengen. Je weet wel; juichen en de handjes in de lucht. Vroeger vond ik mijn allround interesses maar niets, maar nu alles samen valt zie ik die veelzijdigheid juist als een zegen."

Hoe omschrijf je je geluid als dj?
"Als dj draai ik graag techno, maar wel die techno met een lekkere groove. Met een flow en ritme waar mensen lekker op los kunnen gaan. Juist dat laatste mis ik op veel plekken, maar ik voel een tegenreactie opkomen. Op sommige plekken zie ik de spontaniteit, de warmte en zelfs het gejuich in de zaal weer terug komen. De avonden waar Franky Rizardo draait zijn altijd lekker, vooral zijn avonden in Manhattan in Arnhem, Studio 80 en ook met Erik E is het een feestje."

Eén van je grotere projecten is Starbeach in Griekenland, wat houdt dit in en hoe is dit op je pad gekomen?
"Als percussionist trad ik daar al lange tijd op en hielp ik achter de schermen de event manager met de programmering. Juist omdat ik me kan inleven in zowel het publiek als de clubeigenaar die de artiesten boekt, bleek dit een succes en werd ik officieel gevraagd. Dit heeft geleid tot oa. de Starbeach Clubtour."

Entertainen is de rode draad in je carrière, lukt dat op Absolute Music in Panama ook?
"Zeker, de eerste editie werd enthousiast ontvangen! Het was een mooie avond waarbij de cirkel van sfeer, muziek en decoratie perfect rond was!"

Wat is het concept achter deze avond?
“Het concept bestond al in 2006, destijds in de Maassilo in Rotterdam, met een uitgebreide en vooral brede line-up zoals op een festival, maar dan gehouden in een club. Helaas bleek het voor die tijd te progressief en was clubbend Nederland daar nog niet klaar voor. Toen ik een eigen clubavond in de Panama kreeg, dacht ik meteen aan dit concept, dat letterlijk nog op de stofplanken lag. Samen met Clint van der Heijden van Beautiful Events heb ik het idee verder uitgewerkt. We vonden het vooral belangrijk dat de magie van het oorspronkelijke idee werd behouden, maar wel anno 2010. Dus iets minder breed en meer op club gericht. Ook het idee om een eigen band op te richten waarbinnen evenwicht is tussen muziekinstrumenten en dj, spookte al langer door mijn hoofd. Dit sloot nu perfect aan bij het concept. Via via kwam ik in contact met Wilco Koster(toetsenist), Andrei Russo(drums) en Andres Reijgersberg (DJ), en de band Absolute Music was geboren.”

Je hebt al veel succes geboekt, heb je nog wensen?
“Yes, er valt nog genoeg te leren van mensen uit het vak waarvoor ik zoveel respect heb.”

Zoals wie?
“Voor veel collega’s voel ik respect en waardering, maar één man steekt er boven uit, Benny Rodrigues. Hij doorbreekt alle do & don’ts uit dit vak omdat hij altijd zichzelf is en zijn hart volgt, iets wat in dit wereldje ontzettend moeilijk is.”

Wat zijn je toekomstplannen?
“Momenteel werk ik aan een andere grote droom waar ik niet veel over kan zeggen. Heel spannend!
Klein tipje van de sluier: het heeft iets te maken met een platform voor zowel de semi-professionele als de amateur producer/dj. Hoogstwaarschijnlijk start dit project ergens in mei.”

Welk advies heb jij voor de amateur/beginnende dj?
“Veel jongeren denken dat hard draaien gelijk staat aan goed, maar je hoeft niet hard te draaien om goed te zijn. Juist het spel en het zoeken naar balans is waar het om draait, letterlijk en figuurlijk, hehe.”

Vrijdag 9 april is de tweede editie van Absolute Music in Panama. Check voor meer info: www.normansoares.nl

txt Lucienne Suykerbuyk
imgs Lucienne Suykerbuyk en Norman Soares archief
Advertentie
Party Tips