Features + Interviews
Q&A Oliver Schories || Mooie geluiden in de 'Schories stijl'

Q&A Oliver Schories
Mooie geluiden in de 'Schories stijl'

13 mei 2013

Wie aan de Duitse dj Oliver Schories denkt, denkt aan een zomerbriesje met fijne geluiden en intense geluksmomenten. Na zijn debuutalbum Herzenangelegenheit is nu zijn tweede album Exit uit. Hij staat binnenkort weer in Nederland tijdens de tweede editie van Edit Festival in Haarlem. Interviews weggeven doet hij niet vaak, maar voor Dance.nl wilde hij een uitzondering maken.


Hoe zou jij je album omschrijven?
"Een album dat je doet denken aan zweterige nachten, lange luie dagen waar de wind je zoute lippen plaagt, en de zon een kus van sproeten achterlaat op de wangen van een reuzenhaai."

Een zeer interessante beschrijving... Wat is dan het verschil met je eerste album?
"Ik denk dat dit album meer compleet is, en een heel verhaal vertelt. Het is meer een album waar je aandachtig naar moet luisteren in plaats van op te dansen in een club. Ik werk niet echt met een bepaald idee aan een album. Mijn doel was niet om tracks te maken die allemaal van elkaar verschillen, maar om juist een homogeen geheel te maken. Het uitbrengen van Herzensangelegenheit was een zware bevalling. Als ik er nu op terug kijk zou ik veel dingen anders doen en dat heb ik ook gedaan met Exit."

Waar heb jij je inspiratie uit gehaald?
"De ideeën voor mijn album heb ik verzameld van eind 2011 en door heel 2012. Het kan overal vandaan komen. Je loopt door de supermarkt en hoort iemand zingen, je zit in het vliegtuig en je buur luistert iets luids door zijn oortjes. Ik had uiteindelijk twintig loops verzameld, een reeks aan melodieën en ben aan de slag gegaan met mijn album. Dat was in september 2012 en heeft drie maanden geduurd. Het lijkt heel snel, dat erken ik, maar ik moet zeggen dat ik erg gedisciplineerd werk in de studio. Van ’s ochtends negen tot ’s avonds tien uur."

Wat kenmerkt jouw muziek? Wat is typisch Oliver Schories?
"Ik hoor soms geluiden als de 'Schories stijl'.. Ik weet niet echt of dit bestaat hoor. Tenminste, ik ben niet bewust op die manier aan het produceren om me een bepaalde stijl aan te meten. Maar ik moet toegeven dat het vaak toch wel anders klinkt dan de rest ja."

 

Je hebt remixen gemaakt voor namen als Gui Boratto, AKA AKA, en Ian O'Donovan. Voor wie zou je nog een echt een remix willen maken?
"Er zijn zoveel geweldige artiesten dat het ontzettend moeilijk is om een keuze te maken. Voor mij gaat het niet zozeer om de artiest maar vooral om de track. Een remix maken blijft lastig als je de geest van het origineel niet te pakken kan krijgen. Dan maakt het namelijk niet meer uit wie de track heeft gemaakt."

Hoe draai jij het liefst?
"Het maakt mij niet veel uit of ik een dj-set draai of een live-set. Het is beide leuk om te doen maar ook weer anders dus ik vind het altijd lastig om het met elkaar te vergelijken. Ik dj nu al vijftien jaar en ik wil niet altijd persé gebonden zijn aan mijn eigen werk. Wat ik wel altijd een beetje raar vind, is als ik mensen een uur lang zie losgaan op tracks die ik zelf heb gemaakt."

 

 

Je hebt dit jaar aardig wat optreden staan in Nederland. Edit Festival is de volgende, daarna Stereo Sunday en Buiten Westen. Het is overduidelijk dat we je sound wel zien zitten. Wat vind je van het Nederlandse publiek?
"Ik vind jullie echt leuk! Tot nu toe heb ik nog geen enkele keer een slecht optreden gehad in Nederland. Het Nederlandse publiek heeft meer interesse in de muziek en in de artiesten dan in veel andere landen. Zij gaan bewust naar iemand kijken en weten wat ze kunnen verwachten. En ze zijn heel goed in feesten. Ik kijk er altijd naar uit om in Nederland te draaien."

 

Je hebt een bescheiden voorkomen, en ik kan niet veel interviews van je vinden op internet. Ben jij het type dat liever op de achtergrond blijft?
"Absoluut. Dat heb jij met de aanloop naar dit interview ook gemerkt. Mijn muziek komt op de eerste plaats. Niet ikzelf."

Op 25 mei staat Oliver Schories op het uitverkochte Edit Festival in Haarlem, op 7 juli op Stereo Sunday in het Julianapark (Venlo) en op 20 juli op Buiten Westen in het Westerpark (Amsterdam).

txt Suzan Yucel
imgs Der Turnbeutel archief

 Advertentie
Party Tips