Features + Interviews
Q&A Paco Osuna

Q&A Paco Osuna

23 juni 2011
Paco Osuna blijft een van de grootste namen uit de Spaanse technoscene. Vlak na zijn Mindshake Label Night op het WMC in Miami zochten we hem op om met hem bij te praten.

Hoe was Miami?
“Ik moet zeggen dat het de beste WMC ooit was. Eerst hadden we onze Mindshake Night in Shine, dat werd een groot succes. Het was superleuk om aan het eind van de nacht back 2 back te draaien met Victor Calderone. We hadden zoveel plezier, iedereen in de club zat ook vol energie. Ik draaide ook nog op de Minus showcase, wat ook geweldig was, en verder nog op een pool party bij Sankeys. De laatste gig van de week was op Sunday School, waar ik voor een groot deel ook gewoon met vrienden heb genoten van de dag. Heel bijzonder. En ik móet de slotset van Josh Wink op Sunday School noemen, 'He blew my mind! BOMB!'”

Je begon je Mindshake-label in '05. Een redelijk divers label, wat is er sindsdien met de muziek gebeurd?
“De muziek verandert eigenlijk altijd op allerlei manieren, maar één ding is zeker: de BPM's. Eerst draaiden we ergens tussen de 128 en 135, nu zitten we meer in het 123 tot 127-gebied. Voor mij is dit een van de grootste verschillen. Maar ja, de laatste vijf jaar is Mindshake altijd een label geweest waar je tracks kunt vinden die zowel techno, housey als minimal zijn. We houden van goeie muziek, voor ons zit daar de kwaliteit, niet in het genre.”

Hoe gaat het met de Spaanse technoscene?
“Best goed, de mensen hier zijn heel gepassioneerd...maar ook erg kritisch. Dat betekent dat je altijd je best moet doen; ze waarderen het als je goed bezig bent, maar vermoorden je als je dat niet doet. Ik hou daar wel van, in mijn thuisstad Barcelona zijn ze, net als in andere delen van het land, niet zo snel onder de indruk van een naam. Het kan ze niet schelen of je een superster bent of onbekend, ze willen gewoon goeie muziek horen. Dat is waarom ze komen, plezier maken en goeie muziek. Ik kan me daar wel in vinden.”


Als het niet Spaans is, dan is het Mindshake-gevoel in ieder geval erg familie-achtig. Hoe belangrijk was het voor je om dit gevoel in het label te krijgen?
“Dit is ongetwijfeld het meest belangrijke aspect van het label voor mij. Ik kan geen mensen aan boord hebben die ik niet vertrouw en respecteer als ware het familie. Voor mij is dat de enige gezonde manier om een gezamenlijk doel te bereiken. Ik draai en produceer al een tijdje, de enige manier om dit project op gang te krijgen is door iedereen te kunnen vertrouwen.”

Welke nieuwe sounds ben je op dit moment mee bezig? In andere woorden, welke uitdagingen heb je in de studio op dit moment?
“Ik heb altijd muziek geproduceerd die zich richt op de dansvloer. Op dit moment kun je zeggen dat ik iets meer vocalen gebruik, plus wat verschillende elementen die ik vroeger niet gebruikte. Zelfs als mensen mijn stijl herkennen aan het begin van een track weet ik zeker dat het in de nabije toekomst steeds moeilijker zal worden om de muziek als Paco eruit te pikken.”

Je staat regelmatig op Awakenings. Nog bepaalde herinneringen aan Awakenings-feesten?
“Ik heb altijd een goede band gehad met Awakenings. Het was het eerste festival in mijn leven waar ik een live-act deed. Eind april zal ik dit voor de tweede keer doen. Voor mij is een live-set altijd een uitdaging, omdat ik echt mijn hele leven alleen maar heb gedraaid. De uitdaging is dat ik, in tegenstelling tot dj'en, alleen maar eigen muziek kan spelen! Gelukkig heeft Awakenings me altijd thuis laten voelen. Ik voel me hier vrij en zonder druk. Wat herinneringen betreft, dat zijn er zoveel, het zou oneerlijk zijn er eentje uit te pikken. Ze zijn allemaal goed.”

Wat staat er nog meer gepland voor dit jaar?
“Dit jaar wil ik me focussen op het Mindshake-label...en natuurlijk mijn relatie met Plus 8 en Minus vervolgen. Als alles goed gaat, zal ik overal met releases komen. De volgende Plus 8 is al bijna klaar, die wordt volgens mij vlak voor de zomer uitgebracht. Ik ben ook bezig met een EP voor Mindshake en wat remixes voor verschillende labels...Minus, Soma, Analytic Trail om er een paar te noemen. Ik zal ook een Amigos Part 2 release doen, maar die verschijnt pas na de zomer.”

txt: Nico van der Plas
imgs: Jordi Carot
Advertentie
Party Tips