Features + Interviews
Q&A Party Animals (Jeroen Flamman)

Q&A Party Animals (Jeroen Flamman)

10 december 2009
Al bij het lezen van de titel zal menigeen denken: “De Party Animals, bestaan die nog dan?”. Antwoord: Zeker weten. Sterker nog, de feestbeesten trekken in het clubcircuit nog wekelijks volle zalen en daarbij wordt er met enige regelmaat ook nog nieuw materiaal uitgebracht door de Animals, nog altijd met behulp van het succesvolle producersduo Flamman & Abraxas. Dance.nl sprak producer/manager Jeroen Flamman na afloop van het Party Animals-optreden in de So What! in Gouda om achter het geheim van deze succesvolle act te komen.

Het Happy Hardcore-tijdperk is al even voorbij, maar jullie trekken nog steeds volle zalen. Wat is toch het geheim van de Party Animals?
“Het geheim van de Party Animals is ‘the power to reinvent yourself’, zoals George Clinton dat zei. De muziek van de Animals is namelijk best wel tijdloos. Tijdloos op een manier van dat het niet alleen op gabberfeesten gedraaid wordt, maar ook op carnaval, in de skihut, op studentenfeesten en ga zo maar door. En dan heb ik het niet alleen over de originele tracks, want er zijn talloze remixen gemaakt van onze nummers. Daarnaast zijn we niet afhankelijk van een leadzanger of -zangeres, het draait gewoon om de muziek waardoor we kunnen blijven optreden.”

De Party Animals hebben moeilijke jaren gekend tussen 1998 en 2002. Hoe zijn jullie vanaf 2002 weer opgeleefd?
“1998-2002 was inderdaad een moeilijke periode, dat was het Tiësto- en R&B-tijdperk. Maar in 2002 werden we benaderd door een Delftse studentenvereniging die vroeg of we nog optraden en wilden optreden op een studentenfeest. Ik twijfelde een beetje, maar uiteindelijk ben ik er samen met MC Remsy en Abraxas toch heengegaan en dat werd een enorm succes. We kregen meteen meerdere boekingen binnen en zijn toen gelijk op zoek gegaan naar nieuwe, jonge Animals die wilden optreden.”

Hoe komt het eigenlijk dat jullie niet echt meer in de spotlights staan of komen? De media heeft weinig aandacht voor jullie, sterker nog, ik denk dat vele lezers niet eens wisten dat jullie nog bestaan.
”We doen dat eigenlijk bewust, we zoeken de media niet op en hoeven die aandacht ook niet zo. Het probleem is namelijk; de media kan je maken of breken en wij zitten nu gewoon in een bepaald circuitje waarin we door veel op te treden veel plezier hebben. Het is dus goed zoals het nu is. Als de media ons opzoeken voor een interview of iets dergelijks weigeren we dat in principe niet, maar we gaan de aandacht zeker niet zelf opzoeken.”

Waarom wisselen de Party Animals geregeld van samenstelling?
“Nou, zo vaak zijn we niet van samenstelling gewisseld hoor, ik denk dat we nu drie keer echt helemaal van samenstelling gewisseld zijn. Een aantal dingen spelen daarbij een rol; onze doelgroep is 15-21 jaar en dat betekent dat je soms gewoon moet verjongen of vernieuwen. Daarbij komt het wel eens voor dat jongens stoppen of niet kunnen en dan moet je vervangers hebben. Daarnaast moet je fysiek in orde zijn, want een Party Animals-optreden is toch een complete workout van drie kwartier. En tot slot, zoals ik al eerder zei; het maakt niet zoveel uit wie er op het podium staan, omdat het uiteindelijk toch om de muziek draait.”

Hoe kom je eigenlijk aan nieuwe Party Animals? Hoe ga je op zoek? En welke kwaliteiten moet een Party Animal hebben?
“Het belangrijkste is dat het klikt, er moet een bepaald gevoel zijn. Je moet actief zijn en kunnen entertainen, dat is iets dat je in je moet hebben. Echt actief ga ik overigens niet op zoek naar nieuwe jongens voor de groep. We hebben maar twee keer audities gehouden voor nieuwe Animals, in 2003 en dit jaar. De huidige Animals (Jordi, Martijn, Jan en Kelvin, red.) zijn dan ook allemaal op een andere manier bij de groep gekomen. Jan zag ik bij toeval hakken tijdens een optreden. Kelvin hebben we via de audities leren kennen en gevraagd, Jordi was van de mini-animals en Martijn kenden we al. Hij is al jaren de webmaster en heeft de Animals dit jaar eigenlijk gered door erin te stappen toen een aantal jongens stopten en we geen invallers voorhanden hadden. Als hij dat niet gedaan had weet ik niet wat er met de Party Animals was gebeurd.”

En de toekomst, staan er nog speciale dingen op de rol?

“Nou, we zijn nu bezig met het maken van een clip van de laatste single van de Party Animals, genaamd ‘Fight For Your Right’ en die zal binnenkort online te zien zijn. Verder gaan we volgend jaar weer optreden met de Flamman & Abraxas show, ofwel met Abraxas en mezelf achter de draaitafels en MC’s Remsy en Jordi ervoor, voor een wat hardere en misschien ietsje oudere doelgroep. Ook ga ik met Remsy en Abraxas nog een nieuwe single maken. Daarnaast treed ik nog wel eens op met Fierce Ruling Diva (ook met Abraxas) en doe ik voor de fun ook nog wat dingetjes met m’n punkband The Hangouts. Maar de hoofdmoot blijven toch de Animals. Want als ik hen een week niet heb zien optreden is mijn week niet geslaagd. Naar die optredens leef ik echt toe.”

Voor meer info over de Party Animals en hun optredens: Party Animals

txt Colin Kraan
imgs Willem de Wijs
Advertentie
Party Tips