Features + Interviews
Q&A Paul van Dyk || Vooraan de evolutie

Q&A Paul van Dyk
Vooraan de evolutie

04 april 2012
Paul van Dyk behoeft al lang geen introductie meer. De grootmeester van elektronische muziek behoort nog altijd tot de absolute top en met zijn zesde studioalbum Evolution wordt dat gegeven nogmaals dubbel en dwars onderstreept. Vorige maand stond hij nog te vlammen in de Escape in Amsterdam, wij spraken met de uiterst sympathieke Duitser.

Vanaf 3 april is je zesde studioalbum Evolution verkrijgbaar en de trailer ziet er veelbelovend uit. Wat is het verhaal achter Evolution?
“Allereerst gaat het om een evolutie in de ruime zin van het woord. Vergeleken met tien jaar geleden zijn de gebeurtenissen in onze maatschappij en de manier waarop we met elkaar communiceren sterk veranderd. En elektronische muziek begon twintig jaar geleden als een kleine subcultuur en is nu uitgegroeid tot een van de grootse muziekculturen in de wereld."
<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/6UdjeRM4H8E" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
"Voor mij is Evolution een zeer breed concept. De trailer die je noemde is daarbij een extra element. Als ik naar muziek luister, dan staar ik een uur naar de cover van het album. Ik dacht bij mezelf: ik wil een extra element toevoegen. Dus wanneer mensen naar het album luisteren, kunnen ze, als ze dat willen, extra visuals beleven.
Ik zocht contact met een van de beste regisseurs die ik ken, Tony T. Datis, en sprak met hem over het concept. Hij begon het visuele element te ontwikkelen en creëerde die virtuele wereld. Dit is wat je ziet in de trailer.”

Het is onmogelijk om jouw muziek in een bepaald hokje te plaatsen. Welke verrassingen met betrekking tot de invloeden van verschillende stijlen heb je op dit album voor ons in petto?

"Ik hoop dat mensen op een positieve manier door het album verrast zullen zijn. Er staat bijvoorbeeld een track op die volledig door drum 'n bass beïnvloed is. Als ik je vertel dat dit een samenwerking tussen mij en Arty is, zul je waarschijnlijk verrast zijn, aangezien we allebei een soort van progressive house / trance-achtergrond hebben. Het creatieve proces stelde ons in staat om iets totaal anders te doen. We hebben ons niet laten beperken, we wilden gewoon een geweldig stukje muziek maken. Op die manier heb ik elke track op dit album benaderd."

In maart stond je in de Escape in Amsterdam, alweer de zesde keer dat je hier optrad. Daarnaast ben je toegevoegd aan de line-up van het Electronic Family Festival, zaterdag 30 juni in het Amsterdamse Bos. Wat kun je ons vertellen over je voorliefde voor de Escape en het Nederlandse publiek?
“Nederland heeft echt een toegankelijk publiek. De evenementen waarop ik gedraaid heb hier zijn altijd geweldig geweest. Zoals je al zei was dit mijn zesde keer dat ik in de Escape stond en ik moet echt zeggen dat dit een van mijn meest favoriete plaatsen ter wereld is. De club is groot genoeg, maar niet zo groot dat de intimiteit verloren gaat. Uiteraard kijk ik ook uit naar het Electronic Family Festival in Amsterdam aankomende zomer.”

Je set in de Escape maakt deel uit van de Evolution World Tour, die je naar overvolle clubs over de hele wereld brengt. Wat kan de bezoeker tijdens zo’n set verwachten?
“Enerzijds heb ik een goed idee van wat ik ga draaien en welke muziek ik over wil brengen. Anderzijds gaat het altijd om de interactie met het publiek, dus ik kan nooit van tevoren voorspellen wat er gaat gebeuren. Wat ik wel kan beloven is dat ik veel nieuwe muziek van het album en natuurlijk wat classics ga draaien. Een goede avond wordt niet alleen door mij, maar ook door de bezoekers gecreëerd.”

Je bent al ruim twee decennia een waar begrip in de wereld van elektronische muziek. Wat beschouw je als je grootste mijlpaal tot nu toe?

“Ik denk niet in dergelijke termen. Elke show is voor mij de volgende grote uitdaging. Ik streef altijd naar het geven van de 100% en het presenteren van elektronische muziek op de best mogelijke manier. Daarom denk ik niet in termen van mijlpalen, voor mij gaat het om het leveren, elke keer weer.”

Naast producer en dj ben je ook eigenaar van een label. Wat kunnen we van jouw Vandit Records verwachten dit jaar?

“Giuseppe Ottaviani is momenteel fenomenale dingen aan het doen in de studio. Ook hebben we zojuist een ongelofelijk vette track van Judge Jules getekend. Ik kijk uit naar het moment dat we die release aan jullie kunnen aanbieden. Uiteraard werken we hard door en dankzij het gezamenlijke avontuur met Armada Music hebben we nog meer tijd om creatief te zijn. Het belooft een geweldig jaar te worden en ik kijk echt uit naar de muziek die onze artiesten ons voor gaan schotelen.”

txt Patrick Kannberg
imgs Christoph Koestlin
Advertentie
Party Tips