Features + Interviews
Q&A Rolando

Q&A Rolando

27 juni 2009
De meeste mensen kennen hem van het legendarische ‘Knights of the Jaguar’ en het bijbehorende akkefietje met Sony. De platengigant had zonder medeweten van Rolando zijn track gebruikt, gekopieerd en uitgebracht en dat kan natuurlijk niet zomaar! Uiteindelijk liep het positief af voor Rolando en is dit hoofdstuk op een goede manier afgesloten. Geboren en getogen in het techno-walhalla Detroit werd Rolando al op jonge leeftijd omringd door muziekfanaten als Mike Banks en Jeff Mills. Zij gaven hem de inspiratie die hij nodig had om zelf ook met techno aan de slag te gaan. In 2002 belandde 'the Aztec Mystic' in het Schotse Edinburgh dat voortaan zijn uitvalsbasis zou zijn.

Hoe ben je in godsnaam in Edinburgh belandt, het schijnt daar altijd te regenen….
“Haha, dat is wel zo ja. Ten eerste ben ik een aantal jaar geleden met een Schotse getrouwd, dus mijn vrouw heeft daar een belangrijk aandeel in gehad. Daarnaast ligt het grootste gedeelte van mijn werkgebied in Europa en om nou elke keer de Atlantische oceaan over te steken is ook zo zonde van je tijd.”

Hoe is het eigenlijk gesteld met de dancescene in Edinburgh?
“Het is niet de beste in ieder geval, haha! Glasgow heeft meer en betere clubs. Gasten als Slam zijn al heel lang bezig om daar iets neer te zetten en dat zie je ook zeker terug.”

Je hebt een kleurrijke achtergrond, op wat voor manier beïnvloedt dat jouw muziekstijl?
“Ik neem van alle plekken waar ik bent geweest inspiratie mee die ik weer in mijn muziek verwerk. Zo heb ik natuurlijk mijn achtergrond in Detroit, maar ik ben daar ook beïnvloedt door Latijns-Amerikaanse muziek en de percussie die daarbij hoort.”

Want je hebt ook roots in Mexico..
“Ja, ik ben vier jaar geleden voor het laatst in Mexico geweest om te draaien in Mexico Stad. Ik werd warm onthaald door de mensen daar. Het was fijn om weer terug te zijn. Hmm, misschien moet ik wat vaker teruggaan.”

Wat kunnen mensen nou verwachten als jij komt draaien?
“Ik draai eigenlijk gewoon de platen die ik wil horen en wat er in me op komt, dat kan techno of minimal zijn, maar ook iets heel melodieus. Dus ik beperk me niet tot een bepaalde muziekstijl. Het leuke is ook dat ik op deze manier weer nieuwe ideeën opdoe om daar vervolgens mee aan de slag te gaan in de studio.”

Wat kunnen we op korte termijn van je verwachten?

“In november breng ik een aantal platen uit op mijn eigen label Crossroads. Ik ben echt een vinyl-freak, maar het wordt steeds moeilijker om daarmee te overleven. Misschien ga ik daarom volgend jaar een digitaal label beginnen, maar dat is nog niet honderd procent zeker. Ik loop wel al een tijdje met het idee rond. Ik zie wel wat er gebeurt.”

Hoe bevalt Nederland je tot nu toe als danceland?

“Heel goed. Er is hier altijd wel wat te doen. Vooral in de zomer is het in jullie land echt een gekkenhuis. Ik heb er al vele keren mogen draaien en het maakt niet uit waar je staat - Eindhoven, Amsterdam of Rotterdam - de mensen gaan echt op in de muziek. Er is ook altijd veel liefde voor de jongens uit Detroit. Ik heb in het verleden al één keer mogen draaien op een Awakeningsfeest en dat was echt fantastisch! Ik heb ook echt naar het optreden van vandaag uitgekeken.

txt Rowdy de Leeuw
Advertentie
Party Tips