Features + Interviews
Q&A Roog

Q&A Roog

01 oktober 2008

Rogier van Bueren, alias dj Roog, is één van de meest belangrijke artiesten van eigen bodem. Hij laat al meer dan tien jaar zijn eigen sound achter en houdt onze housenaam in het buitenland hoog. Overal ter wereld willen ze de Amsterdammer achter de draaitafels zien verschijnen. Een positie die met hard werken is verworven.

Je hebt al veel bereikt, valt er nog iets te wensen?
“Ik heb de afgelopen jaren veel gedaan. Als dj wil je natuurlijk op de gaafste feesten draaien, met de meest vooraanstaande dj’s en in de coolste clubs. Dat is gelukt. Maar ik probeer mijzelf te blijven ontwikkelen en op zoek te gaan naar nieuwe uitdagingen. Een mooi voorbeeld daarvan is dat ik nu samen met Erick E. bezig ben om het eerste artiestenalbum uit te brengen van Housequake. Een erg leuk project, waarmee Housequake een nieuwe fase ingaat. Zo probeer ik alle facetten van de muziekindustrie uit te diepen.”

Dat zien we inderdaad terug als we jouw website openen. ‘dj Roog’ is een organisatie geworden met verschillende afdelingen. Je hebt een eigen boekingskantoor, twee labels en naast Housequake nog een samenwerkingsverband met je broer Greg onder de naam Hardsoul.

“Het wordt steeds uitgebreider inderdaad. Maar alles waarmee ik bezig ben doe ik uit interesse. Het is ook meer hobby dan werk. Ik kan alleen maar hopen dat de mensen mijn muziek leuk blijven vinden en dat ik word uitgenodigd voor de leukste feesten.”

Heb je als artiest geen houdbaarheidsdatum?
“Wellicht blijf ik net zo lang doorgaan als de Rolling Stones. Het belangrijkste is dat ik zelf wil kunnen beslissen óf ik stop en wanneer. Al die nevenactiviteiten bieden mij de nodige diepgang, maar tegelijkertijd is het ook een verzekering voor de toekomst. Ik wil later niet afhankelijk blijven van de mensen die mij boeken. Als de tijd rijp is wil ik zelf kunnen zeggen: het is nu mooi geweest.”

Al reizende over de wereld, wat zie jij als belangrijkste ontwikkeling van de dancescene?

“Eigenlijk zie je overal hetzelfde -en specifiek ook in Nederland- dat het uitgaanspubliek verjongt. Stond ik twee jaar geleden nog vaak voor een gemêleerd publiek van mensen tussen de 20 en 35 jaar, tegenwoordig treed ik steeds vaker op voor jonge mensen van 18 tot 22 jaar. Die verandering is snel gegaan. Aan de ene kant is het ook wel een traktatie dat de jeugd je nog interessant vindt, aan de andere kant is het ook iets eenzijdiger geworden.”

Wat is de oorzaak hiervan?
“Ik denk dat veel clubs in Nederland niet genoeg te bieden hebben voor het oudere publiek. Een club is meer dan een ruimte met hard geluid. Als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Ibiza zie je dat daar de clubs veel prettiger 'aanvoelen' en beter zijn ingericht. Dat is voor veel mensen gewoon belangrijk. Je hoeft dan niet persé steeds op de dansvloer te staan, maar je kunt er ook rustig zitten of een lekker hapje eten.”

Een mooi bruggetje naar T-Dansant, het zondagmiddagconcept waar jij al vanaf het begin (bijna 9 jaar geleden) resident van bent…
“Klopt. Marnix en Marianne van Loveland ken ik al heel lang. T-Dansant is dan ook begonnen als een vriendenclubje. Tijdens de eerste edities kende ik werkelijk iedereen die daar stond. Inmiddels is het feest behoorlijk gegroeid, maar aan het concept is nooit gesleuteld. Gelukkig maar, want ik verheug me na al die jaren nog steeds op iedere editie.”

Op zondag 2 november vindt T-Dansant plaats in vijfsterrenhotel Krasnapolsky te Amsterdam. Naast Roog zullen Mark Knight (UK), Ben Liebrand, Sander Hucke, Godard en Marnix acte de présence geven. Voor meer informatie surf je naar www.t-dansant.nl.

txt Louie Haiyang
img Krijn van Noordwijk
Advertentie
Party Tips