Features + Interviews
Q&A Showtek || Succesvolle evolutie

Q&A Showtek
Succesvolle evolutie

18 februari 2013
In 2001 met techno begonnen, vervolgens uitgegroeid tot een van de grootste hardstyle-acts in de geschiedenis van het genre en nu wereldwijd furore makend met een eigen big room sound, perfect passend in het huidige dancetijdperk. Terwijl de huidige monstertrack Cannonball de scepter zwaait op ontelbaar vele dansvloeren spraken wij met het Eindhovense duo Showtek, bestaande uit de broers Sjoerd en Wouter Janssen. Op 2 maart laten zij het buitenland even voor wat het is en keren zij terug naar het thuisland, om de Ziggo Dome volledig op zijn kop te zetten tijdens Energy 2013.

Om te beginnen, hoe is het nieuwe jaar tot nu toe voor jullie geweest?
”Erg goed! We hebben wat vette optredens gehad in de VS en Cannonball met Justin Prime staat al enkele weken in diverse charts. Daarnaast kwam Hey! met Bassjackers uit op 31 december op Spinnin’ Records, die ook de top 10 van Beatport behaalde. Dus 2013 is begonnen als een topjaar!”

Op 2 maart zullen jullie achter de draaitafels plaatsnemen tijdens ID&T’s Energy 2013. Wat zijn jullie verwachtingen en wat kan het publiek van jullie verwachten?
“Daar kijken we naar uit! Het is sowieso al even geleden dat we in Nederland hebben gedraaid. Dat hebben we expres gedaan om niet de verkeerde gangmaker op het verkeerde feest te zijn. Nu is het weer tijd om even in ons eigen kikkerlandje een feest te bouwen. We sluiten af op Energy dus het wordt een stevig setje, met klappers als Cannonball, Hey en heel wat nieuwe tracks!”

Het geluid van Showtek is door de jaren heen flink geëvolueerd. Hoe zouden jullie Showtek’s huidige geluid definiëren? En hoe kwam de switch van hardstyle naar de huidige stijl tot stand?
“Wij definiëren onze sound het liefst als EDM, met een harde Showtek sound. Onze sound is inderdaad veranderd maar dit is vrij gestaag gegaan. Wij waren tijdens onze laatste hardstyle-releases al bezig met een veel breder repertoire, door samen te werken met Tiësto & Marcel Woods. We merkten dat onze interesse steeds meer uitging naar deze sound dus maakten wij de keus om samen met Tiësto onze eerste echte electro/EDM track uit te brengen. Voor die tijd was onze hardstyle/harddance al erg anders dan wat in die tijd de standaard was. En bovendien is dat genre ook geëvolueerd, maar niet in de richting die ons trok.”

“Toen EDM in Amerika en Azië ontplofte zijn we meer naar de kant getrokken waar we ons nu in bevinden. We kunnen ons nu meer associëren met de muziek waar we mee bezig zijn dan voorheen. We bevonden ons in een grijs gebied, konden niet volledig meer genieten van de hardere optredens en dan ben je als artiest niet goed bezig. Nu staan we op festivals en in clubs waar we echt ons ding kunnen doen. Dat is het aller-leukste en op een of andere manier is het alsof we weer een beetje overnieuw begonnen zijn. Er zijn genoeg nieuwe uitdagingen te behalen nu en dat is weer echt leuk!”

Jullie reizen de hele wereld over en draaien daarbij in ontelbaar veel steden. Welke plek of welk evenement haalt de beste herinneringen naar boven?

“We zijn de afgelopen jaren erg verliefd geworden op LA, niet alleen qua festivals maar ook om te wonen en werken. Dat is onze Amerikaanse uitvalsbasis, zeg maar. Dit zijn enkele favoriete steden van ons: Glasgow (club The Arches), Seoul (club Octagon) , Singapore (club Zouk), Las Vegas (EDC Festival) en onze highlight van 2012: Identity Festival. We zijn in de zomer met een eigen tourbus van 1,6 miljoen (gehuurd notabene, haha) door Amerika gereisd met al het denkbare aan boord. Echt geweldig, pure rock & roll en heel het land gezien!”

Jullie draaien al een flinke tijd mee aan de top van de EDM-scene en jullie meest recente producties en collaboraties zijn zeer succesvol. Wat is het geheim achter Showtek’s aanhoudende succes?
“Wij denken dat het succes van Showtek zit in een eigen sound. Onze muziek is vaak net een tikkeltje anders dan de rest maar toch erg herkenbaar. Wij doen iets wat wij zelf vet vinden en blijven dat doen, daarnaast blijven wij ons doorontwikkelen. We werken echt zeven dagen per week om te blijven knallen. Bovendien is onze stageperformance ook een niveautje omhoog gegaan en dat is ook zeker iets wat de clubs vol trekt!”

Wat beschouwen jullie als de grootste mijlpaal tot nu toe?
”Dan zullen we toch voor de huidige notering van Cannonball gaan, de hit die we samen met Justin Prime gemaakt hebben. Wij hadden niet de intentie een hit te produceren en nu kun je de radio niet aanzetten of de plaat komt langs. We hadden natuurlijk wel in de gaten dat het een goede clubhit zou worden, maar we hadden niet verwacht dat de radio het zo sterk zou oppakken. Dit voelt toch als een stukje extra waardering van je werk en het is natuurlijk top dat we nu zoveel meer mensen bereiken met onze muziek dan voorheen het geval was.”

Wie of wat inspireert jullie wanneer jullie in de studio aan het werk zijn?
“Andere artiesten beïnvloeden je altijd: Skrillex, Knifeparty, jongens die een hoog productieniveau hebben. We luisteren dus veel naar andere muziek, ook veel pop enzo om te horen hoe, bijvoorbeeld, vocalen gemixt worden. We gaan eigenlijk nooit de studio in zonder idee!”

Jullie zijn van vele markten thuis, ook van markten die mensen misschien niet direct van jullie verwachten. Zo coproduceren jullie een track van Chris Brown. Hoe is dit tot stand gekomen?
“We kregen een topline opgestuurd via een producer in LA, genaamd Lukas Hilbert. We hebben van de popdemo een dancetrack gemaakt en vervolgens was hij zo razend enthousiast dat hij ermee is gaan shoppen. Een dag later stond Chris Brown de vocalen in te zingen in LA. We hebben dus meegewerkt aan deze plaat en daar zijn we echt trots op. Achter de schermen werken we daar aan grote projecten, voornamelijk aan popsongs. Dat is echt de andere kant van onze carrière: het produceren en schrijven van songs voor you name it. We zijn nu ook bezig met de opvolger van Chris Brown's hit en nog veel meer.”

Wat hebben jullie naast hits en shows nog meer voor ons in petto in 2013? Een nieuw artiestenalbum bijvoorbeeld?

“Ja, dat zou leuk zijn! De focus ligt met name op onze carrière en planning. Het is niet alleen maar rondreizen als een dolle kip en de studio in springen. Management en het uitstippelen van onze carrière is ook echt belangrijk! Verder willen we inderdaad wel een soort van compilatie met eigen muziek uitbrengen, maar of het dan een album of mixcompilatie wordt is nog even kijken!”

Voor alle updates omtrent Showtek check hun facebookpagina.

txt Patrick Kannberg
imgs Tycho Merijn & APE archief

Advertentie
Party Tips