Features + Interviews
Q&A Tiefschwarz || Diep zwart, maar helderder dan ooit

Q&A Tiefschwarz
Diep zwart, maar helderder dan ooit

08 augustus 2011
Basti en Ali Schwarz, beter bekend als Tiefschwarz, hebben inmiddels geen introductie meer nodig. Ze spelen al 15 jaar op de grootste festivals, clubs en exclusieve feesten. En hebben geen tijd om na te denken over stoppen. “We hebben onze 15e verjaardag niet gevierd, we richten ons op de 20e.” Dat is goed nieuws voor de echte techno en techhouse fan. In gesprek met Ali ontdekken we meer.

Jullie zijn opgenomen in de partyreport van Pollerwiesen, hoe was de ervaring?
“Oh de boot! Het gekke was, het was geweldig. Ik was totaal geschokt hoe druk het was en hoe groot het was. Ik bedoel, het is 1650 man op één boot, geweldig. In de eerste plaats verwacht je niets, je hoort dat je met een boot de rivier de Rijn opgaat en dan vertellen ze je: 'oh je zit wel vast op die boot voor zeven tot acht uur', en ik dacht : ‘Hier heb ik echt geen zin in’. Maar we hadden een gek schema dat weekend, we kwamen van een festival in oost Duitsland, hadden vijf uur gereden zonder te slapen. We zijn naar het hotel gegaan, namen een douche en gingen toen naar de boot. Wij kwamen daar aan en dachten 'oh my god!' het bleek het tegenovergestelde te zijn, het was geweldig.”

Op dit moment zijn jullie op tournee door Europa voor de release van mixalbum In the City. Wat doen jullie liever, de grote evenementen of de clubs?

“Dat is een moeilijke vraag, want het is fantastisch om te spelen op een festival voor 20.000 mensen, maar het is net zo leuk om te spelen voor 300 personen. Maar op kleine feesten en clubs kun je meer muzikaliteit in je sets stoppen. Je kan een beetje meer experimenteren, niet te opdringerig, maar je kunt een beetje meer naar links en rechts. Het is een totaal andere manier van het feest beleven. Het is echt moeilijk te zeggen, het heeft beide haar kwaliteiten.”

Over de tour van In The City, wat was een favoriet optreden?
“Nou ja, moeilijk te zeggen! Er waren veel goede evenementen. We hadden een geweldige avond bij Robert Johnson en we hadden een verrassend grote show in Pacha met Pete Tong en Steve Lawler. Alle optredens zijn vrij goed nu, we hebben een zeer goede flow te pakken! Maar we kijken uit naar andere Ibiza optredens, Mexico, zuidoost Azië en natuurlijk alle zomerfestivals, het is allemaal goed nu!”

En er komt een nieuwe EP aan?
“We hebben net twee nieuwe Tiefschwarz tracks opgenomen met vrouwelijke zang. De eerste is een beetje meer uplifting, techy en uptempo. Er zitten een heleboel techno invloeden in. En de andere heeft een aantal coole dub-effecten. Het klinkt redelijk uniek voor ons begrip nu, er is een groot verschil met wat we normaal doen.”

De goede flow van het Souvenir-label is er nog steeds?
“We zijn erg blij met de ontwikkeling van Souvenir zoals het nu is. Het is nog steeds klein, maar we krijgen echt goede feedback en we zijn vol vertrouwen over de ontwikkeling van het label. We zijn nu in de studio. We werken aan een nieuwe Watergate compilatie, onze resident club in Berlijn. Ik ben eigenlijk bezig met het artwork voor deze compilatie, ik doe het met een oude vriend van mij die grafisch ontwerper is. Wij ontwerpen altijd het artwork van Tiefschwarz EP's en albums.”

Tot slot, in het geval dat het zou gebeuren, wat zou je graag willen doen na je dj carrière?
“Hé, zo oud ben ik nog niet haha! Ik zou zeker op een boerderij gaan wonen en daar blijven. Ik hou van dieren, de natuur en alles wat daaraan gerelateerd is.”

Tiefschwarz staat zaterdag 13 augustus op Loveland Festival in het Sloterpark, Amsterdam.

txt: Kwinten Lambrecht
imgs: Tiefschwarz archive
Advertentie
Party Tips