Features + Interviews
Q&A Tripeo || '90's techno van Darko Esser

Q&A Tripeo
'90's techno van Darko Esser

25 juni 2013

Darko Esser is een bezig bijtje. Eigenlijk al zo lang als wij ons kunnen herinneren. Als hij niet als dance programmeur bezig is voor het legendarische Nijmeegse poppodium Doornroosje, dan is hij wel ergens aan het draaien, zijn labels Wolfskuil en Balans aan het runnen of zelf muziek aan het maken. En dat muziek maken gaat hem uitmuntend af. Onder zijn eigen naam maakt hij al jaren furore, maar nu is daar een nieuw project genaamd Tripeo. Op Have A Nice Day Festival speelt Darko live onder deze naam.

Wat is het verschil tussen Tripeo en Darko Esser?
"Tripeo is een techno purist, Darko is flexibel en draait naast techno in al haar varianten ook house, bass, garage, electro en meer in zijn sets."

Wat was voor jou de reden om te beginnen met Tripeo?
"Ik had een track liggen (Untitled #1) waar ik heel graag wat mee wou doen, maar het voelde gewoon niet als een ‘Darko’ track. Die track bleef een tijd liggen, tot ik me bedacht om het onder een pseudoniem te releasen. Daarna viel alles al snel op zijn plek: ik haalde een oude bijnaam uit de tijd dat ik nog in bands speelde uit de kast (Tripeo), riep de vinyl only Trip series in het leven. De muziek was immers tripperig en het paste mooi bij deze naam. Het vinyl only idee is vanwege het puristische karakter van het project. En in de studio was ik inmiddels ook vol aan de slag met deze sound, de ene na de andere track voor dit project rolde ineens uit de speakers. Het is binnen korte tijd een behoorlijk eigen leven gaan leiden, iets wat ik niet had verwacht toen ik er aan begon maar natuurlijk wel heel erg blij mee ben!"

Wie of wat zijn je inspiratiebronnen voor het project?
"Jaren ’90 techno voor donkere, rokerige clubs en bunkers is één van de voornaamste inspiratiebronnen voor Tripeo. Het gebruik van instrumenten op een manier waarvoor ze nooit bedoelt waren, de geheimzinnigheid om de artiesten en labels, de anonimiteit is iets wat mij ongelooflijk beïnvloed heeft toen ik elektronische muziek ontdekte. Ik wil dat op mijn eigen manier vertalen naar nu. De manier waarop ik Tripeo tunes produceer is anders dan hoe ik muziek maak onder mijn eigen naam. Ik gebruik veel meer hardware: drumcomputers, synths stepsequencers. En ook andere technieken, het is veel meer jam gericht. Het mezelf beperkingen opleggen ervaar ik als erg bevrijdend."

Hoe ziet je liveset eruit tijdens Have A Nice Day Festival en wat kunnen de mensen daar van je gaan verwachten?
"De liveset bevat naast live versies van gereleased materiaal ook een hoop nieuwe tracks en loops en schetsen die ik alleen voor de live show heb gemaakt. Het is ook echt ‘live’: ik moet alles ter plekke weer opnieuw in elkaar zetten. Alle tracks zijn opgesplitst in individuele parts die opnieuw gearrangeerd moeten worden. Als ik niets doe, dan gebeurt er niets. De setup is een hybride van hard- en software."

Wat is jouw relatie met Have A Nice Day Festival? Wat vind je van het festival?
"Ik heb alle edities gespeeld en ben een aantal jaren onderdeel van de organisatie geweest, met name als de boeker van het festival. Door tijdgebrek heb ik me helaas moeten terugtrekken, maar ik speel er nog elk jaar gelukkig. Het is het allerleukste kleine festival van Nederland, een goed bewaard geheim en parel in het Oosten. De sfeer is uniek, ludiek en ongedwongen. Elk jaar komen er meer mensen vanwege de laaiende verhalen van het jaar ervoor. Een hoogtepunt elk jaar!"


Wie wil je zelf graag zien op het festival en waarom?
"Dat zijn er nogal wat, want de line-up van dit jaar is de beste van alle edities tot nu toe vind ik! Zonder anderen te kort te willen doen, een paar naampjes die ik zelf niet wil missen:
-Levon Vincent: vanwege zijn eigengereidheid.
-VC118-A: omdat ik gek ben op deze klassieke electro sound. Real electro, niet die EDM crap met dezelfde duiding.
-Benny Rodrigues: omdat hij mijn favoriete dj van Nederland is en een afsluitset van hem sowieso legendarisch wordt.
-Floorplan: Robert Hood, alltime held. Nuff said.
-FCL voor de soul, funk en vocals.
-Function voor de mindfuck.
-Ceephax Acid Crew: schitterend album onlangs uitgebracht, benieuwd naar de nieuwe live show."

Hoe gaat het met Balans en Wolfskuil? Wat staat er op stapel voor dit jaar?
"De labels lopen erg goed. Vinyl releases verkopen meestal uit en ik kreeg enorm veel goede reacties op de platen van collega’s en vrienden. Digitaal loopt het oké, maar ik moet zeggen dat ik daar minder de focus op heb. Ik ben behoorlijk old school wat dat betreft."Je doet ontzettend veel. Dj’en, produceren, je bent labelbaas en daarnaast ook nog programmeur voor Doornroosje en festivals als Free Your Mind. Waar haal je de tijd en energie vandaan? En hoe verdeel je dat?
"Eén van de voordelen van ouder worden is dat hoofd- en bijzaken duidelijker worden. En doordat ik al deze activiteiten al vele jaren doe, kostten veel handelingen me steeds minder tijd door eerder opgedane ervaring. Het mooie is dat een groot deel van deze werkzaamheden via internet gaan en op afstand gedaan kunnen worden. Zo werk ik thuis ook voor Roosje en tijdens Roosje-uren kan ik labeldingen regelen. Voor draaien en produceren moet ik natuurlijk wel op een bepaalde plek zijn. Verder leef ik zo gezond mogelijk om mijn energielevels goed te houden. Veel sporten (hardlopen, mountainbiken) en veel organisch voedsel. Ik ben een fanatiek juicer en ik eet vrijwel geen vlees, brood en melkproducten meer."

Wat zou je nog graag willen bereiken?
"Ik zou graag meer willen reizen via het dj-en en live spelen. Mooie, bijzondere bestemmingen aandoen en daar dan een tijdje blijven om wat meer van de wereld te ontdekken. Japan staat bijvoorbeeld heel erg hoog op mijn lijstje. Hopelijk lukt dat in het najaar!"

Tripeo staat zaterdag 6 juli op Have A Nice Day Festival in Eibergen. Kaarten winnen? Dance.nl geeft kaarten weg

txt Sander van der Meet
imgs Tripeo archief

Advertentie
Party Tips